directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Gehry vol que el disseny del futur Arxiu Nacional d'Andorra interpreti la cultura andorrana i els documents que custodiarà

L'edifici ha de projectar Andorra internacionalment

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'arquitecte Frank Gehry ha presentat aquest diumenge una primera maqueta del futur Arxiu Nacional d'Andorra, que vol que sigui un edifici expressiu, modest però alhora que impacti, i que interpreti la cultura andorrana així com la importància dels documents que custodiarà, com són els 'pareatges', un símbol de pau de 700 anys d'història. Tot i que l'edifici encara no té la forma ni els materials definits, la idea principal és que compti amb diferents volums de formes suaus encaixats i protegits per un paisatge rocós. Per idear aquesta estructura, l'arquitecte s'ha inspirat en la imatge d'una planta sorgint de les roques. L'edifici també vol ser un espai de trobada, i és per aquest motiu que comptarà amb un auditori, una plaça pública, i unes dependències destinades a l'estudi d'acadèmics i investigadors.
Durant la presentació, Frank Gehry ha demanat al govern andorrà i als ciutadans que tinguin paciència i confiança en ell, i s'ha compromès a optimitzar al màxim els recursos disponibles. En aquest sentit, el ministre de Cultura d'Andorra, Juli Minoves, ha explicat que el pressupost encara no està tancat, que de moment s'han destinat per a la primera fase 700.000 euros, i que per l'any vinent està previst que es destinin 6 milions d'euros més per començar a executar el projecte. Pel que fa als terminis, Minoves ha detallat que el primer esboç es presentarà al desembre, i que durant l'any que vinent es desenvoluparà el projecte i es començarà el buidatge del terreny. La construcció de l'edifici està previst que comenci a finals del 2008 o principis del 2009 i podria estar acabat l'any 2011.

Els terrenys on s'ubicarà l'Arxiu Nacional d'Andorra, que presenten una inclinació important, estan situats a la població de la Massana, davant de les noves escoles, i on actualment s'hi emplaça un aparcament. Frank Gehry, que aquest diumenge a la tarda ha visitat la parcel·la, ha reconegut que al principi no li va agradar l'emplaçament, ja que està molt apartat del centre de la població, tot i que ara creu que són uns terrenys que tindran molta vista i que són molt representatius del paisatge andorrà.

Gehry no vol fer un 'monument al poder' ni un edifici de pedra 'pompós i grandiloqüent', sinó que opta per una estructura més suau, amb diversos volums escalonats, però que impacti i que tingui un ressò internacional que pugui atreure a gent d'arreu del món.

Minoves ha manifestat que serà un edifici viu i un lloc de trobada. Així, el projecte inclou una plaça pública al centre, un auditori per a concerts, conferències o altres actes, i unes dependències d'estudi i de residència on acadèmics i investigadors puguin passar-hi un any sabàtic, per tal que aquests documents andorrans es puguin donar a conèixer arreu del món. Finalment, el ministre ha manifestat que 'estem creant un nou patrimoni per custodiar el ja existent, que s'ha mantingut des de fa segles gràcies a l'absència de guerres'.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.