directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 14:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Sant Joan de Vilatorrada mostra en una exposició l'innovador model educatiu de la Segona República

L'oposa al model franquista posterior

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Una aposta pel progrés de la societat a través de l'educació dels infants. Això és el que va fer el Govern de la Segona República (1931-1939) i que des d'avui es pot veure en l'exposició 'Educació, municipis i República' a la biblioteca Cal Gallifa. En aquell temps l'objectiu era 'educar els infants per tal que poguessin esdevenir ciutadans lliures en una societat democràtica', recorda Cristina Galí, directora de la Biblioteca Cal Gallifa. L'exposició és organitzada per les regidories d'Educació i de Cultura de l'Ajuntament de Sant Joan amb la col·laboració de la biblioteca.
L'exposició es divideix en tres grans blocs. El primer està protagonitzat pels mestres i els alumnes. En aquella època es perseguia l'escolarització del major nombre de nens i nenes perquè es considerava que eren el futur del país. El segon apartat fa referència al nou model pedagògic i a les edificacions de la Segona República més enllà del centre educatiu. En aquell temps es van crear les biblioteques populars, les sales de lectura, els ateneus i les associacions culturals amb la voluntat que s'aprengués d'una forma més lúdica. El tercer bloc tracta dels materials educatius i d'iniciatives com el Consell de l'Escola Nova Unificada (CENU), creat en temps de guerra, i que pretenia arribar a nivells d'escolarització laics i no educatius que, fins al moment, no s'havien assolit al país.

L'exposició, que s'inaugura aquest dimarts, presenta també alguns dels llibres de text que es feien servir a l'època com a suport de les pràctiques escolars. Durant la Segona República es van editar més de 170 títols en català. La mostra es completa amb un joc interactiu adreçat als nens, que poden contrastar els dos models pedagògics que durant uns anys van coexistir a Catalunya, l'escola franquista i la de la República, totalment oposades a nivell pedagògic i social.

Coincidint amb l'inici del curs escolar fa poc més d'una setmana, l'exposició vol mostrar que 'Catalunya sempre ha tingut molt interès per desenvolupar un bon model educatiu', explica la directora de la biblioteca Cal Gallifa, Cristina Galí.

La mostra es pot veure fins al 30 de setembre, de dilluns a divendres de 2/4 de 4 a 2/4 de 9, i dijous i dissabtes de 10 a 1 del matí.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.