
Un llibre en anglès difondrà a Frankfurt les deu darreres novel·les guanyadores del Sant Jordi
L'han editat Òmnium Cultural i Fundació Enciclopèdia Catalana
'Impure Metal' ('El metall impur', de Julià de Jódar), o 'Half of the Soul ('La meitat de l'ànima', de Carme Riera) són, en anglès, alguns dels títols premiats en els últims anys amb el Premi Sant Jordi, que podrien arribar a ser populars per als visitants de la Fira del Llibre de Frankfurt. Aquest és l'objectiu de 'Ten Dragons. The latest Sant Jordi prizes', un llibre editat per Òmnium Cultural i Fundació Enciclopèdia Catalana amb la mirada posada en la pròxima Fira de Frankfurt, on Catalunya serà la cultura convidada. El volum, íntegrament en anglès, inclou una nota biogràfica dels seus autors, seguida d'un breu resum, un fragment i un comentari de cadascuna de les novel·les.
Amb aquest llibre, els visitants de la Fira de Frankfurt podran llegir fragments d''El misteri de Berlín' ('The Berlin Mystery'), de Jordi Mata, novel·la guanyadora del Sant Jordi 1996; 'L’atles furtiu' ('The Furtive Atlas'), d'Alfred Bosch, guardonada el 1997; 'El Quincorn. Una història romàntica' ('The Quincorn. A Romantic Story'), de Miquel de Palol, premi Sant Jordi 1998; 'El Llibre de les Mosques' ('The Book of the Flies'), d'Emili Teixidor, guanyadora de l'edició de 1999; 'Sota la pols' ('Under the Dust'), de Jordi Coca, premiada l'any 2000; 'No miris enrere' ('Don't Look Back'), de David Castillo, premi Sant Jordi 2001; 'Purgatori' ('Purgatory'), de Joan Francesc Mira, guardonada el 2002; 'La meitat de l'ànima' ('Half the Soul'), de Carme Riera, premiada el 2003; 'La Ciutat Invisible' ('The Invisible City'), d'Emili Rosales (2004), i 'El metall impur' ('Impure Metal'), de Julià de Jòdar (2005). L'única novel·la recentment guardonada que no recull és la guanyadora de l'última edició, 'Sayonara Barcelona', de Joaquim Pijoan.El llibre, editat per Francesco Ardolino, compta amb un pròleg del president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta. En ell, Porta recorda la llarga tradició de la literatura catalana, que arriba fins als nostres dies 'malgrat els intents per convertir-la en una llengua minoritària, promoguts històricament per motius polítics', i subratlla que actualment el català és la llengua d'ús habitual per a uns nou milions de parlants.
En el pròleg, Porta explica la història dels premis Sant Jordi, creats per Òmnium el 1960, durant la dictadura franquista, per fomentar la producció en català entre autors que sovint eren ja reconeguts internacionalment, i destaca que 'Ten Dragons. The latest Sant Jordi prizes' vol donar a conèixer la contribució literària dels seus guanyadors, 'especialment entre el públic europeu'.