PSOE i PP tomben al Congrés dues proposicions per al reconeixement internacional de les seleccions esportives
Diputats catalans, bascos i gallecs han reivindicat les seleccions a les portes del Congrés
El PP i el PSOE han donat l'esquena de nou al reconeixement internacional de les seleccions esportives en una votació al Congrés en què han rebutjat proposicions de llei d'ERC i CiU per a la modificació de la Llei de l'Esport espanyola. Els dos grups catalans, que han comptat amb el suport de la resta de forces minoritàries de la Cambra, han denunciat l'actitud del govern espanyol i de la Federació Espanyola en casos com el veto del partit amistós Catalunya-EUA que s'havia de jugar el pròxim 14 d'octubre. Populars i socialistes s'han parapetat en la llei actual i en la Constitució per recordar que la selecció espanyola és l'única autoritzada per llei per representar l'estat en partits internacionals. Tot i la derrota, els diputats de CiU i ERC s'han fotografiat als lleons del Congrés acompanyats de representants d'IU-ICV, el PNB i BNG sostenint les samarretes de les respectives seleccions. Per la seva banda, la Generalitat sosté que la selecció ha de jugar igualment el 14 d'octubre, ho vulgui Espanya o no, i actualment busquen un nou rival.
Ha estat una sessió marcada novament per l'enfrontament en què els diputats d'ERC i CiU han recordat al PSOE que els compromisos adquirits al propi Congrés, on l'1 de juny del 2004 el Ple va aprovar amb el vot dels socialistes espanyols una moció que instava el govern espanyol a impulsar la participació de les seleccions a nivell internacional. Una promesa que, tal i com han denunciat aquest dimarts Joan Puig (ERC) i Josep Maldonado (CiU) el govern espanyol no tan sols no ha fet realitat, sinó que s'ha transformat en una negativa reiterada de l'executiu de Zapatero a qualsevol moviment en l'àmbit polític o esportiu en favor de dret de les seleccions a competir internacionalment.La votació d'aquest dimarts incideix encara més en la polèmica pel veto de la Federació espanyola al partit amistós Catalunya-EUA que s'havia de jugar el 14 d'octubre. Les formacions catalanes han reaccionat de la mateixa manera en què ho van fer quan, a Fresno, es va impedir que la selecció de patinatge pogués competir oficialment. ERC i CiU han reclamat al govern espanyol que posi punt i final a una política de 'pressions', 'xantatges' i 'amenaces' als organismes internacionals i a les pròpies federacions per evitar els enfrontaments de les seleccions catalanes amb altres combinats. La seva política –han recordat- provoca el rebuig i fereix la sensibilitat de la societat catalana.
Ho ha resumit el portaveu d'ERC Joan Puig, que en una dura intervenció ha denunciat el 'joc brut' desplegat per l'executiu espanyol per impedir, en una actitud 'ridícula', el reconeixement de les seleccions. Puig, que ha qualificat de 'hooligans' els qui mantenen la negativa rotunda al reconeixement, ha assenyalat que l'executiu espanyol impedeix que Catalunya jugui com a selecció perquè té 'por a perdre'. També ho ha apuntat el portaveu de CiU, Josep Maldonado, que tot ensenyant una samarreta de la selecció catalana a l'Hemicile ha recordat que el reconeixement internacional 'no és una moda ni un capritx, sinó un dret i una voluntat popular unànime del poble català'.
La proposta de CiU i ERC ha topat novament amb un 'no' rotund per part dels dos grans partits espanyols. El diputat del PP, Francisco José González, que ha donat la rèplica a Maldonado mostrant una samarreta de la selecció espanyola, ha dit que 'agradi o no agradi' Catalunya i Euskadi estan dins d'un 'òrgan jurídic', i que la selecció espanyola 'és la única que ens representa a tots'. 'L'autoexclusió –ha dit- és un problema dels que la fan'. També s'ha pronunciat en un to molt més pausat el diputat del PSOE Agustín Giménez, que ha recordat que segons la llei vigent la representació internacional de l'estat espanyol a nivell internacional és competència de la selecció espanyola, i ni el govern ni els socialistes espanyol volen variar aquesta consideració.
Acabada la sessió, els diputats catalans s'han retratat al costat de bascos i gallecs amb les respectives samarretes de les seleccions nacionals a les portes del Congrés.
El partit s'ha de jugar
Per la seva banda, la Secretaria General de l'Esport, Anna Pruna, ha dit que el partit del 14 d'octubre s'ha de jugar igualment, i ha avançat que la Generalitat intentarà celebrar algun tipus d'esdeveniment esportiu per tal que la selecció catalana disputi aquest partit, sempre de caràcter no oficial, ho accepti o no la Federació Espanyola. A hores d'ara es busca un possible rival.