Docents, estudiants i pares i mares omplen el centre de Barcelona per aturar la LOMCE i les retallades en educació
Els sindicats convocants de la manifestació xifren en un 55% el seguiment de la vaga i valoren la implicació de les famílies, la Generalitat la xifra en un 15%
L'anomenada 'marea groga' ha tornat a sortir al carrer per mostrar el seu descontentament per les polítiques d'austeritat i retallades aplicades pel departament d'Ensenyament i contra la reforma educativa que ha plantejat el ministre Wert. La vaga, d'àmbit estatal, ha estat seguida per un 55% dels docents, segons els sindicats catalans. Valoren molt positivament però, la presència de famílies i alumnes i estudiants a la manifestació que ha recorregut el centre de Barcelona aquest dijous al migdia. L'ambient festiu, les samarretes grogues i les pancartes ironitzant sobre Wert i Rigau han protagonitzat la convocatòria, a la qual s'han sumat més d'un centenar d'estudiants universitaris.
10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 100.000 segons els organitzadors, s'han manifestat aquest migdia pel centre de Barcelona per protestar contra les retallades i les polítiques d'austeritat, així com la contrareforma educativa plantejada pel ministre Wert. La crida, d'àmbit estatal i feta pels sindicats majoritaris, ha estat el colofó d'una jornada de vaga que ha tingut un seguiment desigual, que el departament xifra en un 15'5 al sector públic i un 3'4 al sector privat, i que els sindicats eleven al 55%.
La pancarta que encapçalava la marxa portava el lema, 'Per la cohesió social. Ni LOMCE ni retallades', i darrere s'hi ha unit sindicats, federacions d'associacions de pares i mares, i sindicats i associacions d'estudiants s'han unit per mostrar la màxima unitat en el sector que ha patit unes retallades del 20% en els últims anys.
Després de sortir de la Plaça Universitat a les 12:30, cap a les dues del migdia, la manifestació ha arribat a la Plaça Sant Jaume, havent-s'hi sumat els estudiants universitaris que han sortit de la Diagonal. Tota la marxa s'ha desenvolupat en un ambient festiu i reivindicatiu que només ha tingut un moment de tensió davant del Palau de la Generalitat, on alguns estudiants ha llençat ampolles d'aigua buides i els Mossos han tret reforços.
La marxa ha comptat amb la participació de pares i fins i tot nens petits que lluïen les samarretes de la 'marea groga' que reclamen un 'SOS per l'ensenyament públic''. 'Menys policia, més educació'', 'Educació i Sanitat, pública i de Qualitat'', ''No és una crisi, és una estafa'', són alguns dels crits que més s'han repetit durant la marxa.
Satisfacció dels convocants de la vaga
Els sindicats majoritaris del sector de l'ensenyament han valorat positivament el seguiment de la convocatòria, que xifren del 55%. ''Li hem de dir al ministre que faci una llei pel S.XXI'' ha declarat Montse Ros, portaveu de CCOO, i a Rigau ''que la primera estructura d'estat'' que ha de tenir un país és ''l'educació''.
Des d'UGT, s'ha valorat positivament la bona resposta del personal docent de les escoles bressol a la vaga, i també als centres concertats. Roser Font ha recalcat que per quart any, ''els pressupostos vindran retallats'' i considera que s'ha de dir al govern que ''no estem disposats a continuar traient recursos'' de l'educació pública. Font ha remarcat que no pot ser que l'educació sigui un servei que només el tingui ''qui el pugui pagar''.
Des d'USTEC-STEs, Rosa Canyadell, ha defensat que la vaga i la manifestació només han estat el complement d'una setmana de lluita que docents i pares i mares van portar a terme la setmana de Sant Jordi amb debats, tancades, i diverses activitats per mostrar el seu desacord amb les polítiques que du a terme el departament i el ministeri.
Contundència dels estudiants
Les associacions i sindicats d'estudiants també s'han sumat a la protesta. Els estudiants consideren que el seguiment ha estat més ampli a les capitals i àrea metropolitana, on xifren en un 75% l'alumnat que no ha anat a classe. Eloi Cortés, de l'AJEC; ha dit que era un dia molt ''bonic'' i hi ha sumat les jornades de lluita i diverses activitats que s'han fet als instituts catalans els darrers dies. Per la seva banda, des del Sindicat d'Estudiants, Borja Latorre, ha reclamat la dimissió del ministre i poder recuperar tots els diners que s'han perdut en l'educació pública.