Montilla i Mas arriben a un acord per respondre des del Parlament al bloqueig del TC espanyol
ERC hi votarà a favor però no el signarà
CiU i PSC han arribat aquest dimarts a un acord sobre una resolució conjunta en resposta al bloqueig del Tribunal Constitucional espanyol (TC) després de gairebé quatre anys sense sentència sobre l'Estatut. L'acord, que s'haurà d'aprovar en el Ple d'aquesta setmana, deixa la porta oberta a portar la reforma de la llei del TC al Congrés i accepta la petició de CiU de promoure que l'alt tribunal es declari incompetent. ERC no signarà la resolució, tot i que hi votarà a favor, ja que considera que seria incongruent després d'haver votat 'no' a l'Estatut. La decisió dels republicans ha descol·locat tant a PSC com a CiU i la federació nacionalista creu que això complica l'acord. El mateix president Montilla compareix en roda de premsa (seguiu-la en directe) després de la reunió de l'executiu per explicar l'acord.
Una conversa entre Mas i Montilla abans de la reunió del Consell de Govern ha servit per encarrilar les negociacions, que aquest dilluns s'havien encallat. El mateix president de la Generalitat serà l'encarregat de fer la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català. Cal recordar que va ser Montilla qui va plantejar una resolució d'aquest tipus la setmana passada després del fracàs del TC espanyol en el nou intent de sentenciar l'Estatut.Constitucionalitat de l'Estatut
En el primer dels quatre punts de la resolució, el Parlament reitera la seva convicció que l'Estatut 'ha assolit la màxima legitimació possible precisament per haver estat referendat per la ciutadania a la que ha de servir'. En aquest context, 'insta totes les institucions de l'Estat a respectar-lo, complir-lo, fer-lo complir i desplegar en el que els correspongui les seves previsions'. També manifesta la convicció sobre la plena constitucionalitat de l'Estatut.
Insta el Congrés i el Senat espanyol a renovar els magistrats amb el mandat caducat
En el segon punt, el Parlament s'adreça al president del Congrés dels Diputats, José Bono, i el del Senat, Javier Rojo, perquè traslladin als grups parlamentaris d'ambdues cambres 'la urgent i inexcusable necessitat de procedir, respectivament, a la designació del magistrat que li correspon fer al Congrés després de la vacant produïda per la defunció d'un dels membres del TC elegit per aquesta Cambra legislativa'; així com desbloquejar el procediment de designació dels quatre magistrats del TC 'que es troba pendent des de fa més de dos anys en el Senat'.
El Constitucional espanyol 'no està en condicions d'exercir les tasques que té assignades'
En el tercer punt, el Parlament constata que després dels intents fallits de dictar sentència, el TC 'no està en condicions d'exercir les tasques que constitucionalment té assignades'. En aquest sentit, el Parlament promourà totes les accions al seu abast a fi d'aconseguir que el TC es declari incompetent. De fet, que aparegués aquest assumpte era una de les exigències fetes per CiU, que el PSC, segons fonts consultades, en un moment s'havia mostrat més contrari a acceptar.
Reforma de la Llei del TC espanyol impulsada pels grups catalans al Senat
Així mateix, en el seu quart punt es manifesta que 'el Parlament, sense perjudici d'altres iniciatives en el mateix sentit que es puguin produir en altres cambres, demana als grups parlamentaris catalans al Senat que impulsin en un termini màxim de 30 dies una proposta de reforma de la Llei Orgànica del TC'. D'aquesta forma s'obre la porta que aquesta reclamació també es faci des del Congrés dels Diputats, tot i que no es fa cap referència explícita. Aquest havia estat un dels altres esculls entre CiU i el PSC.
En qualsevol cas, s'indica que s'hauria de reclamar pel que fa a la llei del TC, entre d'altres qüestions, que s'impedeixi 'la prolongació forçosa del mandat dels magistrats que integren el TC en els casos de bloqueig dels corresponents processos de renovació dels seus membres'.
Fonts del PSC han explicat a l'ACN que el text està acordat entre els socialistes catalans i la federació nacionalista, tot i que ara la polèmica se situa en qui el signa. La decisió d'ERC de no signar la resolució, tot i donar-hi el seu suport al Ple, ha descol·locat a PSC i CiU. Així, el PSC remarca que en les pròximes hores caldrà veure qui signa la iniciativa i CiU assegura que la decisió dels republicans complica que hi hagi unitat i ha emplaçat Montilla a buscar una posició comuna entre els socis del Govern.
Segons fonts d'ERC, han pres aquesta decisió per coherència amb el seu rebuig a l'Estatut en el referèndum, ja que creuen que no poden signar una proposta de resolució que consideren que han d'impulsar els partits que defensen el text català.