directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 09:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Primer esbós de les institucions d'una Catalunya independent

Un estudi de la Fundació Josep Irla, dirigit per Ferran Requejo assenyala l'oportunitat que suposa el procés per construir una democràcia avançada

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

(ACN).- La Fundació Josep Irla, vinculada a ERC, ha presentat aquest dijous l'estudi 'Les institucions polítiques de la Catalunya independent', un treball que apunta l'esbós de com podrien ser les institucions de l'estat català. L'estudi planteja i analitza diverses alternatives en aspectes concrets com ara la forma d'Estat i de Govern, l'organització territorial, el sistema electoral, l'estat del benestar així com el control i la reforma constitucional a la Catalunya independent. El politòleg Ferran Requejo, autor principal del treball, ha remarcat l'oportunitat que representa per a Catalunya el fet d'impulsar un procés constituent que podria permetre aconseguir una democràcia avançada referent al món.
 
Analitzar i debatre com seria una Catalunya independent
 
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha destacat la necessitat d'analitzar i debatre com seria una Catalunya independent per cimentar el procés i donar-li credibilitat. Precisament això és el que, segons ella, pretén l'estudi de la Fundació Josep Irla, que, entre altres coses, planteja com a alternatives la proclamació d'una república o bé optar per un fer un pas intermedi on Catalunya mantingués una relació amb la Corona espanyola similar a la que va tenir Irlanda quan es va independitzar del Regne Unit amb la monarquia britànica.

En aquest capítol, Rovira ha estat explícita i ha mostrat la seva preferència per la primera de les opcions. On no s'ha mullat tant ha estat en la forma de Govern, per a la qual l'estudi planteja dues alternatives: un sistema parlamentari o un de semipresidencialista.


Construir una democràcia avançada

El catedràtic Ferran Requejo, autor principal de l'estudi i que és un dels experts que integra el Consell per a la Transició Nacional, ha afirmat que Catalunya té davant seu una oportunitat històrica, que no és altra que impulsar un procés constituent que la pot convertir en una democràcia avançada i en un Estat que sigui referència internacional després per a la política comparada. Entre les condicions perquè el procés arribi "a bon port", el politòleg ha citat la necessitat de tenir una majoria social favorable a la independència -si hi hagués entre un 55% i un 65% de catalans per l'estat propi el procés seria "imparable", segons ha dit- i la capacitat d'internacionalitzar el procés i explicar-lo davant els principals actors mundials.

Cal accelerar la tramitació de la llei electoral catalana o podria ser la Junta Electoral Central espanyola hagi de regular el referèndum
 
Amb vistes a la celebració d'una hipotètica consulta per l'autodeterminació, Requejo ha instat els partits a accelerar la tramitació de la llei electoral catalana. Després de recordat que Catalunya representa una anomalia perquè és l'única comunitat autònoma que no ha elaborat aquesta normativa, el politòleg ha defensat la necessitat de que, si no s'arriba a un acord per aprovar la llei completa, almenys es creï una junta electoral catalana. Si no és així, ha constatat, podria donar-se la contradicció de que l'òrgan que hagués de regular el referèndum fos la Junta Electoral Central espanyola.


Sindicatura Electoral Catalana,un pedaç d’emergència


Rovira ha entomat el repte i ha proposat que, si el debat al voltant del sistema electoral s'allarga molt en les reunions de la ponència que està elaborant la llei electoral catalana, s'interrompi i es voti la creació d'una Sindicatura Electoral Catalana. En aquest sentit, ha recordat que els treballs que es van engegar en la legislatura passada ja van avançar en aquest aspecte i, segons ha afirmat, els diaris de sessions de l'anterior ponència recullen la disposició de tots els partits a seguir la recomanació que un grup d'experts va fer en el sentit de crear una junta electoral pròpia.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Ll.B. fletxa Vallès Oriental. Països Catalans.
25 de maig de 2013, 10.56 h

Si la monarquia dona "prestigi", en tot cas, serà només en aquells països, que han tingut uns reis, que s'han mantingut fidels a la voluntat històrica del país.
Respecte al Parlament considero que la pluralitat es un valor a tenir en compte i que per tant hauria de reflexar el millor possible la societat. La fragmentació no la dòna tant la llei electoral com la poca credibilitat dels partits.
Finalment, si es demana un 65% de vots per la independència, jo ho apujaria al 66%. Això vold... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
pasbort fletxa Vila-real
18 de maig de 2013, 10.13 h

PER QUE? cada dia, cada dia aquests NEGRERS ens posen de cara a la pared i ens donguin de FUETADES) ....I....NO DIMITIU? si a més a més de ROBAR-NOS el rosegó de pa que teniem ....DONCS SI!!!----A les meves tietes s´els van amportar l´aixovar que tenien bordat per casar-s´hi,---DIFERENCIA hi han que en vintiquatre hores reuneixen 2 milions...segurament ROBATS ALS POBRES i.... fins i TOT als POBRES els volen ROBAR el rosegó que tenen per passar el dia i aquests els es dificil REUNIR 2 eu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Pepo fletxa Terrassa
18 de maig de 2013, 03.57 h

#7 Doncs noi, en el tema de Colom i Sirvent tens raó.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
marisa fletxa 43890
17 de maig de 2013, 20.23 h

Axò ja esta infectat d'espanyols que nomes saben insulta...quin fastic...Jo li dic al SR,MAS ,REFERENDUM JA,amb algúns espanyols com ara els del govern español,tendrien que ser castigats,no poden ser impunes amb tots els disbarats que fan contra els catalans.....Referéndum ja.. VISCA CATALUNYA LLIURE.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Jordi fletxa CATALUNYA
17 de maig de 2013, 15.49 h

#7
#8 Que estrany que no hagis publicat tant a favor que estàs de la transparència...

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjat admetre a tràmit la denúncia per prevaricació que el sindicat ultradretà Manos Limpias va presentar contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i els diputats de CiU i ERC que van votar a favor de la Declaració de Sobirania aprovada el 23 de gener al Parlament. La sala civil i penal del TSJC entén que la resolució sobiranista té la n... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
17 de maig de 2013, 15.26 h

#6

No ofende quien quiere sino quien puede.


Y tu Jorgito, aunque ofendes e insultas continuamente no cnsigues tu objetivo ya que tus insultos vienen de muyyyyyyyy abajo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
17 de maig de 2013, 15.22 h

#2


Si , claro y Colon y Cervantes eran catalanes. y Rafael de casnova fue un heroe y Villarroel no, y la corona catalano aragonesa existio, y el CNI sabOteo TODOS los contrincantes del GP de España de la semana pasada para que ganara Alonso y el MaSS tuviera que oir el himno de España, etc. etc.


QUE PENA ME DABAIS Y QUE ASCO ME DAIS


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Jordi fletxa CATALUNYA
17 de maig de 2013, 14.40 h

#5 A tu no et deu estranyar que et diguin idiota no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
17 de maig de 2013, 12.57 h

Luego os extrañáis y enfadáis porque os llaman paletos ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Lluis C fletxa Banyoles
17 de maig de 2013, 11.33 h

Només una cosa:
Els Borbons, ben lluny, sisplau...


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.