directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 16:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

La Generalitat de Catalunya commemora el 30è aniversari de la democràcia amb una exposició sobre el 1977

Es podrà veure fins el 30 de novembre

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El cotxe descapotable amb què Tarradellas va fer el seu recorregut triomfal fins a la Generalitat, les eleccions del 15 de juny o la primera Diada després del franquisme són alguns dels protagonistes d'una exposició que repassa al Palau Robert els canvis decisius que es van viure a Catalunya i Espanya l'any 1977. Sota el títol '1977. Ja som aquí! Memòria d'EFE', la mostra inclou més de 200 fotografies d'aquest any, la majoria de l'agència EFE, i alguns objectes de l'època, entre d'ells el famós automòbil de Tarradellas. Comissariada pel periodista Joan Tàpia, l'exposició es podrà visitar fins al 30 de novembre i després podria itinerar a altres localitats, entre d'elles Madrid. Aquesta mostra dóna el tret de sortida als actes que organitzarà el Govern per commemorar el trentè aniversari de la recuperació de la democràcia a Catalunya.
descapotable tarradellas
Comparteix
   


Etiquetes
Els fets i personatges protagonistes del 1977 han inundat per complert el Palau Robert. A més de l'exposició en sí, a l'entrada, les escales i els jardins del palau s'han col·locat grans fotografies de protagonistes com Tarradellas, Reventós, Jordi Pujol, 'el Guti', Adolfo Suárez, Santiago Carrillo o Felipe González, i està previst col·locar en un dels balcons una gran imatge de Josep Tarradellas saludant als catalans, recordant la mítica frase 'Ja sóc aquí!' que dóna nom a l'exposició.

L'exposició, per la seva banda, es divideix en diverses sales que permeten fer un repàs cronològic als principals fets històrics del 1977, un any decisiu per al futur polític català i espanyol. La primera sala recórrer, a través d'imatges en blanc i negre, la primera meitat del 1977, fins als comicis del 15-J, incloent-hi els seus resultats. En la segona sala de la mostra es poden rememorar aquestes històriques eleccions a través dels cartells electorals dels diversos partits que s'hi van presentar, així com les portades que van publicar els diversos diaris catalans i estatals al dia següent dels comicis.

La tercera part de la mostra està formada per dues grans pantalles on el visitant pot veure dues visions força diferents sobre les multitudinàries manifestacions autonomistes de l'11 de Setembre de 1977 a Barcelona: la que va emetre el NO-DO,i la del Noticiari de Barcelona, creat per l'Institut de Cinema Català. La última sala està dedicada als viatges de Tarradellas a Madrid i el seu retorn triomfal a la Generalitat, així com els Pactes de la Moncloa i altres moments claus de la Transició.

Les imatges, en la seva majoria procedents de l'arxiu d'EFE però també d'altres fotògrafs de l'època, es combinen amb altres elements com ara roba dels anys setanta i objectes personals com un magnetòfon on Tarradellas enregistrava les seves cartes perquè el seu secretari les escrivís a màquina. L'objecte més singular, però, és el clàssic automòbil descapotable amb què Tarradellas va fer el seu recorregut triomfal de l'aeroport al Palau de la Generalitat, entre les aclamacions populars, a la seva tornada de Madrid. Un cotxe que ara es pot veure als jardins del palau Robert i amb el qual molts turistes no dubtaven avui en fotografiar-se, tot i que la gran majoria desconeixien la història de l'automòbil blau.

El periodista Joan Tàpia, comissari de la mostra, ha destacat que en l'exposició s'han volgut incloure també altres elements sobre la societat i la cultura de l'època, oer tal de 'desengreixar' la mostra i evitar que tot el seu contingut fos de caire polític. Així, s'hi poden veure també fotografies sobre l'estrena de la pel·lícula de Woody Allen 'Annie Hall', imatges d'autors catalans premiats en diversos guardons literaris o les emergents manifestacions feministes.

30 anys de democràcia

L'exposició '1977. Ja som aquí! Memòria d'EFE' dóna el tret de sortida a un conjunt d'actes commemoratius organitzats per la Generalitat per celebrar el 30è aniversari d'aquest any decisiu. Entre d'altres activitats està previst que el 23 d'octubre se celebri un acte institucional a la Generalitat i també s'està preparant un simposi historiogràfic al Monestir de Poblet.

L'exposició del Palau Robert, que serà inaugurada oficialment aquest vespre pel president Montilla, es podrà visitar a Barcelona fins al 30 de novembre i després podria itinerar a alguna altra localitat. De fet, els organitzadors tenen intenció d'intentar portar-la a Madrid.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.