directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 15:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El Front Polisari secunda el procés sobiranista i demana a Mas reciprocitat

Qualad Moussa retreu a Mas que no defensi l'autodeterminació del Sàhara pels "interessos econòmics" amb el Marroc.

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

El delegat del Front Polisari a Catalunya, Oualad Moussa, lamenta l'actitud ambigua del president de la Generalitat, Artur Mas, sobre l'autodeterminació del Sàhara Occidental, i l'acusa de no donar suport als sahrauís per no perjudicar els "interessos econòmics" del Govern i d'empresaris catalans amb el Marroc. Moussa, en canvi, assegura que el Front Polisari secunda la consulta i el procés sobiranista català, de la mateixa manera que ho fa, "per principi", amb el dret a decidir de tots els pobles. El delegat recorda que Mas abans veia "viable" l'autonomia que proposa el Marroc per al Sàhara i es pregunta si, un cop iniciat el camí sobiranista català, segueix pensant el mateix. 
El delegat del Front Polisario a Catalunya, Oualad Moussa, durant l'entrevista amb l'ACN
El delegat del Front Polisario a Catalunya, Oualad Moussa, durant l'entrevista amb l'ACN
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
El Front Polisari demana reciprocitat a Mas en el procés d'autodeterminació dels pobles

En una entrevista a l'ACN, el delegat del Polisari lamenta que ni Mas ni CiU s'hagin mostrat mai obertament a favor de l'autodeterminació del poble nord-africà i en canvi sí hagin secundat la proposta d'autonomia feta pel Marroc. "No puc generalitzar a tota Convergència i Unió perquè sé que hi ha entre ells molta gent a favor de la independència del poble sahrauí", matisa Moussa.

En aquest sentit, el delegat celebra que ERC i ICV-EUiA sí que donin suport a l'autodeterminació sahrauí i apunta que el PSC té una posició intermèdia: "No està en contra del dret d'autodeterminació però no veu malament les propostes del Marroc".

Moussa defensa que es faci un referèndum a Catalunya, perquè "fins que no es consulti el poble, no pots saber realment què pensa la majoria". I és que Moussa, "per principi" es mostra favorable al dret a decidir de "tots els pobles del món". En canvi, considera que Artur Mas no dóna suport explícit a l'autodeterminació sahrauí "per interès" i en canvi en aquest cas no té en compte els principis.

"Sorpresa" al Marroc per les manifestacions independentistes

Moussa, que representa a Catalunya el govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica des de fa cinc anys, lamenta que ni la Generalitat ni l'estat espanyol hagin mostrat un "suport clar" a la població sahrauí, després que s'hagin comès, assegura, "violacions dels drets humans" per part del regne del Marroc. "No sabem quina carta blanca té el Marroc en el tema dels drets humans que no se'l pot controlat, tot i els informes d'Amnistia Internacional, Human Rights Watch i la Fundació Kennedy".

El representant de la RASD destaca que el regne alauita del Marroc va rebre amb "sorpresa" les manifestacions massives que s'han viscut al llarg d'aquest mes a al-Aaiun per reclamar el respecte dels drets humans i la independència. Les protestes han coincidit amb el 40è aniversari de la fundació del Front Polisari.

Crisi sobre crisi al camp de refugiats de Rabuni

Moussa lamenta que la crisi econòmica està fent estralls en l'ajuda humanitària que es rep als camps de refugiats sahrauís que hi ha a Rabuni, Algèria. El delegat relata que l'ajuda humanitària ha disminuït en un 40%, ja que ja pràcticament no es reben fons d'altres països i només es subsisteix amb el que donen entitats com les Nacions Unides i la Creu Roja sahrauí. Així, s'han vist afectats aspectes bàsics com l'alimentació, la salut i l'educació. A tall d'exemple, "si abans al dispensari li corresponien 100 aspirines al mes, ara en té 20 o 30", diu Moussa, qui subratlla que el poble sahrauí està acostumat a conviure amb l'escassetat: "Nosaltres sempre hem estat en crisi".

Pel que fa a Catalunya, Moussa recorda que abans es rebien de mitjana 600.000 euros anuals, però assegura que fa dos anys que aquests recursos ja no arriben. Això sí, l'any passat, com a mesura excepcional per la crisi alimentària, es van destinar 50.000 euros. I el 2011 es van atorgar 35.000 euros a l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí per a microcrèdits per a dones, segons dades de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat.

El programa d'ajuda que ha quedat intacte, de moment, és 'Vacances en pau', a través del qual mig miler de nens sahrauís passen els mesos de juliol i agost amb famílies en terres catalanes.

A la disminució de recursos, s'hi suma la disminució de cooperants. I és que, arran del segrest de dos espanyols i una italiana l'any passat i després del conflicte armat a Mali, el nombre de persones estrangeres que va als camps de refugiats a donar un cop de mà ha disminuït en un 70%, diu Moussa.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
26 de maig de 2013, 13.14 h

El dia 3 de novembre de 1975 era a les portes d ela residència d'oficials de l'exèrcit observant com hi entrava qui després esdevindria rei d'Espanya. Hi va anar perquè volia calmar l'exèrcit i explicar com se sortiria de l'Àfrica Occidental Espanyola. El cert és que a la població del territori -els saharauis- se'ls va fer creure que se'ls salvaria i se'ls donaria la independència. La jugada, però, no era del tot clara. Espanya havia propiciat l'existència d'un partit el PUNS (Partit... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
25 de maig de 2013, 19.22 h



#4 què cony t'expliques, i amb quina mala bava ho expliques, Oriol?! Per què dius "Això" és FALS??? Que potser IGNORES la diferència entre FALS i ERRONI?

Tu sí que dius una autèntica BARBARITAT, perquè per molta antipatia que tingui a l'exèrcit esPPanyol, cal reconèixer que ni va "entregar les armes" (d'on recony ho has tret??!!) ni res de res. simplement, quan li varen ordenar, es va replegar i va abandonar el camp als marroquins. Jo ja tenia una edat en la que hom s'informa de t... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Jordi fletxa CATALUNYA
25 de maig de 2013, 14.51 h

#4 La Marxa Verda va ser l'estratègia del Marroc amb la intenció d'ocupar el Sahara espanyol iniciada el 6 de novembre de 1975.
Marroc va enviar a uns 350.000 ciutadans i 25.000 soldats per envair el per llavors territori espanyol, de manera que recolzessin i legitimessin l'annexió, organitzada pel rei Hassan II, durant la crisi política d'Espanya en els últims mesos del franquisme.
Tot va venir arran de la resolució 3458 B del 10 desembre 1975 de les Nacions Unides, que ratificava els pl... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6

Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
25 de maig de 2013, 14.15 h

http://www.youtube.com/watch?v=HxNkNH9-U1A

Abans d'ajudar altres païssos a ser lliures alliberem el nostre país! Hem de singularitzar el Cas Català i INTERNACIONALITZAR la nostra lluita per la llibertat!

De l'expoliació en diuen solidaritat els lladres, de la democràcia en diuen nazisme i del Català en diuen LAPAO.

No m'estranya que tothom que hagi pogut s'hagi independitzat d'aquests personatges.

Ara per fi e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Oriol fletxa BCN
25 de maig de 2013, 13.33 h

#1 això es fals, els civils no van set aturats per l'exèrcit espanyol, l'exèrcit espanyol es va rendir entregant les bases militars i les armes als Marroquins


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Carles fletxa La Palma de Cer.
25 de maig de 2013, 13.01 h

El senyor Qualad Moussa hauria d'entendre que amb l'ofegament econòmic al que està immers Catalunya per part de l'Estat espanyol, només faltaria que per declarar un posicionament (que per altra banda es veu lògic) en favor d'ells, perdéssim contractes que en aquests moments ens són tan vitals.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
25 de maig de 2013, 11.25 h

Malauradament les manifestacions públiques dels representants delegats oficials del Polisario a Catalunya han estat no ja de lògica neutralitat, sinó de manteniment de l'status quo espanyolista.
En canvi, quan el president de la RASD va visitar el paralament català
http://www.parlament.cat/web/actualitat/noticies?p_format=D&p_id=747594
va ser rebut com a cap d'estat
No sé quin dels dos pobles podrà celebrar abans la plena independència, però segur que els avenços d'uns i altres els ce... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
25 de maig de 2013, 11.16 h

RECORDEM: El novembre de 1975 els marroquis, atiats per la seva CORRUPTA monarquia alauita, varen iniciar la "Marxa verda" de civils desarmats en direcció al territori dels saharawis. Els marxants foren aturats pels camps de mines posades pels militars espanyols.

Aturats per pocs dies, doncs la "Operación golondrina" que va retirar les tropes espanyoles del Sahara i va permetre a José Solis Ruiz "secretariu general del meneamiento" (perdò, volia dir del "movimiento") firmar els vergonyosos... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.