directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 10:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Ningú pot prohibir el dret a decidir

L'editor internacional del 'Financial Times': "Cal buscar bé les vies polítiques i legals perquè un poble expressi la seva voluntat". Els clams independentistes catalans han agafat el món "per sorpresa"

Comentaris 27  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

"Cal buscar bé les vies polítiques i legals perquè un poble expressi de forma democràtica la seva voluntat". Així de clar s'expressa el periodista del 'Financial Times' David Gardner, que ha defensat el dret a decidir de Catalunya en una entrevista a l'ACN. Coneixedor de les relacions entre Catalunya i Espanya, Gardner assenyala que "ningú pot prohibir una consulta" i que és necessari acordar-la. El periodista no creu que Catalunya arribi a ser independent a curt termini i subratlla que un dels principals problemes entre Catalunya i Espanya és la manca de "voluntat de negociació" per part del govern espanyol. "O es negocia o s'entrarà en una crisi constitucional", adverteix.
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i el periodista del 'Financial Times' David Gardner durant l'entrega del premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i el periodista del 'Financial Times' David Gardner durant l'entrega del premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista


El Col·lectiu Emma ha rebut la menció honorífica del Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista
El Col·lectiu Emma ha rebut la menció honorífica del Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista

Comparteix
   


Etiquetes
Entre finals dels anys 70 i principis dels 80, Gardner va ser corresponsal del 'Financial Times' a l'estat espanyol i va viure a Barcelona, Madrid i el País Basc. Des d'aleshores, ha viatjat en diverses ocasions a Espanya per feina i l'any passat va tornar a Catalunya i va escriure diversos articles al rotatiu anglès sobre el país.

El "cafè per a tothom", part del problema

Una altra part del problema cal buscar-la en la fórmula del "cafè per a tothom". Gardner assenyala que es veia a venir que, en un moment de crisi financera com l'actual, acabarien sorgint "problemes fiscals molt greus". "Hi ha una insatisfacció a Catalunya i el País Basc, les dues regions per les quals va ser creat el sistema autonòmic. Caldria tornar a examinar el model", assevera.

L'editor d'internacional assegura que si el govern espanyol ha tancat la porta a negociar el pacte fiscal, no és per motius econòmics. És doncs per manca de voluntat política? "Fins que no demostrin el contrari, aparentment sí", respon. "Hi hauria d'haver encara marge de negociació en aquest tema", hi afegeix.

Gardner no creu que Catalunya acabi tirant endavant una declaració unilateral d'independència a curt termini. "És un procés que va per llarg (...) El que veig ara és un estira i arronsa", diu el periodista, qui aposta per un major federalisme i "buscar la manera d'acomodar" les aspiracions catalanes dins d'un "estat plurinacional".


"Cap veu seriosa" al Regne Unit ha negat el referèndum escocès

El periodista britànic es mostra a favor que els catalans puguin decidir el seu futur i comprèn que alguns sectors no tinguin clar si els que haurien de votar són només els catalans o bé tots els ciutadans de l'estat espanyol. Gardner es mostra sorprès per la negativa de l'estat espanyol de permetre la consulta: "Gairebé tot l'establishment britànic està en contra de la independència d'Escòcia. Però cap persona seriosa ha aixecat la veu per dir: vostès no poden votar", compara.

Amb tot, el professional de la informació creu que el referèndum d'Escòcia, que es farà el 18 de setembre del 2014, tindrà com a resultat un 'no' a la independència, si bé pot obrir la porta a una "renegociació dels termes de la unió" entre Escòcia i el Regne Unit.


Els clams independentistes catalans han agafat el món "per sorpresa"

Garnder, que ara viu a Beirut però ha passat anys en diversos punts del planeta com a corresponsal del 'Financial Times', assenyala que a l'exterior no es comprèn "del tot" la voluntat d'independència de Catalunya perquè no hi va haver inputs mediàtics en aquest sentit fins l'any passat. Els clams independentistes catalans "van agafar tothom per sorpresa". Garnder creu que els mitjans internacionals s'han centrat molt en el pacte fiscal i les relacions econòmiques de Catalunya i Espanya, i assenyala que el problema va molt més enllà que això.

David Gardner i el Col·lectiu Emma reben els premis Ernest Udina

El periodista del 'Financial Times' David Gardner ha fet aquest dijous l'entrevista amb l'ACN abans de rebre el vuitè premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista, en un acte que ha tingut lloc a l'Aula Europa, la seu de les institucions europees a Barcelona. L'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya ha valorat que la trajectòria de Gardner el converteix en un referent de "professionalitat, independència, compromís i esperit europeista" per als periodistes europeus.

D'altra banda, la menció honorífica del guardó ha estat per al Col·lectiu Emma. El jurat reconeix que el grup -format per una vintena de voluntaris- fa una tasca d'ajut als periodistes de tot el món a "afinar el punt de vista de la informació que surt sobre Catalunya en els mitjans de comunicació internacionals, des d'una posició europeista".

Fins ara han rebut aquest guardó les personalitats següents: Jaume Arias, Margarita Rivière, l'Agence Europe -en les germanes Lidia i Marina Gazzo-, Andreu Claret, Cristina Gallach, Martí Anglada, Soledad Gallego-Díaz i, enguany, David Gardner. La menció honorífica del premi es va lliurar per primera vegada l'any passat i la va rebre el periodista francès André Fontaine (1921-2013), que va ser director del diari francès 'Le Monde' i cap d'internacional quan el diari va publicar, fa 50 anys, les polèmiques declaracions de l'Abat Escarré que van representar una dura crítica al franquisme. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#27
Jordi fletxa CATALUNYA
1 de juny de 2013, 12.58 h

#24 Barcelona (ACN).- L'esposa d'Oriol Pujol, Anna Vidal, ha explicat que el 2011 va cobrar uns 200.000 euros per assessorar l'empresa Alta Partners per "buscar alternatives" a la deslocalització de la multinacional japonesa Sharp, que volia marxar de la planta que tenia a Sant Cugat del Vallès.
És fotut ser anal-fabet oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
1 de juny de 2013, 10.48 h

de Oriol Junqueras cobró 9 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000€ por no aser nada, la muy indiota !!!

ESTO SÍ KE ES CORRUSION !!!!!! En EPPAÑÑÑÑÑÑÑÑÑÑÑÑÑAAAA tamien ahy una poca corrusion, pero muschissssima meno !!!!!

Y no me lo discutai, porke lo sé a siensia sierta: me lo dijo mi cuñiao Paco, que està muuuuuu bieng situao y muuuuuuuu bieng informao, perque trabaja limpiando los báteres de Nuevos Ministerios !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
1 de juny de 2013, 10.43 h

#24 de Oriol Pujol no cobró lo que dije antes, me equivoqué. En realidad cobró 2 000 000 000€ por tramitar alguna cosa.

O tal ves fueron 6 000 000 000€? ettooooooo ... aora no macuerdo....

También estoy en contra de los pequeñíssssimos casos de pretendida (pero poco probable) corrupción en el PP.

I SI PASA, PASA !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
1 de juny de 2013, 09.18 h

#23 de Oriol Pujol cobró 200.000 euros por tramitar la DESLOCALIZACIÓN de tres importantes empresas y nuestros periódicos casi no lo mencionan.¿Porqué?
Tampoco estoy de acuerdo con los dobles sueldos del P.P.
HAY QUE RENOVAR URGENTEMENTE A NUESTROS POLÍTICOS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
S. Cursó fletxa PAÏSOS CATALANS //*//
31 de maig de 2013, 19.54 h



#18 Samuel...eSA MUELa cariada... fa que l'alè et pudi com un ruc mort de fa deu dies. HHHUUUAAAHHH HHHHHUUUUUUAAAAHHHH !!

#22 Té gràcia que et preocupis per la HIPOTÈTICA corrupció dels Pujol, i no de la PROVADA I DEMOSTRADA corrupció dels DOBLES SOUS del PP.

Castellà franquista equival a IDIOTITZAT IRRECUPERABLE (a no ser amb teràpia d'electroshocks)


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
31 de maig de 2013, 19.25 h

El colmo de la corrupción durante los años de su reinado, hoy traspasados a sus ''hereus''.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Rauric fletxa La Guingueta
31 de maig de 2013, 13.03 h

La gent amb un dit de front sap que ningú pot prohibir el dret a decidir a menys que siguis un país de pandereta i dictatorial. Us sona algun país amb aquestes dues característiques?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Jaume fletxa Barcelona
31 de maig de 2013, 12.23 h

MOLT BÉ PEL FINANCIAL TIMES!!!!! A VEURE QUE DIUEN ARA ELS 'ESPAÑOLISTAS CASPOSOS'

Fora dels tronats franquistas feixistes que escriuen en aquest blog (un munt tot s'ha de dir), que diran ara els casposos españolistas al que diu el Financial Times? Aquest diari és la primera referència MUNDIAL en economía. És a dir no és l'Ara, el PuntDiari, i per descomptat és a anys llum de El País, La Vanguardia, i a milions d'anys llums de les merdes del ABC, El Mundo i la SinRazón.

El Financi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Jordi fletxa CATALUNYA
31 de maig de 2013, 10.37 h

#18 No,xato,aquí l'espanyol ets tu....


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
31 de maig de 2013, 10.33 h

#7 Se te ha olvidado los Pujol , millet , pajerols ...
O tienes mala memoria o eres tonto


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.