Mas defensa el dret a decidir i l’estat propi davant els empresaris del Cercle
"Abans que agenollats i amb el cap cot, aquest país ha de fer alguna cosa", ha dit el president als empresaris del Cercle, tot defensant la via del dret a decidir i l’estat propi
(ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dijous als empresaris del Cercle d'Economia que ell està disposat a parlar d'una refundació de l'Estat o d'una reforma constitucional, però primer l'han de pactar PP i PSOE. "Perquè jo una operació com l'Estatut no la torno a fer. Posar-me d'acord amb un partit perquè després l'altra m'ho porti al TC i ens deixi en ridícul i ens humiliï, no", ha argumentat. Ara bé, com que ha dubtat que això passi, ha apostat perquè Catalunya actuï per donar resposta a una situació de "desmembrament de l'autogovern". "Abans que agenollats i amb el cap cot, aquest país ha de fer alguna cosa", ha dit, defensant així la via del dret a decidir.
Clar català i sense anestèsia, el president defensa la via de l’estat propi davant els empresaris reunits a SitgesDurant la inauguració de la XXIX reunió del Cercle d'Economia a Sitges, Mas no ha pogut abordar les relacions entre Catalunya i Espanya. Ho tenia preparat pel seu discurs però finalment el tema ha sortit a les preguntes. Mas ha identificat quatre possibles projectes per a Catalunya. El primer, l'actual, una situació de "desmembrament de l'autogovern", ja sigui per la via de recentralització de competències (Llei Wert) o per la via del control dels recursos (el FLA).
La segona alternativa és tornar al 'peix al cove', una estratègia que va donar els seus fruits però que al final es va considerar "inacceptable". La tercera via és la del Cercle d'Economia, una refundació de l'Estat, però ha demanat veure primer si això és real. Mas ha posat en dubte que PP i PSOE vulguin realment reformar la Constitució, però en tot cas els ha demanat que primer es posin d'acord.
S'ha mostrat disposat a escoltar, però ha deixat clar que no repetirà una operació com l'Estatut, on ell mateix va pactar el text amb José Luis Rodríguez Zapatero però després el PP ho va recórrer al TC. "Que volen refundar l'Estat? Que ens expliquin com. Depèn de com en parlarem seriosament, però no podem contemplar simplement el desmembrament actual i no fer res", ha reivindicat.
I és per això que ha situat un quart camí, el del Govern de Catalunya, el del dret a decidir i l'estat propi. "Perquè si no podem acceptar l'actual desmembrament, el peix al cove està superat per la història, la reforma de la Constitució no és possible perquè no hi ha el més mínim indici que sigui una cosa seriosa, abans que estar agenollats i amb el cap cot, aquest país ha de fer alguna cosa", ha defensat.
Tot això s'està fent havent passat per les urnes, ha recordat, buscant el consens dins de Catalunya i intentant també dialogar amb l'Estat. Però al final, ha continuat, aquesta decisió ha de passar per les urnes, encara que "faci un punt de mandra, d'impressió o por".