directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 09:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Una Catalunya independent seria viable dins i fora de la UE

L'Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA) creu que una Catalunya independent seria "viable" fins i tot fora de la UE, si manté els mercats exteriors

Comentaris 34  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

(ACN).- El número tres de l'Associació Europea de Lliure Comerç EFTA, de la que en formen part Islàndia, Noruega, Suïssa i Liechtenstein, ha explicat a l'ACN que una Catalunya independent seria "viable" si garantís el manteniment dels seus mercats exteriors i les condicions d'exportació que té actualment. En aquest sentit, Georges Baur adverteix que ser fora de la Unió Europea podria dificultar les coses a Catalunya sobretot en l'àmbit institucional, si bé no tant a escala comercial, ja que la rigidesa que a vegades presenten les institucions sovint queda "diluïda" pels interessos econòmics dels estats membres. En cas que la UE tanqués la porta comercial, diu Bauer, una alternativa seria formar part d'altres associacions com l'EFTA.

Comparteix
   


Etiquetes

"L'essencial és formar part del mercat intern" europeu

Per a la supervivència econòmica d'un petit estat, "l'essencial és formar part del mercat intern" europeu, sentencia Baur, que és el representant de Liechtenstein a l'EFTA, una organització dedicada a la promoció del lliure comerç formada per Islàndia, Noruega, Suïssa i Liechtenstein. Tots quatre estats són fora de la Unió Europea i precisament treballen per mantenir llaços comercials amb els 27.

Als països europeus, sobretot als veïns com França, no els interessaria trencar les relacions comercials amb els catalans

Baur -el secretari general adjunt de l'EFTA i número tres de l'organització- reconeix que Catalunya és un "bastió industrial" dins l'estat espanyol. En aquest sentit, assenyala, a la resta de països europeus, sobretot als veïns com França, tampoc els interessaria trencar les relacions comercials amb els catalans sigui quina sigui la situació política. "En la meva experiència tractant amb la UE i els estats membres, sempre he vist que les institucions són més estrictes, i això es dilueix pels estats membres, que necessiten un punt de vista més realista". Així, considera que la resta d'estats probablement valorarien que "no tindria sentit" trencar els llaços econòmics amb Catalunya.

L’alternativa LEFTA

El liechtensteinès subratlla que ser fora de la UE podria posar Catalunya en una situació "difícil" perquè els estats petits, com el seu, tenen "dificultats per introduir-se al mercat". Precisament per aquest motiu treballa l'EFTA. L'alternativa a la UE, manté, és la mateixa EFTA o altres associacions internacionals com l'EA (l'associació per a la cooperació europea per l'acreditació). De fet, el Regne Unit es planteja tornar a adherir-se a l'EFTA en cas que acabi sortint de la UE.
 
La clau, mantenir els mercats exteriors

Mantenir els mercats exteriors de Catalunya, doncs, seria clau per al seu èxit, assegura Baur. No només per al teixit comercial i industrial, sinó també per al sector financer, exposa. Per a la supervivència dels petits estats -segons algunes definicions, són aquells que tenen menys de 10 milions d'habitants-, és clau tenir "accés al lliure mercat", assenyala Baur, que prové d'un petit país amb una població de 36.000 persones.

El número tres de l'EFTA assegura que els estats petits com el seu tenen un gran "sentit de la cooperació", ja que la necessiten per sobreviure. Leichtenstein, per exemple, no té exèrcit i, tot i no formar part de la UE, ha subscrit diversos tractats internacional com el de Schengen. A més, està fent passos per abolir el secret bancari i deixar de ser un paradís fiscal.
 
 





COMENTARIS fletxa taronja

item
#34
Ll.B. fletxa Vallès Oriental. Països Catalans.
3 de juny de 2013, 19.45 h

No si al final encara serà més rentable estar a l!EFTA que a la UE. Al menys, aquests petits estats, no els cal mantenir la solidaritat amb grans estats ruinosos. Sino cal veure el replantajament que es fa Gran Bretanya (tot i que es un estat gran).


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
pasbort fletxa Vila-real
2 de juny de 2013, 10.03 h

I mira per on....AVUI no podré anar en autocar a veure el FUTBOL!!!

QUE NO!!!
A que NO teniu CAPACITAT de saber ACABAR en 48 hores aquesta NEFASTA era que estem vivint? a que NO!!!, si....lo vostre és pensar com anar passant el temps....dia que passa any empeny OI?---jo ja fà 12 anys que VOTO INDEPENDENCIA!!! que han passat dies i més dies eh? i els que te "RONDARE MORENA" avanç NO ARRIBE LA INDEPENDENCIA....----però us faré una ajudeta...."los PEQUEÑOS NO!! que no CUENTAN para nada.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
Resolt fletxa Catalunya
2 de juny de 2013, 09.14 h

#28 No has de fer gaire cas dels diaris que us porten al psiquiàtric: tot són notícies light i falsejades per tranquil·litzar-vos i estalviar-se tranquimazins i vàliums, que van cars!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Jordi fletxa CATALUNYA
2 de juny de 2013, 00.56 h

#28 Hui!!no t'han trucat?als idiotes congènits un han passat abans a les sessions d'electro"scocks"!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
D.Aga fletxa .//*// PAÏSOS CATALANS !!*!!
2 de juny de 2013, 00.49 h




Cal fer saber al món que, en nom d’una constitució votada sota el XANTATGE de tot l’aparell d’estat franquista (exèrcit, policia, judicatura, funcionariat) en ple funcionament, en nom d’ella, el FRANQUISTA ESTAT esPPanyol, pretén fer callar la veu del poble català i del seu Parlament legalment i democràticament elegit en votació pel poble català.


A l’estat esPPanyol, EL FRANQUISME FEIXISTA PRETÉN FER CALLAR LA DEMOCRÀCIA.




Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
S.Cursó fletxa .//*// PAÏSOS CATALANS !!*!!
2 de juny de 2013, 00.46 h





#28 Estic aquí perquè la teva dona té la regla, i encara que tu estiguis "de servicio", no em ve de gust anar-la a visitar. Amb la boca és un fracàs, pobreta.




Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
2 de juny de 2013, 00.24 h

#27 ! Pero todavía estas aquí , otetes , puto tarado , si me habían dicho que te ingresaban este sábado por la mañana y ya empezabas con los electro - scocks !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
S. Cursó fletxa .//*// PAÏSOS CATALANS !!*!!
2 de juny de 2013, 00.02 h

#22 KUM(baià?)- Aragonès, pobret, ja sabem que no en tens la culpa, ja sabem què us passa als que heu nascut en les teves penoses circumstàncies, amb una família en què la lluita per les llenties eclipsava qualsevol vestigi de moral i on tot, tot es venia a bon preu, des dels himens de les petites fins als esfinters anals dels petits, un cop els orificis dels grans ja estaven podrits d'infeccions... ja ho sabem: per la vida es perd la vida, oi?

Però això no justifica que hagis accepta... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Jordi fletxa CATALUNYA
1 de juny de 2013, 22.56 h

#25 I tu de qui ets la "incompetència"?


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Aragoneses fletxa GERONA
1 de juny de 2013, 22.52 h

Que va a decir la EFTA si es la "competencia" de la UE. . .


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 19
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.