directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 06:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC i CIU mantenen a l'aire l'acord entre Montilla i Mas sobre el TC, que Zapatero ja ha rebutjat

El text s'ha de sotmetre a votació al ple del Parlament

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha rebutjat una reforma de la llei del Tribunal Constitucional espanyol (TC) tal com han acordat el president de la Generalitat, José Montilla, i el president de CiU, Artur Mas. Zapatero ha apostat per deixar que les coses funcionin com estan en l'ordenament actual per 'enfortir la credibilitat de la democràcia'. A Catalunya, ERC i CiU mantenen a l'aire l'acord a què han arribat Montilla i Mas per l'anunci dels republicans de no signar el text però sí donar-hi suport al Parlament. ERC es nega a signar-lo perquè creu que no servirà de res, una decisió que ha fet replantejar a CiU el seu acord amb Montilla.
Parlament, votacions, plenari, hemicicle
Comparteix
   


Etiquetes
Una conversa telefònica a primera hora del matí d'aquest dimarts entre Montilla i Mas ha servit per desencallar les negociacions i arribar a un acord sobre el contingut de la resolució que aquesta setmana ha de votar el ple del Parlament com a resposta del fracàs del TC espanyol. De fet, des de CiU es donava per fet l'acord aquest matí, però la decisió d'ERC de no firmar l'acord però votar a favor al Parlament, ha descol·locat tots els partits i ha provocat malestar al Govern.

Montilla fa una crida a la responsabilitat de CiU i ERC
El president de la Generalitat, que ha comparegut davant dels mitjans de comunicació després del Consell del Govern, ha atribuït l'actitud d'ERC a la proximitat de les eleccions i ha fet una crida a la responsabilitat dels dos partits perquè hi hagi una resolució conjunta dels quatre partits. En aquest sentit, Montilla els ha reclamat que avantposin els interessos de país als de partit i ha advertit que si CiU fa marxa enrere per l'actitud d'ERC, tindrà 'poc sentit' votar-ho al Parlament.

Des d'ERC, la portaveu al Parlament, Anna Simó, ha assegurat que la seva negativa a signar però votar a favor de la resolució és inamovible. Els republicans justifiquen la seva decisió perquè creuen que 'no serà útil ni eficaç' ja que consideren que amb un tribunal renovat la sentència també retallarà l'Estatut. D'aquesta manera, Simó creu que l'únic que s'aconseguirà és dilatar 'l'agonia' d'un Estatut que els republicans van rebutjar.

Davant d'aquesta posició d'ERC, el president de CiU, Artur Mas, ha considerat que l'acord que ell mateix havia arribat hores abans amb el president Montilla està en perill. 'D'entrada, això complica enormement les coses', ha avisat Mas que s'ha mostrat sorprès per la reacció d'ERC i ha demanat a Montilla que posi ordre en el tripartit. A més, ha anunciat que tenia la intenció de trucar al president d'ERC, Joan Puigcercós, perquè repensi la seva postura.

Mentre a Catalunya encara no està clar el futur de la resolució que el Parlament ha de votar en el ple que comença aquest dimecres, des de Madrid el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero ha rebutjat un dels principals acords entre Montilla i Mas, la reforma de la llei que regula el Tribunal Constitucional. 'Les regles del joc són les que són', ha dit, i és millor 'deixar que les coses funcionin com estan' en l'ordenament i 'd'aquesta manera enfortim la democràcia i la credibilitat de l'Estatut'. 'Qualsevol altre pas', ha afegit, 'debilitaria la credibilitat del que hem fet'.

L'acord entre Montilla i Mas
En el primer dels quatre punts de la resolució, el Parlament reitera la seva convicció que l'Estatut 'ha assolit la màxima legitimació possible precisament per haver estat referendat per la ciutadania a la que ha de servir'. En aquest context, 'insta totes les institucions de l'Estat a respectar-lo, complir-lo, fer-lo complir i desplegar en el que els correspongui les seves previsions'. També manifesta la convicció sobre la plena constitucionalitat de l'Estatut.

En el segon punt, el Parlament s'adreça al president del Congrés dels Diputats, José Bono, i el del Senat, Javier Rojo, perquè traslladin als grups parlamentaris d'ambdues cambres 'la urgent i inexcusable necessitat de procedir, respectivament, a la designació del magistrat que li correspon fer al Congrés després de la vacant produïda per la defunció d'un dels membres del TC elegit per aquesta Cambra legislativa'; així com desbloquejar el procediment de designació dels quatre magistrats del TC 'que es troba pendent des de fa més de dos anys en el Senat'.

En el tercer punt, el Parlament constata que després dels intents fallits de dictar sentència, el TC 'no està en condicions d'exercir les tasques que constitucionalment té assignades'. En aquest sentit, el Parlament promourà totes les accions al seu abast a fi d'aconseguir que el TC es declari incompetent. De fet, aquesta era una de les condicions de CiU i que en un principi havia rebutjat el PSC.

Així mateix, en el seu quart punt es manifesta que 'el Parlament, sense perjudici d'altres iniciatives en el mateix sentit que es puguin produir en altres cambres, demana als grups parlamentaris catalans al Senat que impulsin en un termini màxim de 30 dies una proposta de reforma de la Llei Orgànica del TC'. D'aquesta forma s'obre la porta que aquesta reclamació també es faci des del Congrés dels Diputats, tot i que no es fa cap referència explícita. Aquest havia estat un dels altres esculls entre CiU i el PSC.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
pasbort fletxa Vila-real
28 d'abril de 2010, 11.00 h

D´ara endavant la GENERALITAT es dirà "el PEDREGAL" per la gran quantitat de pedres que han ensopegat, NO tres, potser més de tres mil....i TOTS contents, perque al fí i al cap a qui més foten son als catalans..i....aquests contentíssims de que sigui auxís.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim. fletxa PPCC.
28 d'abril de 2010, 08.24 h

Erc fa el que haurien de fer tots els altres partits catalans si tinguessin una mica de dignitat, dir a madrid que l´estatutet se´l fotin al cul i que anem a treballar per aconseguir un estat propi que ens defensi i deixar l´estat dels castellans que ens va a la contra en tot.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.