directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 06:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Continuen les compareixences al Parlament per aclarir el finançament irregular a Unió

El director de l'ICF no detecta res d'irregular en el crèdit a IMS · S'intenta esclarir si es va enriquir la Fundació Catalunya i Territori d'UDC

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La comissió d’Economia i Finances del Parlament ha comptat aquest dimarts amb la compareixença del director de l’Institut Català de Finances (ICF), Miquel Salazar, amb l’objectiu de resoldre uns quants dubtes que planen sobre el suposat finançament il·legal d’Unió Democràtica de Catalunya quan CiU governava a la Generalitat. Salazar ha explicat que l'ICF està col·laborant amb la justícia, i ha aclarit que, ara per ara, no hi ha cap indici d'irregularitat. Malgrat tot, l'Agència Tributària espanyola continua investigant la trama, ja que l'empresa IMS que va aconseguir el crèdit es troba en situació de fallida. Des d'ERC esperen que les properes compareixences serveixin per aclarir aquesta trama, ja que els 700.000 euros prestats i que sembla que no es tornaran podrien haver anat a parar a Unió. Segons M. Àngels Cabasés, 'diversos administradors d’empreses del grup IMS han estat o són, des del 2003, membres de la Fundació Catalunya i Territori', vinculada al partit de Duran i Lleida.
unió democràtica de catalunya, udc, unió, josep maria pelegrí, josep antoni duran i lleida
Comparteix
   


Etiquetes
El director de l'ICF, Miquel Salazar, ha afirmat en seu parlamentària que l'operació es va fer seguint el reglament de l'Institut Català de Finances. 'No detectem cap cosa fora de lloc, però això no vol dir que n'hi hagi ni que no n'hi hagi', ha dit. Segons ha explicat, els diners s'havien de destinar a inversions del grup empresarial en instal·lacions, maquinària, prestació de serveis o increment de l'activitat. El directiu ha afegit que les garanties que es van aportar en el moment de la concessió del crèdit, que va tenir un informe favorable de la Direcció de Comerç d'aquell moment, eren correctes i estaven detallades conforme al que disposa la llei del Banc d'Espanya per a aquests casos.

Salazar s'ha amparat en la llei de secret bancari per donar alguna de les informacions que li han demanat els grups parlamentaris. Segons ha dit, la normativa de la UE i del Banc d'Espanya per a les entitats financeres, entre les que s'inclou l'ICF, els obliga a no donar algunes informacions sobre les empreses que demanen crèdits. Tot i això, ha assegurat que l'expedient de l'operació i tota la informació requerida per la Fiscalia de Barcelona, s'ha aportat. A més, ha assegurat que els responsables d'aquesta institució compareixeran en el moment que el procés d'instrucció ho reclami.

En espera per recuperar la inversió

El conseller general de l'ICF ha explicat que els processos de recuperació de la inversió es van solapar amb el concurs de creditors i, per tant, van quedar paralitzats. To i això, ha comentat que els administradors concursals estan executant les garanties, entre elles, les que es van aportar per a aconseguir aquest préstec.

Salazar ha recordat que els crèdits de l'ICF tenen períodes de retorn i de carència més llargs que els de les entitats privades. Per això, ha dit, probablement no hi havia incompliments del pagament del préstec concedit a IMS en el moment de la presentació del concurs de creditors per part de la companyia. El conseller delegat s'ha negat a valorar si ell hagués concedit el crèdit a IMS perquè, segons ha assegurat, depèn molt del context econòmic d'aquell moment.

ERC: 'tot apunta que part d’aquests diners s’haurien destinat a finançar despeses d’UDC’

Des d'ERC la diputada M. Àngels Cabasés ha expressat la seva preocupació per la investigació de l'Agència Tributària al voltant del suposat finançament irregular d'Unió, en la qual IMS Assessors Econòmics i Jurídics SL va aconseguir finançar-se a través de l’ICF mitjançant factures falses emeses per empreses d’aquest grup empresarial. Aquest crèdit concedit l’any 2003, a hores d’ara encara no s’hauria retornat de prop de 700.000 euros que, segons Cabasés, ‘no hauríem de confiar en què es retorni, perquè IMS va entrar en concurs de creditors l’any 2008’.

Per la diputada lleidatana, ‘aquesta és una qüestió que em preocupa, i molt, perquè és només un crèdit més impagat, sinó perquè tot apunta que part d’aquests diners
s’haurien destinat a finançar despeses d’UDC’.

La diputada d’Esquerra recorda que hi ha connexions directes entre aquest grup i la Fundació Catalunya i Territori -vinculada a UDC- en la mesura que diversos administradors d’empreses del grup IMS han estat o són, des del 2003, membres de la esmentada Fundació, com són Miguel Àngel Cortés o Joan Albert López Sans. ‘Suposadament, la Fundació Catalunya i Territori desviava part dels fons que recaptava al hòlding IMS, alguns transferits presumptament també mitjançant factures per serveis inexistents’.

Cabasés també veu sospitós que la setmana passada CiU no donés suport a un debat per limitar encara més les donacions de fundacions a partits polítics. ‘Per la gravetat dels fets tenim un gran interès en conèixer diversos aspectes del crèdit concedit per l’IMS en relació a la sol·licitud del crèdit’, ha dit Cabasés, en relació als elements que van donar lloc a l’informe favorable per a la concessió del préstec, i en relació a l’impagament i l’execució de garanties.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
´jordibcn fletxa Barcelona
28 d'abril de 2010, 17.31 h

#2 i el Puyal, que? de Durans aquell del ONCE militant per un temps de UDC i ara espanyolero per una d´aquelles emissores de tv rares, pot desapareixer cap problema , de Mas només n´hi ha un i bé sinó hi fos podrien viure sense ell perfectament, ara el Puyal quines estones més bones que ens ha fet passar és imprescindible.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Almogàver fletxa Barcelona
28 d'abril de 2010, 16.25 h

#1 Crec que Catalunya seria molt més feliç si tots els QUIMS desapareguessin d'aquests país. Ni a la presó us volem, de podrida que teniu l'ànima.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim. fletxa PPCC.
28 d'abril de 2010, 08.34 h

Si al final posen al cara dura duran a la presó, ens faran un favor a tots, després que hi posin al mas i el favor encara serà més gran.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.