directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament aprova la Llei d'acollida que estableix el català com a llengua comuna

Amb l'oposició del PP i el Grup Mixt

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El Parlament ha aprovat aquest dimecres la Llei d'acollida de les persones immigrades i retornades (pdf) amb 117 vots a favor, dels partits del Govern i CiU, i 17 en contra, del PP i el Grup Mixt que discrepen del fet que el català s'estableixi com a llengua comuna. La norma crea el servei de primera acollida, a través dels quals els immigrants rebran formació sobre llengua catalana -que queda definida com la llengua comuna-, mercat laboral, drets i deures bàsics i el model de societat. La Generalitat acreditarà aquests coneixements a través d'un certificat oficial que facilitarà l'obtenció de l'informe per a l'autorització per arrelament, la renovació de l'autorització de residència temporal, l'accés al mercat de treball i l'adquisició de nacionalitat per residència.

Carme Capdevila, paraules Maragall
Comparteix
   


Etiquetes
El Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya va avalar per unanimitat el Projecte de Llei que recull que s'ha d'atendre la immigració que acaba d'arribar al país. Segons aquest organisme, el projecte s'adiu plenament a la Constitució espanyola, també en l'article 9, que marca el català com a llengua comuna dels serveis. El consell desestima el recurs presentat pel Partit Popular contra aquest article. És la primera vegada que un text legislatiu recull aquest grau d'oficialitat del català.

La consellera d'Acció Social de la Generalitat, Carme Capdevila, ha defensat que aquesta norma és una iniciativa 'pionera' al sud d'Europa i ha explicat que l'objectiu és donar eines als immigrants perquè puguin ser més autònoms. 'És una inversió de futur', ha assegurat la consellera. Capdevila ha explicat que un estudi elaborat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) conclou que la Generalitat recuperarà fins el 30% de la inversió que es faci per aplicar la llei i demostra que la norma 'comporta beneficis econòmics i socials'.

La consellera ha reconegut que 'hi ha friccions' però ha defensat que globalment Catalunya compta amb un model propi d'acollida basat en l'equilibri. Ha explicat que queda definida una política cultural comuna, però al temps la llei respecta i valora positivament la diversitat. 'Cal deixar de pensar tant en els orígens i més en els destins', ha declarat. Ha remarcat que es pretén crear 'un sol poble' i no la suma de societat inconnexes, però ha puntualitzat que 'ningú ha de renunciar al seu origen' sinó que s'ha de fer un apropament mutu i un esforç bidireccional.

Capdevila també ha destacat que la norma permet desenvolupar les noves competències que va atorgar la reforma de la Llei d'estrangeria i ha assenyalat que Catalunya serà la primera comunitat que ho faci, en referència a la possibilitat de donar els informes d'integració per als processos de nacionalització.

PP i Grup Mixt discrepen d'establir el català com a llengua comuna

Els diputats del PP i del Grup Mixt han mostrat la seva oposició a que s'estableixi el català com a llengua comuna i han demanat que es reconegui i es faciliti l'aprenentatge de les dues 'llengües oficials' del país: el català i el castellà. La consellera Capdevila ha explicat que un cop assumits els coneixements de català, la llei també preveu oferir formació en llengua castellana per aquells immigrants que ho demanin.

El diputat del PP Rafael López ha criticat que el text garanteix l'ensenyament del català 'però no del castellà' i ha acusat el Govern de voler que el català sigui 'un peatge' per aconseguir drets. 'La pregunta és que si a Catalunya parlem català i castellà perquè no li donem a tots els nouvinguts les capacitats per poder expressar-se en català i castellà a la vegada', s'ha preguntat el diputat. López ha considerat que es tracta d'una llei 'profundament nacionalista per crear nacionalistes i no ciutadans' i ha demanat que es respecti el sentiment personal de tothom.

En el mateix sentit, el diputat del Grup Mixt i líder de C's, Albert Rivera, ha acusat el Govern de partir 'd'un imaginari fals' i d'una 'ficció catalana'. Ha defensat que Catalunya té dues llengües oficials i ha conclòs que la norma aprovada aquest dimecres 'només s'adapta a un patró identitari'. El diputat del Grup Mixt José Domingo ha considerat que l'accés als drets socials queda 'condicionat' a l'obtenció del certificat oficial de formació i ha criticat que es tracta d'una llei basada en una concepció 'mutiladora'.

CiU defensa el text

El diputat de CiU Josep Lluís Cleries ha valorat positivament el text final de la llei i ha defensat que es defineixi el català com a llengua comuna, perquè es la' pròpia' del país. 'Volem que la llengua catalana sigui vehicle de comunicació, d'integració, de fer comunitat', ha declarat. Cleries ha demanat al PP i al Grup Mixt 'que no facin demagògia' i ha dit que és una llei per crear 'un sol poble' on 'cadascú no ha de renunciar a les seves arrels' sinó que convida a la integració. 'No volem només tolerar-nos, volem respectar-nos', ha asseverat.

Tot i aquesta valoració positiva, ha recordat que calen recursos econòmics per poder fer efectius els serveis que dóna la norma i especialment que els ajuntaments disposin d'aquests diners ja que acostumen a ser la primera administració que rep els immigrants.

Els diputats del PSC, ERC e ICV-EUiA han criticat la postura de PP i Grup Mixt i han recordat que el servei d'acollida és voluntari, així com que l'accés als drets i serveis socials no queda supeditat a l'obtenció de cap certificat. 'No busquin esquerdes on no n'hi ha', ha declarat la diputada del PSC Consol Prados.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
29 d'abril de 2010, 10.34 h

#4 Maribel, no ho entenc. Perquè sempre ERC en té la culpa de tot ???. Serà perquè us planten cara als unionistes ????. Serà perquè no són uns traídors al poble de Catalunya, mentre d'altres es van polir i vendre per tres rals un estatut, el qual ens venien com un miracle de Déu ???.
Ara i avui, els unionistes sou uns venuts a espanya, i pactaríeu amb el mateix dimoni si amb això us donen la poltrona de la generalitat i un ministeri a madrit. És a dir ERC és culpable d'empènyer el... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
29 d'abril de 2010, 10.20 h

A qui voleu enganyar ???. Us penseu que som uns ximplets, uns idiotes o senzillament uns "sense opinió" ???. A partir del moment que aquesta llei no és obligatòria, tal com sembla que ens ho voleu vendre, llavors ja no és llei. Segons deien ahir a TV3, no era d'aplicació obligatòria. A l'article, a l'últim paràgraf, si bé en altres paraules, diu el mateix: Que no és obligatori. Per tant us he de dir que: Molta fressa i poca endressa, total per a res perquè tot quedarà en aigua de bor... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Carles fletxa PP.CC.
29 d'abril de 2010, 09.27 h

#3 La culpa SEMPRE és de Madrid? Els nostres polítics MAI s'equivoquen? MAI ens menteixen? MAI ens enganyen? Els nostres polítics, Artur Mas el primer, han demostrat que son uns incompetents, que es deixin enganyar fàcilment i que tenien una fé en ZP que era totalment injustificada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Maribel fletxa Sant Just
29 d'abril de 2010, 08.57 h

Carles, estic d'acord amb tu. Els d'ERC van farcir l'Estatut amb articles que son inconstitucionals i ho sabien perfectament. Van jugar al 'tot o rés'. ERC va arriscar tot el que s'ha fet en les últimes decades en una 'cara o creu'. Ara, Catalunya perdrà gairebé tot. Però als d'ERC tant li fot. Ells pensen en aprofitar de la derrota de Catalunya (que ells mateixos han buscat) per guanyar-se uns quants vots amb el seu crit de sempre '..la culpa és de Madrid..' Son una colla d'hipòc... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
29 d'abril de 2010, 08.40 h

#2

Carles, estic d'acord amb tú de que si es declaren inconstitucionals els articles de l'estatut, soposaria la inconstitucionalitat de totes les lleis fetes els darrers 4 anys i que es destrossi la feina feta durant molts anys- de fet, la han esmicolat-. El que no estic d'acord, es en el repartiment de les culpes, ja que per a mi, només hi ha un culpable, que es l'estat ep.panyol i els seus polítics. Amb la seva passivitat per part d'uns i els atacs per part d'altres, han aconseguit que Ca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Carles fletxa PP.CC.
28 d'abril de 2010, 23.42 h

Aquesta llei ja te els dies comptats. Abans del final de maig es declararàn inconstitucionals més de la meitat dels articles de l'Estatut.
Això suposa AUTOMÀTICAMENT la declaració de inconstitucionalitat de gairebé totes les lleis que s'han fet aquets ultims 4 anys; INCLOENT-HI la LEC, la Llei de Consum, les lleis de Normalització Linguística, la llei d'acollida, la llei del Sindic de Greuges, la llei del Consell Audivisual, la llei del cine....

Els nostres polítics incompetents h... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordic fletxa Barcelona
28 d'abril de 2010, 19.11 h

Crec que seria de justícia que tots aquells que carreguen una i altra vegada contra ERC, també reconeguessin quan la feina es fa bé. Sinó pensaré que l'únic interès que hi ha és fustigar sí o sí a ERC, amb independència del què faci o deixi de fer.

Perquè una Llei que promou la integració dels immigrants en català i com a catalans, també és un pas cap a la independència.

Bona feina!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.