Benet i Jornet: "El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes no és per a mi, sinó pel teatre català"
L'escriptor rep el 45è Premi d'Honor atorgat per Òmnium Cultural al Palau de la Música
L'escriptor i dramaturg Josep Maria Benet i Jornet ha rebut aquest dimarts el 45è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, una distinció que atorga Òmnium Cultural, en un acte al Palau de la Música. Benet i Jornet ha dit al recollir el guardó de mans de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, que aquest premi no és per a ell, sinó "pel teatre català". En aquest context, ha assegurat que "avui el teatre català ha trencat les fronteres dels Països Catalans i és conegut a l'estranger". "Som davant d'un dels grans constructors i renovadors de la cultura catalana contemporània i un dels seus normalitzadors", ha recalcat Casals a l'inici de l'acte.
Comparteix
TweetEtiquetes
"Avui dia els Països Catalans reivindiquen el teatre amb orgull i fons i tot es respecten els nostres clàssics que també són reivindicats", ha indicat. Benet i Jornet ha assegurat que "avui el teatre català ha trencat les fronteres dels Països Catalans i és conegut a l'estranger, és a dir, a tot Europa i a tot Amèrica i a llocs encara més exòtics".
Per altra banda, el dramaturg ha destacat que en 45 premis de les Lletres Catalanes només l'han rebut tres dones: "Creieu realment que només tres dones hagin rebut aquest premi?", ha preguntat Benet i Jornet, que ha aixecat els aplaudiments de les persones que han omplert el Palau de la Música.
Nascut a Barcelona el juny del 1940, Benet i Jornet es va donar a conèixer amb 'Una vella, coneguda olor', i va publicar conjuntament 'Fantasia per a un auxiliar administratiu' i 'Cançons perdudes' (1970). La seva obra ha estat traduïda a l'alemany, anglès, búlgar, castellà, francès, grec, italià, portuguès i txec.
"Un dels grans constructors de la cultura catalana contemporània"
En el seu discurs a l'inici de l'acte, Muriel Casals, ha manifestat que Benet i Jornet és "un continuador excel·lent de la gran tradició del teatre català d'autor que, sense renunciar a l'ambició i la qualitat de l'alta creació, ha sabut connectar amb el públic nombrós" i l'ha definit també com el pare de les telesèries catalanes. "Som davant d'un dels grans constructors i renovadors de la cultura catalana contemporània i un dels seus normalitzadors", ha afegit. Casals ha dit que el teatre del premiat "ha esdevingut sovint un cant contra la resignació i el fatalisme, contra les forces que conspiren per reduir l'existència humana a un simulacre perpetu".
La presidenta d'Òmnium ha fet una crida a superar els obstacles per assolir la llibertat nacional plena de Catalunya. De fet, ha ressaltat que tot i els temps difícils, "són moments d'esperança ja que cada cop som més els catalans que hem perdut la por i estem disposats a fer camí, pacíficament i enraonadament cap un horitzó de llibertat nacional plena". Així mateix, ha criticat "mesures absurdes que volen canviar el nom de la llengua catalana a la Franja i les lleis que volen destruir l'escola i la convivència de Catalunya".
A l'acte, on també s'han interpretat fragments d'obres de Benet i Jornet, hi ha assistit el president de la Generalitat, Artur Mas, l'alcalde de Barcelona, Xavier Tries, l'expresident José Montilla, el conseller de la Presidència, Francesc Homs i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. L'acte ha acabat amb el cant de la Senyera i amb crits a favor de la independència.
Un premi que s'atorga des del 1969
El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes s'atorga anualment des del 1969 a una persona que per la seva obra literària o científica en llengua catalana i per la seva importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït a la vida cultural dels Països Catalans. Entre els guardonats dels últims anys hi ha Montserrat Abelló, Joan Solà, Josep Massot i Muntaner, més conegut com a pare Massot, Jaume Cabré, Baltasar Porcel, Joan Francesc Mira, Josep Maria Espinàs o Teresa Pàmies.