directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 10:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Benet i Jornet: "El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes no és per a mi, sinó pel teatre català"

L'escriptor rep el 45è Premi d'Honor atorgat per Òmnium Cultural al Palau de la Música

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

L'escriptor i dramaturg Josep Maria Benet i Jornet ha rebut aquest dimarts el 45è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, una distinció que atorga Òmnium Cultural, en un acte al Palau de la Música. Benet i Jornet ha dit al recollir el guardó de mans de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, que aquest premi no és per a ell, sinó "pel teatre català". En aquest context, ha assegurat que "avui el teatre català ha trencat les fronteres dels Països Catalans i és conegut a l'estranger". "Som davant d'un dels grans constructors i renovadors de la cultura catalana contemporània i un dels seus normalitzadors", ha recalcat Casals a l'inici de l'acte. 
L'escriptor i dramaturg Josep Maria Benet i Jornet i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, al Palau de la Música.
L'escriptor i dramaturg Josep Maria Benet i Jornet i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, al Palau de la Música.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
El Palau de la Música en ple ha aplaudit dempeus a Benet i Jornet quan Benet i Jornet, visiblement emocionat, ha rebut el guardó. L'escriptor ha recalcat que quan li van dir que rebria el premi es va fer la pregunta: "Per què?" Benet i Jornet ha assegurat que aquest guardó no és per a ell, sinó pel teatre català. En aquest context, ha recordat que el teatre va ser el gènere literari "més deixat de la mà tan pel món universitari com els hipotètics espectadors".

"Avui dia els Països Catalans reivindiquen el teatre amb orgull i fons i tot es respecten els nostres clàssics que també són reivindicats", ha indicat. Benet i Jornet ha assegurat que "avui el teatre català ha trencat les fronteres dels Països Catalans i és conegut a l'estranger, és a dir, a tot Europa i a tot Amèrica i a llocs encara més exòtics".

Per altra banda, el dramaturg ha destacat que en 45 premis de les Lletres Catalanes només l'han rebut tres dones: "Creieu realment que només tres dones hagin rebut aquest premi?", ha preguntat Benet i Jornet, que ha aixecat els aplaudiments de les persones que han omplert el Palau de la Música.

Nascut a Barcelona el juny del 1940, Benet i Jornet es va donar a conèixer amb 'Una vella, coneguda olor', i va publicar conjuntament 'Fantasia per a un auxiliar administratiu' i 'Cançons perdudes' (1970). La seva obra ha estat traduïda a l'alemany, anglès, búlgar, castellà, francès, grec, italià, portuguès i txec.

"Un dels grans constructors de la cultura catalana contemporània"

En el seu discurs a l'inici de l'acte, Muriel Casals, ha manifestat que Benet i Jornet és "un continuador excel·lent de la gran tradició del teatre català d'autor que, sense renunciar a l'ambició i la qualitat de l'alta creació, ha sabut connectar amb el públic nombrós" i l'ha definit també com el pare de les telesèries catalanes. "Som davant d'un dels grans constructors i renovadors de la cultura catalana contemporània i un dels seus normalitzadors", ha afegit. Casals ha dit que el teatre del premiat "ha esdevingut sovint un cant contra la resignació i el fatalisme, contra les forces que conspiren per reduir l'existència humana a un simulacre perpetu".

La presidenta d'Òmnium ha fet una crida a superar els obstacles per assolir la llibertat nacional plena de Catalunya. De fet, ha ressaltat que tot i els temps difícils, "són moments d'esperança ja que cada cop som més els catalans que hem perdut la por i estem disposats a fer camí, pacíficament i enraonadament cap un horitzó de llibertat nacional plena". Així mateix, ha criticat "mesures absurdes que volen canviar el nom de la llengua catalana a la Franja i les lleis que volen destruir l'escola i la convivència de Catalunya".

A l'acte, on també s'han interpretat fragments d'obres de Benet i Jornet, hi ha assistit el president de la Generalitat, Artur Mas, l'alcalde de Barcelona, Xavier Tries, l'expresident José Montilla, el conseller de la Presidència, Francesc Homs i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. L'acte ha acabat amb el cant de la Senyera i amb crits a favor de la independència.

Un premi que s'atorga des del 1969

El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes s'atorga anualment des del 1969 a una persona que per la seva obra literària o científica en llengua catalana i per la seva importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït a la vida cultural dels Països Catalans. Entre els guardonats dels últims anys hi ha Montserrat Abelló, Joan Solà, Josep Massot i Muntaner, més conegut com a pare Massot, Jaume Cabré, Baltasar Porcel, Joan Francesc Mira, Josep Maria Espinàs o Teresa Pàmies. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
mario fletxa barna
12 de juny de 2013, 10.10 h

El Sr. B&J va estar entranyable i feroçment reivindicatiu, en una actitut disfèmica que li donà una pisca d'humilitat.
Que per molts anys pugui gaudir d'aquest premi, el disseny del guardó del qual vaig trobar molt bonic i adient, la seva base,és un còdol d'algun riu dels territoris de parla catalana, en el cas del guardonat és de la platja de la Barceloneta i abraçant-lo, les quatre barres amb semblança amb la insignia d'Omnium de ferro.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.