directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 4 d'octubre de 2024 16:32 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Joandomènec Ros: "En una Catalunya independent, l'IEC seguiria tenint una visió de Països Catalans"

El seu nou president reivindica el paper de l’IEC com a estructura d'estat, la institució és l’acadèmia catalana nacional, ara i sempre.

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

(ACN).- El catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona i actual vicepresident en funcions de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros, va guanyar aquest dilluns les eleccions a la Presidència de l'IEC, prenent el relleu a Salvador Giner. En una entrevista a l'ACN, Ros ha defensat que en una Catalunya independent, l'Institut no seguiria present només al país. "L'IEC té una finalitat i una visió de Països Catalans, ha reblat, "sigui Catalunya independent o no". En paral·lel, considera que el futur del català és "esperançador" tot i que el context "és terrible", amb normatives com la Lomce, la Llei de Llengües d'Aragó o "atzagaiades" dels governs del PP.
 

Comparteix
   


Etiquetes
IEC, l’acadèmia catalana nacional ara i sempre
 
El nou president de l'IEC ha assegurat que en un futur estat independent l'Institut d'Estudis Catalans hauria de seguir essent l'acadèmia catalana nacional i estatal que es vulgui. Ros ha dit que es podria pensar que "si Catalunya arriba a la independència, l'IEC seguiria present només a Catalunya. Això ni ens ho hem plantejat i no seria qüestió de plantejar-s'ho". De fet, ha recordat que van néixer amb "una finalitat i visió de Països Catalans i sigui Catalunya independent o no els Països Catalans hi seguiran sent i potser algun dia seran independents", ha afegit.


Castellà oficial en una Catalunya independent?

Preguntat per si el castellà hauria de ser llengua cooficial en una Catalunya independent, Ros ha dit que "es polaritza excessivament entre català i castellà" i ha considerat que és "una visió endarrerida en el temps". "No hi ha dubte que el català hauria de ser la llengua oficial perquè és la pròpia, però el castellà i moltes altres llengües ja sigui perquè les han portat els immigrants o perquè ens obliga a estar a Europa haurien de ser oficials o tenir una presència absolutament important". "No tenim perquè ser diferents a altres països que tenint una o més llengües oficials o cooficials", ha dit.

"el català té una mala salut de ferro".

Sobre la salut del català, ha dit que es podria aplicar aquella frase que indica que "el català té una mala salut de ferro". Joandomènec Ros ha manifestat que els indicadors diuen que es guanya en nombre de lectors, de persones que entenen, parlen i escriuen en català i la presència del català a la xarxa és "desproporcionada positivament". Tot i recalcar que els indicadors diuen que el futur és esperançador, "el contorn és terrible, ja sigui a través de la llei d'educació i de les atzagaiades que fan governs que ara són del PP, però en altres moments ho han fet altres partits a l'Aragó, les Illes i el País Valencià". Ha alertat que "amenacen el català com a llengua repartida en un territori molt bast".

Reptes del nou mandat

Ros ha apuntat que el principal repte com a nou president de l'IEC és seguir fent allò que fa l'Institut que és recerca, divulgació, publicacions de ciència i alta cultura. Ha admès que "serà complicat" per l'entorn econòmic i ha recordat que el 80% del pressupost de l'IEC ve de les administracions i bàsicament de la Generalitat i, ha afegit, que "aquestes han retallat en tres anys el pressupost. Em temo que seguiran fent-ho". Així mateix, ha recalcat un altre repte i és que l'IEC "no és prou conegut per part de la societat". En aquest sentit, ha assenyalat que tothom associa l'Institut amb la llengua i ha remarcat que no fan només "estudi, diccionaris i gramàtiques sobre llengua, sinó sobre tots els camps de la ciència i les humanitats". "Això no és prou conegut i convé en publicacions i actes i jornades que la societat se n'assabenti", ha afegit.

Preguntat per les retallades que ha patit i pot seguir patint l'IEC, ha reconegut que en una altra situació li podria "saber greu que l'IEC fos deixat de cantó per les autoritats, però veient què passa amb la sanitat, l'educació i altres àmbits" l'Institut "no pot estar al marge". "Seria una incongruència que per més ben posicionats que estem dins les anomenades estructures d'Estat volguéssim reclamar un tracte de favor", ha recalcat, al temps que ha assegurat que això no ho faran mai. Ros ha destacat que comprèn que "la situació del català, la cultura catalana i les ciències és prou complicada per insistir en tenir els pressupostos suficients".

Ros ha manifestat que l'Institut s'ha modernitzat: "El nostre web és envejat per pàgines d'universitats i centres de recerca. Tot i que les activitats de recerca comportin estudiar documents o jaciments arqueològics vells i antics, no vol dir que no estem a la primera línia de la tecnologia al màxim nivell", ha dit. Ha posat com exemple que estan digitalitzant i posant a l'abast del públic les seves revistes, publicacions i els fons de l'arxiu.

Manca de bona connexió amb la societat

El nou president de l'IEC ha reconegut que els hi manca "el contacte i la bona connexió amb la societat". Tot i que ha assenyalat que "no és un problema tant de l'IEC o d'altres entitats cultes com acadèmies, universitats o centres de recerca". Ha admès, "com a divulgador de la ciència", que "per més esforços que facin és la societat que és reacia a ser ensinistrada en un nivell molt simple en ciència". De fet, ha afirmat que "hi ha molts bons divulgadors, però els que tenen més èxit són els que tenen un carisma especial".
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
Jordi fletxa CATALUNYA
16 de juny de 2013, 00.49 h

#3 El país a que et refereixes ho feu el 1939,just el mateix any en que un nan afeminat decidí que s'havia de ser espanyol si o si,va home que a tu et sona,no en va és el vostre referent,ni votava ni deixava votar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
15 de juny de 2013, 20.36 h

#6 Territoris foranis?


-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Pepo fletxa Terrassa
15 de juny de 2013, 17.54 h

#6 TERRITRIS és el que tens tu = terror al territori propi. Una malaltia molt i molt estranya que només afecta unionistes descerebrats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Institut d''Estudis Hispanòfobs fletxa Carrer de la Palla Mental
15 de juny de 2013, 16.08 h

Imperialisme i xenofòbia tot en un


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
bejota fletxa bcn
15 de juny de 2013, 13.12 h

EN DURÁN , VA RECOMENAR NO UTILITZAR EL MOT "PAÏSOS CATALANS" PERQUE MOLESTA .L'ANEXIÓ DE TERRITRIS FORANIS-QUE EL QUE HI RADERA - ESTÁ FORA DE CAP POSSIBILITAT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
15 de juny de 2013, 13.00 h

"La proposta de Guia


psan.cat/llibres/digueu-li/digueu-li.pdf


www.tot-catalunya.cat




recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a tota la Catalunya com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."

Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya"



Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jordi fletxa Palma
15 de juny de 2013, 12.41 h

El pensament (?) imperialista espanyol vol colonitzar el poble català, veí d'Espanya, i, per tal d'aconseguir-ho més fàcilment, vol dividir-nos fent creure que la unitat de la nació catalana no existeix i que València i les Illes Balears no en formen part. Si de cas, no formen part del Principat; però aquest no pot ni vol esclavitzar la resta de regions -només una altra nació pot intentar de colonitzar el nostre territori-; més aviat, moltes de vegades les considera menys catalanes o,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
15 de juny de 2013, 11.39 h


És normal, el pensament nazionalista és colonitzar els pobles veïns. Tenim un exemple en un país europeu allà per 1940...


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
15 de juny de 2013, 11.31 h

"[...]l'ideal fóra adoptar, no ja la forma "Catalunya Gran", sinó senzillament Catalunya, per designar les nostres terres. Ara bé: aquesta aspiració ha d'ajornar-se sine die. Podem preparar les condicions materials i morals perquè, un dia sigui ja factible. I és per això que en certs moments caldria recomanar una cautela esmolada en l'ús de la paraula "Catalunya". Hauríem de fer els majors esforços per reservar-li en el futur aquella amplitud integral. És per aquesta raó que convé ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
15 de juny de 2013, 11.27 h


És normal, el pensament nacionalista és colonitzar els pobles veïns. Tenim un exemple en un país europeu allà per 1940...


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Massa voltors volen devorar la riquesa catalana

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.