directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 09:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament insta el TC espanyol a declarar-se incompetent per sentenciar l'Estatut

La polèmica resolució s'aprova amb els vots de CiU, PSC, ICV i ERC, que hi ha donat suport però no l'ha signat

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El tripartit i CiU han aprovat aquest dijous la resolució per plantar cara al Tribunal Constitucional espanyol (TC) després del seu últim fracàs per dictar sentència sobre l'Estatut. El text demana la renovació dels magistrats, una reforma de la Llei del Constitucional espanyol i que el tribunal es declari incompetent per emetre sentència sobre l'Estatut. La decisió d'ERC de no signar la resolució tot i votar-hi a favor ha centrat el debat tot i que no s'han llançat retrets explícits entre els socis del Govern. En canvi, CiU ha qualificat 'd'error' el gest dels republicans i el partit de Joan Puigcercós ha assegurat que l'objectiu de la resolució és 'xutar la pilota endavant' per retardar la sentència i 'autoenganyar-se'. PPC i grup mixt hi han votat en contra. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja va rebutjar el contingut de l'acord.

artur mas, josé montilla, parlament, resolució estatut
José Montilla i Artur Mas al Parlament.

Comparteix
   


Etiquetes
El parlamentari de CiU Francesc Homs ha demanat la implicació a Madrid de tots 'els senadors i diputats catalans perquè és imprescindible' per fer la resolució viable. Ha destacat que 'CiU vol subratllar que la resolució no és una amenaça a ningú, sinó un avís contundent fet en el marc de la normalitat democràtica'. Ha admès que 'podria ser un brindis al sol si després a Madrid' els socialistes 'es dissolen en el marasme del PSOE'.

Homs ha lamentat 'l'actitud d'ERC que hagi considerat inútil aquesta resolució' i ha reconegut que li ha costat entendre 'que una cosa que consideren inútil després la votin'. En aquest context, ha dit que des del seu partit 'ho lamenten igual com quan es qualifiquen d'inútils les consultes populars'. Segons el representant de CiU, 'qualsevol gest per modest que sigui i estigui en la línia de la defensa de l'autogovern no pot ser qualificat d'inútil, fer-ho ens debilita com a país i la posició d'ERC ha estat un error'. Per això, li ha demanat al president, José Montilla, que per la pròxima ocasió garanteixi la unitat al Govern.

Des del PSC, el portaveu i viceprimer secretari, Miquel Iceta, ha iniciat la seva intervenció manifestant: 'Haver signat i votat aquesta proposta de resolució no suposa cap esforç ni cap sacrifici ni cap exercici de responsabilitat ni tampoc una contribució a un gest unitari de cara la galeria'. Iceta ha remarcat que només demanen que es compleixin les regles del joc. De fet, el dirigent del PSC ha manifestat que no pressionen al TC ni neguen la seva funció. Segons ha alertat, 'no només està en joc l'Estatut, sinó una determinada interpretació de la Constitució'. I ha preguntat: 'Hi seguirem cabent els que vam lluitar per aconseguir-la i la vam votar o ens hi veurem expulsats del consens constitucional 30 anys després?'

En aquesta línia, el president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha avisat que 'si es retalla l'Estatut el pacte entre el Parlament i les Corts espanyoles es trenca' com també el pacte constitucional i 'això seria d'una gravetat extrema'. Bosch ha manifestat que s'equivocava qui titllava des del catalanisme, en referència a ERC, 'de poca cosa' l'Estatut i també s'equivocaven els que, en referència al PPC, 'denunciaven que hi hauria una crisi d'Estat si s'aplicava'. Ha demanat respecte per la decisió del poble de Catalunya votant l'Estatut tant 'pels que volen retallar el text a Madrid i els que aquí parlen de dret a decidir de dia i de nit somien una sentència negativa'. Ha acabat la intervenció declarant que 'l'avenç en l'autogovern no es pot basar en una frustració sinó en l'esperança en el present i el futur d'un país que malgrat tot tirarà endavant'.

ERC creu que la resolució serveix per 'continuar-se autoenganyant'

En la seva intervenció, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha replica Bosch que ERC no vol que hi hagi sentència. La dirigent d'ERC ha ressaltat que la resolució sobre el TC 'dilata la presa de consciència de més gent d'on s'és ara, i fixa una unitat que no és per avançar més enllà sinó per continuar-se autoenganyant'. 'Ens tenen presa la mida als catalans, ja que ens podem estripem els vestits, però pensen que mai fem un pas significatiu endavant', alertat.

Simó ha avisat que 'a partir de la sentència l'únic acompanyament d'ERC és amb qui vulgui donar la paraula la gent per decidir el futur de Catalunya'. La dirigent d'ERC ha manifestat que el 'cas és continuar xutant la pilota endavant' i la sentència 'està dictada tot i els intents legítims d'endarrerir-la renovant els membres del TC'. 'Avui és un intent vistós i seriós, però només vol evitar que les eleccions giri al voltant del debat sobre si l'autonomisme que prediquen és viable per donar resposta a les necessitats del poble català', ha remarcat.

PPC i el Grup Mixt creu que el Parlament fa el ridícul

PPC i el Grup Mixt han coincidit en que amb aquesta resolució el Parlament i els parits polítics feien el ridícul. La portaveu parlamentària del PPC, Dolors Montserrat, ha declarat que 's'evidencia que el tripartit i CiU dediquen els seus esforços a fer electoralisme i el ridícul i no resoldre les preocupacions dels catalans'. Així mateix, ha subratllat que si no hi havia prous problemes s'obre un conflicte institucional'. 'El tripartit i CiU fan una cosa insòlita i irresponsable i és no considerar vàlides les sentències del TC ni els seus membres'. 'Què passa amb els 25 recursos que ha presentat el Govern davant el TC?', ha preguntat.

Per la seva part, el parlamentari del Grup Mixt i president de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit que s'està fent el ridícul amb la resolució que es vota i ha insistit en què el tercer punt de la resolució que fa referència a que el TC es declari incompetent 'no és ni democràtic ni legal'. Així mateix, ha dit que si hi ha algun article inconstitucional els representants polítics 'haurien de dimitir en bloc per fer lleis inconstitucionals'. Ha afirmat que 'Espanya té un problema i són uns dirigents polítics irresponsables en una comunitat autònoma que passen pel forro l'estat de dret'.

Després de la votació hi ha hagut aplaudiments i Montilla s'ha quedat un moment parlant al costat del seu escó i el passadís amb el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira. Darrera d'ells, el president de CiU, Artur Mas, semblava esperar que acabessin per poder saludar el president Montilla. Pocs segons després, Mas i Montilla han encaixat breument les seves mans davant dels múltiples flashos de les càmeres que s'han disparat. Una imatge que ha simbolitzat les negociacions que hi ha hagut aquests dies i l'acord entre CiU i el PSC.

Els quatre punts de la resolució

En el primer dels punts de la resolució, el Parlament recorda que l'Estatut ha estat referendat pel poble català. El Parlament també 'insta totes les institucions de l'Estat a respectar, complir, fer complir i desplegar' l'Estatut. També manifesta la convicció sobre la plena constitucionalitat de l'Estatut. En el segon punt, el Parlament s'adreça al president del Congrés i del Senat perquè traslladin als grups de les cambres 'la urgent i inexcusable necessitat de procedir, respectivament, a la designació del magistrat que li correspon fer al Congrés després de la vacant per la defunció d'un dels membres del TC'; així com desbloquejar el procediment de designació dels quatre magistrats del TC 'que es troba pendent des de fa més de dos anys en el Senat'.

En el tercer punt, el Parlament constata que després dels intents fallits de dictar sentència, el TC 'no està en condicions d'exercir les tasques que constitucionalment té assignades'. El Parlament promourà totes les accions al seu abast a fi d'aconseguir que el TC es declari incompetent.

En el seu quart punt es manifesta que 'el Parlament, sense perjudici d'altres iniciatives en el mateix sentit que es puguin produir en altres cambres, demana als grups parlamentaris catalans al Senat que impulsin en un termini màxim de 30 dies una proposta de reforma de la Llei Orgànica del TC'. S'indica que s'hauria de reclamar que s'impedeixi 'la prolongació forçosa del mandat dels magistrats que integren el TC en els casos de bloqueig dels corresponents processos de renovació dels seus membres'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Quim. fletxa PPCC.
30 d'abril de 2010, 09.39 h

#6
Erc mai ha tingut la majoria suficient per portar a terme la seva política, tot així han fet més que d´altres amb les seves majories i majories absolutes i moltes més que com a mínim s´ha intentat fent un gran esforç i els que esteu entestats en afeblir-la més i aposteu pels il·luminats messiànics dels que encara no se sap gairebé res, ni tant sols si es presentaran, podeu anar somiant. Somiatruites!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Tomàs fletxa Barcelona
29 d'abril de 2010, 20.11 h

A l'independentisme parlamentari li cal saba nova. ERC està morta. Ha volgut fer una estratègia brillant, però no tenia els millors jugadors per fer-ho i a més a confós els enemics. Necessitem algú en qui confiar i que no ens torni a decebre. espero que Laporta accepti liderar el projecte que a reagrupament s'ha tirat endavant.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Carles fletxa PP.CC.
29 d'abril de 2010, 18.14 h

#2 I com penses capgirar la situació actual? Suposo que saps que en la darrera volta de votacions els unionistes ens han guanyat 83 - 17. Crec que la única manera de viure en un estat català és marxant a Andorra. Aquí no farem mai res, ni al 2014 ni al 3014.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
euro fletxa PROU ESTATUTS VOLEM LA INDEPENDÈNCIA
29 d'abril de 2010, 17.29 h

2- I que ningú em digui que aixó es la democràcia, perquè si la gent anes a votar en masa, aquets enemics, quedarien reduits a la minima expresió. Els defensors del poble català, hem de fer que tothom voti, aixi, els enemics de Catalunya, pot ser no treurien ni un diputat, i el Parlament de Catalunya, estaria net de feixistes


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
MARIA M. fletxa Barcelona
29 d'abril de 2010, 17.28 h

La SENTÈNCIA ja fa temps que es va produir i va ser a canvi de la POLTRONA per en MAS. Tot plegat una estafa als ciutadans de Catalunya, perpetrada entre socialistes i convergents.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
euro fletxa PROU ESTATUTS VOLEM LA INDEPENDÈNCIA
29 d'abril de 2010, 17.23 h

Ja te collons la cosa, que en el Parlament de Catalunya, hi haguin 16 diputats que son anticatalans i que son al Parlament, nomes per fer mal a Catalunya, al català i a la nostre cultura. Com hi han arribat ?? Com es que els enemics declarats del poble català, poden estar en la mes alta institució de Catalunya ?? Per deixadessa ?? Per interes d'alguns partits ?? Una cosa es que hi hagui gent que se senti española, pero un altre cosa es que nomes hi siguin per fer mal i per destruir, votant s... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
29 d'abril de 2010, 15.49 h

Els polítics incompetents son els que encara estan a favor de l'estatutet, que és quelcom que forma part de la història antiga de Catalunya.


Visca la Constitució catalana!
Visca la llibertat!
Visca Catalunya estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.