directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 08:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

#SantJoan Diada Nacional dels Països Catalans

El foc, els petards i les coques de Sant Joan saluden l'estiu

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

La revetlla de Sant Joan ha donat un any més el tret de sortida oficial a l'estiu. La tradició del foc, els petards, el cava i les coques s'ha escampat arreu del país, des de l'Empordà fins a les Terres de l'Ebre. A Girona, tot i l'ambient de decepció per no pujar a Primera Divisió, les fogueres han tornat a aixecar l'ànim en barris com els de Fontajau o Santa Eugènia. A Ponent, la Flama del Canigó ha ajudat a encendre les 25 fogueres de les ciutat de Lleida, la més rellevant a la Seu Vella. A Barcelona, la Sagrada Família ha estat l'escenari d'una estelada de colors mentre que a Tarragona la revetlla a la platja continua essent un clàssic juntament amb l'inici de les festes majors a Reus o l'Ampolla.

Comparteix
   


Etiquetes
25 fogueres enceses a Lleida

A les comarques de la plana de Lleida Sant Joan es viu cada any amb desenes de fogueres. La primera que s'ha encès ha estat la del turó de la Seu Vella, una de les més simbòliques. A les 8 del vespre ha arribat la Flama del Canigó a la ciutat de Lleida i després s'ha repartit pels barris, a totes les revetlles populars on s'han encès unes 25 fogueres. Aquest any la flama ha arribat mitjançant relleus dels membres del Club Ciclista Terraferma, el Centre Excursionista i el Grup Cultural Garrigues. A Bellpuig, a l'Urgell, i també al Poal i Fondarella, al Pla d'Urgell, s'han fet estelades de foc coincidint amb Sant Joan. A Tàrrega hi ha hagut un sopar popular i una gimcana.

A les Borges Blanques s'ha fet la revetlla a la placeta del Terrall amb un espectacle infantil inclòs. La flama l'ha portat, a les Garrigues, un grup de motards. Com a curiositats el gremi de Forners de les Terres de Lleida ha elaborat aquest any coques de Sant Joan per celíacs. A l'Alt Pirineu i Aran destaquen els actes tradicionals com l'encesa d'eth Haro a la Vall d'Aran o les falles d'Isil, al Pallars.

A Girona ciutat, festa agredolça

A Girona ciutat, els petards i l'escalfor de les fogueres han animat els gironins més aixafats perquè l'equip no ha aconseguit pujar a Primera Divisió. La ciutat s'ha omplert amb cinc revetlles i fogueres organitzades per diverses associacions i entitats involucrades amb les tradicions populars. Al barri de Santa Eugènia s'ha realitzat una revetlla infantil amb animació seguida d'un sopar comunitari, ball i focs d'artifici. Al barri de Fontajau i al de Vista Alegre s'han encès fogueres i fins i tot l'associació gironina de sords ha fet un sopar popular i ball.

La festa també s'ha repetit arreu de les comarques gironines. La música, el fum, els petards i el foc ha estat la tònica dominant a diversos pobles. D'una banda, Castell-Platja d'Aro ha volgut celebrar la nit més curta i màgica de l'any amb un castell de focs d'artifici mentre que a la capital del Ripollès han envoltat el monestir amb una cadena humana abans de rebre la flama del Canigó i fer una ofrena floral a la tomba del comte Guifré el Pilós. Banyoles s'ha omplert amb una jornada plena d'activitats durant tot el diumenge i, a la nit, els Manel han estat la banda sonora d'aquesta revetlla de Sant Joan dins del festival (a)phònica.

A més, a diverses viles també s'han encès estelades amb centenars d'espelmes per celebrar la diada.

Revetlla a la platja de Tarragona o castells nocturns a Valls

De propostes per viure la nit de Sant Joan a les comarques tarragonines i de l'Ebre n'hi ha per a tots els gustos. En canvi, les preferides segueixen sent les celebracions prop del mar, com és el cas de la platja del Miracle o la platja Llarga de Tarragona. Aquest diumenge al matí a la capital tarragonina els més ressagats compraven encara les coques, també cargols, que cal menjar per esquivar la mala sort, i com no els petards. A Valls hi ha jornada nocturna castellera on les colles actuen a l'antiga, de nit i actuant a la vegada. També altres municipis com l'Ampolla o la Pobla de Mafumet estan en plena festa major, i són molts els establiments d'oci i restaurants que miren d'atreure clientela amb revetlles especials amb música en directe o elements de bruixeria per arrodonir la nit més màgica de l'any.

A Reus la revetlla es viu amb especial emoció perquè coincideix amb el tret de sortida de les Festes majors de la capital del Baix Camp, les festes de Sant Pere, amb la hissada de la bandera de la ciutat. La flama de Canigó ha arribat a les sis de la tarda i ha obert una ballada de sardanes a la plaça de la Llibertat, on més tard s'ha encès la foguera de Sant Joan. La festa s'ha completat amb la Cercavila del Foc i la festa s'ha concentrat en la cloenda de 'les Barraques' amb l'actuació dels Mojinos Escozíos, i els tributs a Iron Maiden i els Búhos.

Les platges de Barcelona, el centre de la festa

A Barcelona també se celebra la revetlla de Sant Joan des dels barris i especialment a les seves platges des de Sant Sebastià fins a Llevant passant per les més concorregudes de la Barceloneta, Nova Icària o Bogatell. Alcohol, música de radiocasset i petards han acompanyat els autòctons i turistes a tocar de l'aigua i de la Superlluna, una lluna plena que enguany coincideix per Sant Joan i en el punt més pròxim de la seva òrbita al voltant de la Terra. Així el satèl·lit es veu entre un 12 i un 14% més gran del "normal". Al barri de Sagrada Família han celebrat l'arribada de la Flama del Canigó de la mà de l'Agrupació Excursionista de Catalunya i com a punt culminant s'ha il·luminat una estelada feta amb espelmes de colors.

Diada Nacional dels Països Catalans

Sant Joan és l'única festa que se celebra de nord a sud i d'est a oest dels Països Catalans. En aquest sentit, aquest dia són les festes de Perpinyà, les fogueres d'Alacant, la flama del Canigó, els salts de cavall a Ciutadella de Menorca, les baixades de falles al Pirineu i Andorra, les revetlles populars a Catalunya i el País Valencià, i un llarg etcètera. És una jornada lligada al foc i al caràcter mediterrani del poble català, que simbolitza el final de la sega dels camps i la celebració del solstici d'estiu.

La Flama del Canigó

Cada any milers de pobles d'arreu del país encenen les seves fogueres de Sant Joan amb el foc de la Flama del Canigó. La Flama del Canigó és una tradició catalana nascuda a la Catalunya Nord l'any 1955 i vinculada al solstici d'estiu que té lloc en diversos indrets dels Països Catalans cada any, entre el 22 i el 23 de juny. S'inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l'encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per tot el país.

La Flama del Canigó és el foc amb el que s'encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d'arreu del país. La flama és tot l'any a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà. Cada any el 22 de juny el foc surt del Castellet per encendre una foguera que es fa al cim de la muntanya del Canigó i des d'allà repartir-lo per totes les terres catalanes. Més enllà d'aquesta festa, la Flama del Canigó té una simbologia vinculada amb la persistència i la vitalitat de la cultura catalana. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
jaume fletxa valencia
25 de juny de 2013, 08.22 h

per dignitat , a la direcció d'aquest medi , impediu la degradació d'aquest canal de notícies, no deixeu fer cap comentari,


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
ALECANTÌ fletxa ALECANT PPCC.
25 de juny de 2013, 07.15 h

#1 QUE PENA ME DABAIS Y QUE ASCO ME DAIS

TE DAMOS ASCO PORQUE LA VERDAD OFENDE CUANDO TIENES EL ESTOMAGO LLENO DE MENTIRAS CASTELLANO


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Salomó fletxa Jerusalem
24 de juny de 2013, 10.30 h



#9 Itero al direSte que no deixi que els ignorantassos publiquin més de 4 faltes d'ortografia per cada missatge.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
mario fletxa barna
24 de juny de 2013, 09.57 h

Itero al direste, què no es pugui insultar tan descaradament i malvadament, o dic de debò. Si us plau fa mal als ulls i com diuen si és el diari dels que votaran SI, perquè em de suportar aquests energumens? Ja està prou explotat aquest missatge, ara toca reivindicar la nostra sort i la dels españols, però no a costa dels apàtrides.
VISCA CATALUNYA SENSE ODIS DESCARATS!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
24 de juny de 2013, 07.40 h



Y ahora que papá ya no està, no encuentro a ningún hombre que me LLENE el vacio (el vacio rectal, concretamente), ni mi novio el senegalés, que aunque la tiene mas grande, no la sabe mover bien como lo hacia papá.

Algunos despiadados catalanes quieren que busque un consolador de 40cm, pero seguiré igual: quien lo meneará con gracia?

Papáááááááá, vuelveeeee, papáááááááá, por favooooor, vuelveeeeee...

papááááá´...


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
24 de juny de 2013, 07.34 h



Que pena me dabais, catalanes: me dabais tanta pena como cuando el amigo de mamá le dió la paliza a papá al encontrarlo en mi cama dándome por el culo, el pobre (papá) que si mamá no le dejaba meterla, algun agujero habia de encontrar, pobre querido papá. Y cuando vió que a mi me gustaba, pues todos contentos.

Que asco me dais, me dais tanto asco como el dia en que mamá estaba en la cama con los tres negros y chillaba pidiendo más y más, y papá se la cascaba mientra miraba por ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
24 de juny de 2013, 04.24 h

#4

És dura la vida d'un inadaptat oi ? No ets ni d'aqui ni d'allà, jo et comprenc perquè té que ser dificil ser el patito feo del cole,de l'institut i del teu barri gironí.
Ets un pobre freak de la vida que es mata a palles veient la Terelu Campos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Jordi fletxa CATALUNYA
24 de juny de 2013, 01.05 h

#4 El teu himne és "la marcha de granaderos",sense lletra,per cert.La teva bandera fou creada mitjançant concurs per carles III,la guàrdia civil és un còs militar,la teva "fiesta nacional" consisteix en la conmemoració de l'arribada d'una colla d'arreplegats a una terra per casualitat,anomeneu cultura a un dropo anafabet torturant un animal amb més neurones que ell.
I per cert...fa temps que no t'arriben nous guions?portes 2 anys repetint el mateix mantra,però segueix,ens fas riure


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
24 de juny de 2013, 00.57 h

SOIS UN PAIS DE CHICHINABO.,DE PERDEDORES,FRACASADOS Y AMARGADOS.

En lugar de fiesta nacional tenéis “diada”, en lugar de celebrar vuestra independencia celebráis una de vuestras muchas derrotas, en vez de gobierno tenéis “generalitat”, en lugar de bandera tenéis “senyera”, el uniforme de “gala” de los Mozos de la Cuadra es con alpargatas azules, en lugar de himno nacional tenéis “els segadors”, a la policia los llamáis “mossos”, en lugar de carreteras tenéis a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 26
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Roser Fort fletxa Granolles
24 de juny de 2013, 00.43 h

#1 Podriem enumerar totes les derrotes espanyoles i mancarien dies al calendari.
Però quin dia va ser el darrer que vas menjar calent,el podriem instituir com a "Diada pels morts de gana".


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.