Marxa lenta en automòbil per la N-340 en contra de la regasificadora d'Alcanar
Entre 300 i 500 cotxes hi participen
Entre 300 vehicles, segons els Mossos d'Esquadra, i prop de 500, segons l'organització, han protagonitzat aquest diumenge una marxa lenta per la carretera N-340, en contra del projecte que preveu construir un dipòsit submarí i una planta de tractament de gas a Vinaròs. L'acte de protesta ha començat a les deu del matí a Alcanar i s'ha dirigit en direcció sud fins el terme municipal de Vinaròs. Des d'allà, i per la mateixa N-340, els manifestants s'han dirigit a Sant Carles de la Ràpita, en sentit nord. Han entrat al nucli urbà del municipi per tornar a canviar de sentit i cloure la marxa lenta a la una del migdia a Alcanar. Els vehicles s'han desplaçat a una velocitat mitjana d'entre 25 i 30 quilòmetres per hora. Malgrat el temps que s'ha ocupat la via, els Mossos d'Esquadra no han registrat afectacions viàries destacades, a excepció d'un petit tall a l'alçada de la Ràpita.
Molts conductors s'han trobat aquest diumenge atrapats en un tram de la N-340 on la velocitat resultava extremadament lenta. Alguns d'ells, estranyats, baixaven la finestra del seu vehicle per preguntar què havia passat. Si algú els contestava, era per respondre'ls que s'havien col·locat a la cua d'una marxa lenta protagonitzada per centenars de vehicles, els propietaris dels quals es neguen a acceptar que al costat de casa seva instal·lin una gran infraestructura estratègica per a la provisió de gas en cas d'emergència.L'anomenat projecte Castor, aprovat a principis d'agost pel Ministeri d'Indústria, preveu adequar un antic dipòsit submarí que hi ha al costat del delta de l'Ebre per omplir-lo de gas, així com construir una planta de tractament d'aquest mateix gas a Vinaròs, molt a prop de la veïna Alcanar. Les protestes que aquest projecte ha despertat en gran part de la població de la zona ha fet que el ministeri es mostri disposat a redissenyar el seu pla inicial. La mobilització d'aquest diumenge ha servit per seguir pressionant l'administració perquè es replantegi el projecte.
Moment decisiu
Joan Ferrando, portaveu de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, s'ha mostrat 'molt satisfet' pel resultat de la segona mobilització popular que organitzen i ha dit que aquesta s'ha portat a terme en un 'moment decisiu' perquè 'el ministeri ha fet una reflexió i un reconeixement de l'errada d'ubicació de la planta terrestre'. Ha subratllat, però, que la reflexió no només s'ha de fer d'una part del projecte, sinó de tot el conjunt, dipòsit submarí inclòs.
Ferrando ha explicat que els veïns del territori creuen que el projecte va en contra dels seus interessos i els fa por pels possibles riscos que pugui comportar tenir una bossa de gas tan gran molt a prop dels seus municipis. Per aquest motiu, ha demanat que el primer que hauria de fer el ministeri és informar-los detalladament i intentar-los convèncer, 'si pot', de les bonances del projecte.
Ferrando, que ha demanat que la plataforma es converteixi en un dels interlocutors en les negociacions, ha explicat que fins ara l'únic que els han dit és que el projecte és 'inamobible' perquè es tracta d'una 'qüestió d'estat'. Ha afirmat que només amb aquests arguments no en tenen prou i que, en conseqüència, seguiran mobilitzant-se si no troben una altra resposta.
De moment, els contraris al projecte han trobat el suport del conseller de Governació, Joan Puigcercós, que dijous es va desplaçar a Alcanar i es va comprometre a fer arribar la seva inquietud al sí del Govern. Ara esperen la visita de representants de l'empresa Escal UGS, l'encarregada de tirar endavant el projecte, que dimarts de la setmana que ve es reuniran amb responsables polítics de Vinaròs i Ulldecona, mentre que dijous ho podrien fer amb els d'Alcanar.