Castells demana un front comú dels diputats catalans a Madrid en defensa de l'Estatut
Malgrat que això suposi que els socialistes catalans s'hagin de desmarcar del PSOE
El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha assegurat aquest divendres que treballarà 'a fons' perquè els 25 diputats del PSC, juntament amb la resta de diputats catalans, defensin l'Estatut al Congrés malgrat que això suposi que els socialistes catalans s'hagin de desmarcar del PSOE. 'És molt més important Catalunya que la nostra vinculació amb el PSOE, per suposat', ha argumentat en declaracions a Catalunya Ràdio. Castells també ha tingut paraules pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a qui ha recriminat la seva actitud respecte l'Estatut. 'A mi em sorprèn, em produeix certa estupefacció veure com el senyor Zapatero parla d'aquest tema com si no anés amb ell', ha dit.
Castells ha fet una defensa aferrissada del front comú català al Congrés dels Diputats. Al seu parer, després de la resolució unitària al Parlament, ara cal que Catalunya digui 'aquí no es farà res si no és comptant amb els quaranta diputats' catalans al Congrés. 'El que voldria és que aquesta unitat que s'ha expressat al Parlament s'expressés amb tota la seva força al Congrés', ha reclamat Castells, que ha considerat 'enormement important' que el Parlament hagi adoptat una resolució conjunta amb el lideratge del president de la Generalitat.'Hem de respectar i fer-nos respectar, i jo treballaré a fons perquè així sigui', ha assegurat el conseller. I al preguntar-li si això podria suposar que el PSC es desmarqués del PSOE, la resposta ha estat rotunda: 'Per suposat, és molt més important Catalunya que la nostra vinculació amb el PSOE, només faltaria'.
El titular d'Economia ha indicat que tothom sap que ell vol grup propi del PSC al Congrés, però ara cal 'anar més enllà. 'Ja no és grup propi, és tots els diputats catalans junts. És això el que toca ara, és el que el país ens demana, que ens deixem de baralletes entre nosaltres i de lluites tàctiques i partidàries', ha apuntat.
Ara cal, ha continuat, que l'estat espanyol sàpiga que els quaranta diputats catalans defensaran l'autogovern de Catalunya 'de moment dins d'Espanya'. 'Però juguin també vostés, si és que s'ho creuen', ha afegit dirigint-se als polítics espanyols.
Alhora, Castells ha defensat el paper que ha tingut el president de la Generalitat, José Montilla, en tot aquest afer. 'El president Montilla està superant moltes proves, molt difícils i totes molt bé', ha assegurat el titular d'Economia, que ha afegit que 'ningú pot discutir el coratge' de Montilla, perquè està demostrant que els ciutadans 'tenen raons per confiar plenament en ell'. 'Està a l'alçada, representa el país i assumeix amb valentia i coratge les seves responsabilitats', ha conclòs.
Veu amb 'estupefacció' l'actitud de Zapatero
Però no ha tingut els mateixos elogis pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. 'A mi em sorprèn, em produeix certa estupefacció veure com el senyor Zapatero parla d'aquest tema (l'Estatut) com si no anés amb ell, perquè aquest és l'Estatut que ha sortit de la majoria parlamentària que ell encapçala al Congrés', s'ha queixat.
És més, Castells ha indicat que li agradaria veure que Zapatero demostra 'el mateix entusiasme en defensar l'Estatut' que el que tenen els partits catalans. 'O és que només som nosaltres que l'hem de defensar? O és que només som nosaltres que el vam pactar?', ha preguntat.
El conseller ha defensat que l'Estatut no es pot modificar perquè es fruit d'un pacte amb les Corts Generals, i ha advertit que si hi ha una sentència que suposa de facto una 'revisió involutiva' del pacte constitucional, això tindria una 'transcendència molt gran'. Però a més, ha remarcat que a aquest tribunal 'se li ha esgotat el temps', perquè ja hauria d'haver estat renovat fa dos anys i mig.
Catalunya no pot estar sempre sota sospita
Castells ha remarcat que aquest tribunal ha tingut quatre anys per mirar 'amb lupa' si hi ha algun aspecte de l'Estatut que sigui inconstitucional. 'Si no l'ha trobat és que no hi és', ha opinat. El que no pot ser és que Catalunya estigui 'permanentment sota sospita', perquè s'ha de respectar el TC, però també Catalunya. 'Catalunya ha d'estar permanentment sota sospita amb tot el que suposa de desgast polític, d'agressió política del conjunt d'Espanya contra Catalunya, estant en el punt de mira del joc partidari per veure qui la diu més grossa contra Catalunya?', ha preguntat indignat.
I als que diuen que no es poden canviar les regles del joc a mig partit, els ha recordat que precisament les regles del joc exigien que aquest TC fos renovat fa dos anys i mig, però no s'ha fet 'tractant d'aconseguir que aquest tribunal amb aquesta composició que no pertocaria fallés contra l'Estatut'.