
El PSM-EN promou una llei de consultes populars que podria ser vinculant a partir del 50% de participació
Proposen que qualsevol assumpte pugui ser consultat
El PSM-EN ha presentat aquest divendres un esborrany de proposició de llei (pdf) per regular les consultes populars via referèndum en l'àmbit de les Illes Balears. Aquesta llei de consultes regularia la competència reconeguda en l'Estatut i respon també a un mandat del Parlament, que l'any 2001 va aprovar per unanimitat una proposició no de llei del PSM-EN que instava el govern a elaborar la llei de consultes populars. El text proposa que les consultes que superin el 50% de la participació del cens tinguin el caràcter de vinculants, i a més, que no hi hagi límit en l'objecte de la consulta, sinó que qualsevol assumpte que pugui ser susceptible de ser consultat, ho pugui ser.
El secretari general del PSM-Entesa Nacionalista, Biel Barceló, i el diputat Antoni Alorda han presentat aquest divendres un esborrany de proposició de llei per regular les consultes populars per via de referèndum en l'àmbit de les Balears. El text, que es farà arribar a la resta de partits polítics, sindicats i entitats de la societat civil, desenvolupa la competència de desenvolupament legislatiu i executiu reconegut en l'article 31.10 de l'Estatut, o també, respon a una proposició no de llei que el Parlament de les Illes Balears va aprovar per unanimitat el 2001.Biel Barceló considera que 'davant la crisi de valors democràtics i d'allunyament dels ciutadans respecte de la política, s'han de donar respostes, una de les quals ha de ser el foment de la participació ciutadana'. El líder nacionalista afirma que la regulació de les consultes populars és un 'avanç democràtic'. Antoni Alorda, al seu torn, ha explicat que 'des del PSM-EN compartim el lema de la Plataforma contra la Corrupció, que diu 'contra la corrupció, participació''.
L'esborrany de llei proposat pel PSM-Entesa regula la convocatòria de referèndums a tres nivells: el local, l'insular i l'autonòmic, i recull dos tipus d'iniciativa. Per una banda, pot atendre la iniciativa provinent d'institucions, com els ajuntaments, els conselles insulars, el Parlament i el Govern, i també la iniciativa popular. A més, el PSM-EN defensa que no hi hagi límits pel que fa als temes que puguin ser objectes de consulta, i podria ser qualsevol tema que sigui susceptible de ser consultat.
Des del PSM-EN defensen que no hi hagi límits pel que fa als temes que puguin ser objecte de consulta. D'altra banda, els nacionalistes, tot i que es manifesten en desacord amb el precepte constitucional pel qual tots els referèndums han de ser autoritzats per Estat -lamentant aquesta 'prevenció respecte de la democràcia directa'- l'han recollit en la llei.
L'esborrany de la llei que s'ha proposat regula que els referèndums convocats per iniciativa popular, la norma exigeix el suport de les signatures d'un 3% de la població en el cas de les Illes Balears i Menorca, un 5% en el cas de Menorca i Eivissa, i un 10% en el cas de Formentera. Així, també es proposa que les consultes que superin el 50% de la participació del cens tinguin un caràcter vinculant.
Notícies relacionades
- El ple d'Inca aprova per unanimitat la primera moció de la plataforma Avançam 30.04.2010.
- 'Avançam' presenta una moció perquè els ajuntaments illencs instin el govern balear a elaborar una llei de consultes 21.04.2010.
- El PSM saluda l'aprovació de la Llei de consultes populars a Catalunya 13.03.2010.
- Més de cent regidors sobiranistes balears constitueixen la plataforma 'Avançam' 12.12.2009.