El Constitucional tensa les relacions PSC-PSOE
El nou model de finançament català també ho va fer, però de seguida es van recompondre · Picabaralla dialèctica entre Antoni Castells i María Teresa Fernández De la Vega
La temperatura de les relacions entre el PSC i el PSOE torna a pujar, aquest cop per la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l'Estatut. Després que tripartit i CiU aprovessin dijous una resolució al Parlament per plantar cara al TC, diferents dirigents del PSC i del PSOE s'han intercanviat retrets. El primer a disparar ha estat el conseller Antoni Castells, que ahir va dir que veia amb 'estupefacció' com Zapatero parla de l'Estatut 'com si no anés amb ell'. Tant Castells com Ernest Maragall reclamen que el PSC es desmarqui del PSOE si cal. La resposta no va trigar en arribar i des de La Moncloa ja van recriminar a Castells la seva 'manca de lleialtat institucional'.
Si ja amb el finançament les relacions entre el PSC i el PSOE van viure un moment delicat, l'escenari torna a complicar-se, si més no aparentment, amb la decisió del TC sobre l'Estatut. Després que el tribunal fracassés en el seu intent de dictar sentència, va ser el mateix president de la Generalitat, José Montilla, qui va demanar la renovació dels magistrats del TC amb el mandat caducat, dirigint-se directament al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i al president dels populars, Mariano Rajoy.Però a més, va impulsar una resolució al Parlament juntament amb CiU que tampoc ha agradat massa a Madrid. I les reaccions han arribat aquest divendres, un dia després de l'aprovació a la cambra catalana del front comú català per plantar cara al TC, resolució en què es demana, entre d'altres coses, una reforma de la Llei del tribunal per renovar els magistrats amb el mandat caducat. El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha reblat el clau aquest divendres assegurant que veu amb 'estupefacció' com Zapatero parla de l'Estatut 'com si no anés amb ell'.
El socialista català, que mai s'ha mossegat la llengua en aquestes qüestions, ha recordat que Zapatero encapçala una majoria al Congrés espanyol que va a votar a favor de l'Estatut, i ha indicat que li agradaria que el president espanyol demostrés 'el mateix entusiasme' en defensar l'Estatut que el que tenen els partits catalans. 'O és que només som nosaltres que l'hem de defensar? O és que només som nosaltres que el vam pactar?', ha preguntat.
Però Castells ha anat més enllà i també ha reclamat que els 25 diputats del PSC es desmarquin del PSOE si cal per defensar l'Estatut al Congrés espanyol. 'Per suposat, és molt més important Catalunya que la nostra vinculació amb el PSOE, només faltaria', ha indicat.
Les manifestacions de Castells han tingut el suport del seu company de partit i de Govern Ernest Maragall, que ha assegurat que 'seria suïcida' que els diputats catalans no fossin units en defensa de l'Estatut. El conseller d'Educació ha apuntat que espera arribar a un acord amb els socis socialistes a Madrid, però també ha afegit: 'Desitgem que no calgui dur a l'extrem aquesta possible contradicció, però si apareix hem d'estar convençuts d'anar fins a l'extrem'.
Fins i tot el director de campanya del PSC, Jaume Collboni, ha reconegut que 'no seria el més prudent' que Zapatero participés en la campanya socialista de les eleccions al Parlament. Ho ha emmarcat en un moment en què existeixen 'circumstàncies de diàleg i fins i tot de tensió' entre Madrid i Barcelona.
La resposta ha arribat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha deixat clar que l'executiu 'respecta' però 'no comparteix' la resolució del Parlament, perquè considera que el TC té 'plena legitimitat' per deliberar sobre l'Estatut 'amb independència de la seva composició'. És més, fonts de La Moncloa han recriminat al conseller d'Economia català la seva 'manca de lleialtat institucional'.
Declaracions a part, el president Montilla ja ha convocat per al proper dilluns un reunió amb una representació dels senadors de l'Entesa Catalana de Progrés per encomanar-los que treballin conjuntament amb CiU per elaborar una proposta que, com a mínim, reclami una reforma de la Llei del TC per renovar els magistrats amb el mandat caducat. Per la seva banda, el president del Parlament, Ernest Benach, ja va enviar dijous una carta als seus homòlegs del Congrés i del Senat informant-los de la resolució. Al mateix temps, aquest divendres també n'ha informat per carta als senadors catalans.
De moment, el president Zapatero ja va descartar aquesta setmana des del Senat espanyol una reforma de la llei en la línia del què plantegen tripartit i CiU per renovar els magistrats. A més, va aprofitar per demanar 'serenor i respecte' per l'actual TC.