directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 00:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Constitucional tensa les relacions PSC-PSOE

El nou model de finançament català també ho va fer, però de seguida es van recompondre · Picabaralla dialèctica entre Antoni Castells i María Teresa Fernández De la Vega

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La temperatura de les relacions entre el PSC i el PSOE torna a pujar, aquest cop per la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l'Estatut. Després que tripartit i CiU aprovessin dijous una resolució al Parlament per plantar cara al TC, diferents dirigents del PSC i del PSOE s'han intercanviat retrets. El primer a disparar ha estat el conseller Antoni Castells, que ahir va dir que veia amb 'estupefacció' com Zapatero parla de l'Estatut 'com si no anés amb ell'. Tant Castells com Ernest Maragall reclamen que el PSC es desmarqui del PSOE si cal. La resposta no va trigar en arribar i des de La Moncloa ja van recriminar a Castells la seva 'manca de lleialtat institucional'.

Comparteix
   


Etiquetes
Si ja amb el finançament les relacions entre el PSC i el PSOE van viure un moment delicat, l'escenari torna a complicar-se, si més no aparentment, amb la decisió del TC sobre l'Estatut. Després que el tribunal fracassés en el seu intent de dictar sentència, va ser el mateix president de la Generalitat, José Montilla, qui va demanar la renovació dels magistrats del TC amb el mandat caducat, dirigint-se directament al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i al president dels populars, Mariano Rajoy.

Però a més, va impulsar una resolució al Parlament juntament amb CiU que tampoc ha agradat massa a Madrid. I les reaccions han arribat aquest divendres, un dia després de l'aprovació a la cambra catalana del front comú català per plantar cara al TC, resolució en què es demana, entre d'altres coses, una reforma de la Llei del tribunal per renovar els magistrats amb el mandat caducat. El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha reblat el clau aquest divendres assegurant que veu amb 'estupefacció' com Zapatero parla de l'Estatut 'com si no anés amb ell'.

El socialista català, que mai s'ha mossegat la llengua en aquestes qüestions, ha recordat que Zapatero encapçala una majoria al Congrés espanyol que va a votar a favor de l'Estatut, i ha indicat que li agradaria que el president espanyol demostrés 'el mateix entusiasme' en defensar l'Estatut que el que tenen els partits catalans. 'O és que només som nosaltres que l'hem de defensar? O és que només som nosaltres que el vam pactar?', ha preguntat.

Però Castells ha anat més enllà i també ha reclamat que els 25 diputats del PSC es desmarquin del PSOE si cal per defensar l'Estatut al Congrés espanyol. 'Per suposat, és molt més important Catalunya que la nostra vinculació amb el PSOE, només faltaria', ha indicat.

Les manifestacions de Castells han tingut el suport del seu company de partit i de Govern Ernest Maragall, que ha assegurat que 'seria suïcida' que els diputats catalans no fossin units en defensa de l'Estatut. El conseller d'Educació ha apuntat que espera arribar a un acord amb els socis socialistes a Madrid, però també ha afegit: 'Desitgem que no calgui dur a l'extrem aquesta possible contradicció, però si apareix hem d'estar convençuts d'anar fins a l'extrem'.

Fins i tot el director de campanya del PSC, Jaume Collboni, ha reconegut que 'no seria el més prudent' que Zapatero participés en la campanya socialista de les eleccions al Parlament. Ho ha emmarcat en un moment en què existeixen 'circumstàncies de diàleg i fins i tot de tensió' entre Madrid i Barcelona.

La resposta ha arribat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha deixat clar que l'executiu 'respecta' però 'no comparteix' la resolució del Parlament, perquè considera que el TC té 'plena legitimitat' per deliberar sobre l'Estatut 'amb independència de la seva composició'. És més, fonts de La Moncloa han recriminat al conseller d'Economia català la seva 'manca de lleialtat institucional'.

Declaracions a part, el president Montilla ja ha convocat per al proper dilluns un reunió amb una representació dels senadors de l'Entesa Catalana de Progrés per encomanar-los que treballin conjuntament amb CiU per elaborar una proposta que, com a mínim, reclami una reforma de la Llei del TC per renovar els magistrats amb el mandat caducat. Per la seva banda, el president del Parlament, Ernest Benach, ja va enviar dijous una carta als seus homòlegs del Congrés i del Senat informant-los de la resolució. Al mateix temps, aquest divendres també n'ha informat per carta als senadors catalans.

De moment, el president Zapatero ja va descartar aquesta setmana des del Senat espanyol una reforma de la llei en la línia del què plantegen tripartit i CiU per renovar els magistrats. A més, va aprofitar per demanar 'serenor i respecte' per l'actual TC.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Julià fletxa Barcelona
2 de maig de 2010, 08.52 h

El conflicte fictici entre PSOE i PSC protagonizat per Collboni i Castells deu ser idea de Zaragoza que segueix manipulant a l'ombra. Segueix en contacte amb Vendrell que acabarà servint com a argument per recolçar Zapatero i el tercer Tripartit. Sort que no sumaran ni amb una calculadora trucada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
euro fletxa en zp li va dir a en Mas: "el psc somos nosotros"
1 de maig de 2010, 22.30 h

ha ha ha ha .El psc, votant diferent del psoe ????? Algú s'ho creu aixó. Ja veurem si en les eleccións el sector mes catalanista del psc, va a les llistes electorals. En zp i en montilla, els fotran a fora a tots, per catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11 Sílvia Martínez
1 de maig de 2010, 21.20 h

#10 hahaha i vas de laportista,
escolta, és pesat, si no és que vulguis assenyalar alguna cosa concreta que tingui a veure, que vagis demanat carnet o no carnet,
és estúpid, també.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Laportista fletxa Sabadell
1 de maig de 2010, 15.55 h

#8 I pq segui governant amb ells i no us voleu comprometre a no repetir el Tripartit? No cal que responguis. Ja fa temps que Catalunya sap que ERC s'ha convertit en un satel.lit del PSOE.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Francesc fletxa Lloret de Mar
1 de maig de 2010, 15.50 h

Les desavinences entre PSC i PSOE son pur teatre i del bo, hahahhahha

votar PSC es llençar els vots.

NO VOTEU MAI MES PSC-PSOE es donar vots a l´enemic

VISCA CATALUNYA LLIURE


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8 Sílvia Martínez
1 de maig de 2010, 15.45 h

Això de desmarcar-se del PSOE fa un temps que es planteja després de cada atac o nou episodi d'atac estatal i que és preludi d'algun "mando y ordeno" en boca d'algun o altre portaveu del govern espanyol. No m'hi he fixat si ja l'han fet, i penso que és possible que ja no tinguin possibilitat de jugada en aquest sentit.

Seria marca de feblesa de l'espanyolisme davant els catalans, també evidència dels nostres èxits. Estaria bé posar de costat unes quantes d'aquestes escenes, i saber on ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Eloi fletxa Vila-seca
1 de maig de 2010, 12.06 h

Tot i que el PSC és molt poc fiable el que pugui dir, i encara menys si ho diuen aquells que tenen seny, com ara en Castells o Maragall, de moment deixem-los fer. Que a ca els socialistes hi hagi enrenou, ja va bé.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
ARA, ERC fletxa Torà
1 de maig de 2010, 12.05 h

EXPULSAR de tot arreu i el mes aviat possible de la nació catalana a TOTS els socialistes i convergents es una NECESSITAT VITAL per a la supervivència nacional i de futur d'una Catalunya plena i sobirana. Encara hi som a temps..!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Miquel fletxa Barcelona
1 de maig de 2010, 10.16 h

Portabella aprova la resolució que no vol sinar Puigcercós. Aquesta divisió interna i periòdica és el mal d'ERC. Portabella és el líder responsable que necessiten els republicans per sortir d'aquest atzucac en què els ha ficat Puigcercósi Vendrell. Va trencar el tripartit a Barcelona i s'ha compromès a respectar la llista més votada per no anar contra la voluntat popular. Tb estava bastant en contra de l'AVE per la Sagrada Família.
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2010/... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Montse fletxa Barcelona
1 de maig de 2010, 09.34 h

#3 D'acord, però ni aquests que dius són nacionalistes i si ho són, ho són de boqueta només.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.