directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 12:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Alex Salmond confia que un bon resultat electoral de l'SNP a Londres impulsi el referèndum d'independència d'Escòcia

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El primer ministre d'Escòcia i líder de l'Scottish National Party, Alex Salmond, ha assegurat en declaracions a l'ACN que uns bons resultats electorals de l'SNP podrien 'impulsar' el referèndum per la independència d'Escòcia i fer canviar d'opinió els partits que s'hi oposen. Salmond ha admès que és 'un gran repte' per l'SNP ser la primera força a Escòcia en les eleccions generals, però s'ha mostrat confiat en què en les últimes jornades de la campanya els independentistes guanyaran terreny. I és que, per Salmond, la campanya electoral del partit laborista de Gordon Brown és un 'desastre'. Salmond ha advertit que l'SNP és un partit 'fort' i que 'es veuran grans moviments en la propera setmana'.
Ieuan Wyn Jones, Alex Salmond, Plaid Cymru, SNP
Comparteix
   


Etiquetes
En una roda de premsa conjunta amb Ieuan Wyn Jones, el líder del Plaid gal·lès, Alex Salmond ha defensat que mentre els partits londinencs veuen el 'hung parliament' o parlament sense majories com un 'gran obstacle', els partits nacionalistes com l'SNP i el Plaid el consideren una 'magnífica oportunitat'. Per Salmond, que cap partit tingui una majoria serà 'un nou començament per un nou tipus de parlament per la gent d'arreu d'aquestes illes'. L'SNP i el Plaid han signat una aliança per demanar concessions per les seves respectives nacions a canvi de suport puntual al nou executiu britànic.

En una conversa amb l'ACN, Salmond ha admès que més enllà de peticions que podrien fer a Londres si tenen el balanç de poder, un bon resultat electoral de l'SNP també dóna més legitimitat al referèndum per la independència. 'Espero que tots els partits d'Escòcia prenguin nota d'aquestes eleccions, que potser impulsaran el suport pel referèndum o concentraran l'opinió. Un espera que la gent, fins i tot si no està d'acord amb nosaltres, vegi la inherent democràcia que hi ha en permetre que els escocesos puguin tenir un veredicte i una opinió pròpia en el tema de l'autodeterminació per la nostra nació', ha defensat.

Crítiques als partits de Londres
El líder escocès ha criticat la campanya electoral laborista, que assegura que està 'en un estat de desintegració' després que Gordon Brown 'insultés' una votant. Salmond ha ironitzat sobre l'entrada en escena de l'exprimer ministre Tony Blair, a qui ha titllat com una altra 'arma d'autodestrucció' pel partit. Per Salmond, si el partit laborista continua 'desintegrant-se', l'SNP pot aconseguir uns millors resultats al parlament de Westminster.

Salmond ha descartat que el partit liberal demòcrata sigui un rival pels nacionalistes, especialment ara que la campanya 'es centra al carrer'. Durant les setmanes dels debats, els de Nick Clegg van ser la segona força més popular d'Escòcia, per darrere dels laboristes, i per davant dels independentistes de Salmond. Però el primer ministre escocès ha explicat que l'SNP ja torna a ser la segona força amb més intenció de vot. Segons Salmond, els de Nick Clegg tenen 'poca substància'.

El primer ministre escocès també ha criticat les majories clares al parlament de Londres. 'Tony Blair va ser un poderós primer ministre amb un gran majoria parlamentària, i va utilitzar i abusar d'aquesta majoria per portar aquest país a una guerra il·legal a l'Iraq', ha assegurat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.