De què té por l’estat espanyol?
300 investigadors d’arreu denuncien el segrest per part del Govern espanyol de documentació diplomàtica de caràcter històric i de 10.000 documents militars
El segrest de documentació històrica i militar malmet, encara més, la imatge d’Espanya a nivell internacional. Investigadors i intel·lectuals espanyols i d’àmbit internacional reclamen el desbloqueig de la documentació que el govern espanyol manté segrestada. Garcia Margallo, ministre de “la Marca Espanya” manté el bloqueig d’informació classificada com a "secreta" i "reservada" que inclou gairebé tots els documents del seu ministeri d’Exteriors i els fons històrics del arxiu amb material diplomàtic del segles XV al XX. Morenés, ministre de Defensa, va aturar el maig del 2012 la publicació de 10.000 documents a punt per a ser desclassificats d’entre 1936 i 1968. Experts coincideixen en assenyalar que aquest fet mostra la degradació de la qualitat democràtica a Espanya.
Espanya feu de l’opacitat a EuropaEspanya resta molt lluny dels estàndards internacionals i europeus de protecció de drets democràtics bàsics i amb la seva opacitat impedeix que científics i recercadors de tot el món puguin fer la seva tasca; la dictadura de Primo de Rivera i la repressió del dictador franco
PP i PSOE volen Espanya “Antes opaca que rota”
La pregunta és de què té por l’estat espanyol per transgresir les normes bàsiques de transparència en una democràcia?. La història cal buscar-la en un acord secret pres en un consell de ministres l’octubre de 2010 quan Zapatero era president. L’acord atorgava la classificació com a document secret a tot document relacionat amb 17 matèries que de facto blindava tots els documents relacionats amb afers exteriors.
“En nom de la seguretat nacional” documents sota clau i dispersats per si un cas
García Margallo el 2012 va assegurar una revisió l’acord del Govern Zapatero per fer una tria i desclassificar els documents que no afectessin la seguretat nacional, però lluny de complir la promesa encara ha anat més enllà tancant el mateix 2012, l’accés a l’Archivo General del ministeri i va dispersar els fons entre l’Archivo Histórico Nacional espanyol i l’Archivo General de la Administració espanyola.