directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 23:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Els sindicats calculen que han mobilitzat 50.000 treballadors al centre de Barcelona contra la 'sagnia' de l'atur

La contramanifestació del sindicalisme 'alternatiu' aplega 10.000 treballadors més

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La UGT i CCOO, els sindicats majoritaris de Catalunya, així com la Intersindical-CSC, calculen que han reunit 50.000 treballadors en la manifestació d'aquest matí a Barcelona amb motiu de l'U de Maig. Les xifres rècord d'atur, que frega el 18% a Catalunya, han marcat la jornada. 'La nostra primera preocupació són els alts nivells d'atur que tenim. Exigim als poders públics que prioritzin crear ocupació', ha expressat el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego. 'Les dades de desocupació que tenim són terribles. No pot continuar aquesta sagnia que representa l'augment de l'atur i exigim més polítiques actives per lluitar-hi en contra', ha reblat el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez.
manifestació, U de Maig, CCOO, UGT, sindicats
Comparteix
   

El lema 'Per l'ocupació de qualitat i la protecció social' ha encapçalat la manifestació unitària de les dues organitzacions de treballadors. Sobre l'atur, el líder de CCOO ha afegit que 'esperem que les últimes dades de l'atur que hem conegut siguin les darreres amb unes xifres tan negatives, però això no depèn només de la bona voluntat, sinó dels compromisos del Govern i dels compromisos empresarials'.

Els sindicats han coincidit en apuntar que les solucions que ofereix el govern de l'estat no estan ben encaminades, al seu parer, a superar la crisi. 'El que no es pot fer avui és retallar la despesa pública com es pretén amb el pla d'austeritat. El que s'ha de fer és mantenir aquesta despesa i la inversió públiques per crear ocupació, ha de ser el seu principal esforç i compromís. Les retallades de drets socials i laborals només servirien per aprofundir en la crisi', ha afirmat Gallego.

Per la seva banda, Álvarez ha afegit que 'la solució no passa per retallar pensions, ni drets, ni baixar salaris o pensions. Fixem-nos amb el que passa a Europa. Alemanya està aconseguint crear ocupació gràcies a què té una economia sòlida, no per tenir salaris baixos. No crea ocupació perquè facilita l'acomiadament, sinó perquè forma els treballadors i inverteix en recerca i desenvolupament i produeix productes de qualitat i valor afegit. Aquest és el camí'.

El secretari general de la UGT també ha tingut paraules per l'ocupació dels joves, un dels sectors més castigats per l'atur. 'Quan la patronal diu que vol que els joves treballin, ja sabem què vol dir: que treballin sense drets, amb el salari mínim i sense respectar els convenis col·lectius. Aquesta manifestació ha de ser un toc d'atenció contra tot això'.

A més de l'atur, els sindicats han coincidit en mostrar el seu recel sobre la reforma laboral i de les pensions que preveu el govern de l'Estat. La defensa de l'Estatut davant una eventual sentència negativa del Tribunal Constitucional o el recolzament al jutge Baltasar Garzón pel seu processament per prevaricació per investigar els crims del franquisme, han estat alguns dels eixos que han centrat els discursos dels dirigents sindicals.

La manifestació, que ha partit de la Plaça d'Urquinaona a les 11.30 hores, ha baixat per la Via Laietana i ha finalitzat més d'una hora després amb els parlaments dels líders sindicals a l'Avinguda de la Catedral, ha transcorregut sense més incidents remarcables.

'Cap a la vaga general'
Desenes d'organitzacions del sindicalisme 'alternatiu' s'han manifestat aquesta tarda pel centre de Barcelona amb consignes a favor de la vaga general i contra el capitalisme. Sota el capçalera Contra les retallades socials, cap a la vaga general, la manifestació, que ha aplegat 10.000 persones segons els organitzadors, ha transcorregut entre l'Avinguda de la Catedral i el Passeig de Gràcia. Davant de l'edifici de la Borsa, els manifestants han cremat la reproducció d'un bitllet gegant de 500 euros com a protesta contra la crisi i el capital, mentre els manifestants proferien crits de 'xoriços!'. Desenes de furgonetes dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra han seguit de prop tota la comitiva.

En el transcurs de la manifestació pel Passeig de Gràcia, els manifestants s'han concentrat davant l'hotel de luxe Mandarin Oriental. L'acció ha estat seguida per un miler de persones, de les quals centenars d'ells -més de 300, segons els organitzadors de la manifestació alternativa; uns 100 segons fonts de l'hotel- han entrat al vestíbul del luxós establiment on han repartit fulletons contra el capitalisme, que també han tirat per terra, mentre proferien més crits contra el capitalisme i el luxe.

Poca estona després, els Mossos d'Esquadra han accedit a l'hotel per efectuar el desallotjament dels manifestants. Un desallotjament, que després de negociar amb els implicats, s'ha dut a terme sense incidències ja que els manifestants s'han avingut a sortir de l'hotel de forma pacífica.

L'objectiu de l'acció ha estat denunciar la situació actual de crisi econòmica i denunciar sobretot 'el luxe exagerat' en un moment en què 'hi ha un elevat atur, molta precarietat laboral i molts desnonaments', segons que ha explicat a l'ACN un dels portaveus de la manifestació.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.