directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 16:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

“Propina pro vins catalans”, per reclamar vins catalans als restaurants

Catalunya té més de 12 DO que produeixen vi d’altíssima qualitat, quin sentit té que només consumim un 30% de vins catalans i la resta sigui de fora?

Comentaris 57  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 17 vots )
carregant Carregant

Consumir vins catalans té molts avantatges perquè contribuïm a l’economia local, a generar llocs de treball, a mantenir el territori endreçat, i perquè ajudem a reforçar una indústria que cada vegada té més reconeixement internacional i que porta associada altres activitats en territori com l’enotorusme, entre moltes altres, que fa del vi un producte estratègic pel país. Però a Catalunya encara queda molta feina per fer, cal reforçar el consum de vi català i reclamar la presència de més vins catalans als restaurants, en aquest sentit  es va posar en marxa el passat juny  la campanya “Propina pro vins catalans”, els seus impulsors són l’equip de La Guia de vins de Catalunya han ideat una forma senzilla per reivindicar la presència de vins catalans a les cartes dels nostres restaurants. Ara tenim més fàcil reivindicar un producte català de primer ordre.
La campanya va associada a un manifest en favor dels vins catalans que explica per què és estratègic aquest producte pel país
 
A Catalunya es produeixen vins d’altíssima qualitat que fa temps que gaudeixen d’un gran reconeixement a nivell internacional. Ja és hora que a casa també en descobrim l’excel·lència i canviem aquesta tendència.
 
A Catalunya es produeixen anualment més de 4.000 referències de vi elaborades amb varietats pròpies i foranes amb les que fer content a qualsevol consumidor. Amb una riquesa tan àmplia només el desconeixement pot fer que no trobem un bon vi català per a cada ocasió.
 
Si consumim vins de proximitat (fets i produïts a poca distància del seu punt de consum, al nostre entorn territorial més proper) realitzem un consum més sostenible i responsable que amb vins que ha calgut traslladar des de punts allunyats en mitjans de transport pesants.
 
Consumir vins catalans contribueix al manteniment del teixit empresarial local, suposa la creació de llocs de treball i genera riquesa. Consumir vins catalans ajuda a què el teixit econòmic del nostre entorn estigui viu.

A Catalunya posseïm més de 20 varietats de raïm autòctones amb les que s’ha treballat tradicionalment, a més d’un grapat considerable de varietats foranes. Garnatxa, xarel.lo, macabeu, samsó, picapoll, trepat… Un patrimoni divers que forma part de la nostra cultura i que és una impecable carta de presentació al món.
 
El paisatge de les zones vitivinícoles té un gran valor. Amb el consum de vins catalans donem un valor econòmic a aquest paisatge, promovem un turisme de qualitat i contribuïm a la viabilitat del món rural, tot respectant-ne el medi ambient.
Amb el consum de vins catalans contribuïm a potenciar la recerca i la innovació en
el sector de la vinya i el vi del nostre país, i ajudem a destinar nous recursos per a
la recuperació de vinyes antigues i varietats tradicionals que, sovint, estan en greu perill de desaparició
 
Si analitzem les despeses repercutides en el preu d’un vi veurem que, en una ampolla de vi feta prop de casa, cal destinar-hi menys diners en concepte de transport, intermediaris i distribució, i se’n poden destinar més a la seva elaboració. És per això que un vi català sovint serà de millor qualitat que un vi de fora amb un preu similar..
 
A qui se li acudiria anar a un restaurant de Bordeus i demanar-hi reiteradament un vi que no fos d’aquelles terres? Si a casa hi tenim més de 12 denominacions d’origen, quin sentit té que només es consumeixi un 30% de vins catalans i la resta sigui de fora?
 
Amb la col.laboració de tots podrem fer que els vins catalans siguin encara més protagonistes a les nostres taules i, de retruc, enriquir el país a tots nivells.



 
 
.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#57
Paco Pi fletxa Barcelona
25 de juliol de 2013, 02.49 h

#34 Tens raó, Francesc. Si el que es debat aquí és el respecte pel producte de casa, no tan sols m'apunto a la moció sinó que la recolzo al 100%. (Lamento la lectura simplista que han fet els set detractors del meu comentari anterior.)
No fa gaire (per no dir no gens), vaig provar un vi elaborat a Vilobí del Penedès, que per a si el voldrien molts cellers de renom! Que bo que era!: no acidesa, no migranya... gustós de no dir, amb el punt inexcusable d'afruitat...¨15º... Llàstima que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#56
24 de juliol de 2013, 23.00 h

55 ) SI jo tambe tin una LLuita de fa anys en solitari alla un baix lo primer que miru es la Prensa Diaria y quina mala noticia casi sempre nomes la tenen en castellà Y Alguna vegada el propietari del Restaurant es Català clar que jo li dic de judes , renegador traidor Y diez despres fa possa un diari tambe en català me don la raó . ES Una Vergonya quels Catalans a Catalunya tinguin que LLegir diaris en Castellà per SER C... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#55
muntsa fletxa Barcelona
24 de juliol de 2013, 22.34 h

Porto molt temps reivindicant-ho i em diuen que la gent demana "Rioja". Mentida podrida, la gent demana el que li fiquen davant els ulls i si a la carta no hi ha vins catalans , per ignorància no es demana.

DEMANEM QUE ELS RESTAURANTS TINGUIN VINS CATALANS!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#54
24 de juliol de 2013, 22.28 h

No sigueu Infidels als Vins Catalans hu sou cuan bebeu els vins Espanyols en especial cuan bebeu de LA Rioja Aixo es una Gran Infidelitat al nostra VI Català que no su mereix Podeu ser Infidels al bostra home ho dona PERO Mai sigueu Infidels al VI CATALÀ amb unaltra VI


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#53
24 de juliol de 2013, 21.42 h

Si hus inviten ha un Supar ho un Dinar vosaltres porteu algunes empolles de VI Català quedeu com uns Srs he quedeu molt bé , que si no porteu be , hi aixis feu propaganda del VI Nostra el feu beura els bostres amics ho familiars he .


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#52
24 de juliol de 2013, 20.40 h

NO en tenin PROU de Demanar als Restaurants y Bars Cafeterias posin Vins Catalans ales seves Cartes del Menu diari Si no quel OLI que faixin servir el Entrepar hi dinar amenida sigui un OLI CATALÀ Fet a Catalunya . Cal demanar faixin servir OLI CATALÀ No solament Vins Catalans TOTS Els productes han de ser de Catalunya hi de la comarca alla un es viu y treballa y comprar verdures , Ous llet als ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#51
24 de juliol de 2013, 20.28 h

50 ) Totes les F ESTES MAJORS de consevol Poble ho Ciutat de Catalunya , escoltaras molta més Musica Española y Flamenca que no pas de Catalana Adeu ala TRINCA Haun vinga vinga que arriba la Trina ques Festa Major ja no la escolteu pas veritat hi moltes altres ADEU ALA MUSICA Y CANÇONS CATALANES A les Festes Majors es la trista realitat y festes majors alguns politics beben Rioja he


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#50
Davit fletxa Sabadell
24 de juliol de 2013, 18.33 h

Hi ha una cosa molt pitjor que això: el tema musical. La presència de música en català/catalana als locals d'oci catalans, sobretot de Bcn, és pràcticament nul·la. Ningú fa res contra això ni ho denuncia?


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
Ferran fletxa Morvedre
24 de juliol de 2013, 17.50 h

Al comentari 41 (bejota): Mira, no sé si el comentari el fas amb mala llet o per desconeixement. Vaig a suposar que és aquest últim: al darrers set anys als principals concursos de vins a Europa, els vins catalans (principalment Priorat i Penedès) han acaparat els 72 % dels rpimers premis; en ocasions els tres primers (Priorat). Quan es va donar el boicot al cava, el que va passar és que en llocs de la manxa i Extremadura importàven el vi català i feien cava com si fos d'ells. I, finalme... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
24 de juliol de 2013, 17.36 h

Si teniu amics de altres paisos els Regaleu VINS Y CAVES Catalans que sels emportin al seu país he y invitin al seus amics . Els catalans que viuen a altres Paisos han de aconseguir quels Hotels y Restaurants de alla serveixin VINS Y CAVES Catalans Donguin vins catalans y cava catala ala seva clientela sa de conseguir vendrá els nostres Vins fora de Espanya tambe Cuan més poguen vendrá molt ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.