directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 22:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC es decanta per fer la consulta abans del 18 de setembre del 2014

La secretària general d'ERC coincideix amb el CATN en no "arriscar-se" a què els resultats del referèndum escocès afectin el procés català

Comentaris 26  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

(ACN).- Els efectes del referèndum d'independència d'Escòcia sobre la consulta catalana no estan gaire clars. Alguns politòlegs opinen que un 'sí' majoritari contribuiria a mobilitzar els sobiranistes catalans i que un 'no' tindria l'efecte contrari. Altres, simplement neguen que els resultats a Escòcia tinguin cap incidència a Catalunya. Des que es va conèixer que el 18 de setembre del 2014 el poble escocès decidirà el seu futur polític a través d'un referèndum, ERC ha estat analitzant aquesta variable. En una entrevista a l'ACN, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, conclou que "més val no arriscar-se". "Ens decantem perquè la consulta es faci abans del 18 de setembre", assegura.

Comparteix
   


Etiquetes
Una proposta en sintonia amb el CATN
 
La proposta dels republicans va en sintonia amb les conclusions de l'informe que el Consell Assessor per la Transició Nacional va fer públic aquest passat dijous. El CATN també adverteix dels possibles efectes distorsionadors del referèndum escocès i situa com a "poc recomanable" per convocar la consulta el període posterior al 18 de setembre.

La consulta només s’ha de convocar una vegada i s’ha de guanyar

Tal com recorda Rovira a l'ACN, el pacte de governabilitat entre CiU i ERC fixa que la data i la pregunta de la consulta quedaran fixades a finals del 2013, fet que obliga a treballar contra rellotge a les formacions polítiques per tenir enllestida l'estructura i base legal sobre la que se sustentarà la consulta. "Tenim molt clar que la consulta només s'ha de convocar una vegada, i anem a guanyar-la", explica la secretària general republicana.

Consulta abans que els escocesos

La voluntat d'ERC és, doncs, que els catalans decideixin el seu futur abans que els escocesos, tot i que no imposaran aquesta opinió a la resta de formacions parlamentàries. Rovira destaca que, tot i els pactes amb CiU, la fixació de la pregunta i de la data pel referèndum català s'haurà de consensuar en un marc més ampli, "perquè és una qüestió de país". Rovira apunta cap al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que acull partits polítics, Govern, patronals, sindicats, entitats socials, òrgans municipalistes, etc.

La independència la millor via per sortir de la crisi

La secretària general republicana té molt clar, però, que no acceptaran estratègies dilatòries per evitar que els catalans siguin consultats el 2014. "La crisi econòmica no és cap variable per ajornar la consulta", afirma Rovira. Al contrari, ERC mirarà d'accelerar els terminis pel convenciment que la independència de Catalunya seria la millor via perquè Catalunya deixés enrere la crisi.

la DUI no és descartable

Tant l'Institut d'Estudis Autonòmics (IEA) com el Consell Assessor de la Transició Nacional (CATN) han identificat diferents vies dins la legalitat espanyola per convocar una consulta sobiranista a Catalunya. La número 2 d'Esquerra afirma que són aquests els procediments prioritaris però que, com també avança l'informe del CATN no s'ha de descartar la via "legítima" d'una declaració unilateral d'independència.

Posar sobre la taula les diferents vies per fer la consulta i negociar-la conjuntament amb el govern d el’Estat

"Hem d'agafar els informes que diuen que hi ha moltes vies legals i anar a parlar amb el govern espanyol per demanar-li en quina ens posem d'acord perquè els ciutadans puguem votar", ha apuntat Rovira. El cas escocès és el paradigma per als republicans. El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, es va reunir amb el primer ministre britànic, David Cameron, per posar sobre la taula totes les opcions que existien per convocar un referèndum d'independència a Escòcia dintre de la legalitat. " Ells dos es van posar d'acord en què modificarien el marc legal existent i no caldria que el govern escocès plantegés una llei pròpia", recorda.

D'aquesta manera, la secretària general republicana no és partidària de cremar un a un els cartutxos legals que marquen els informes de l'IEA i del CATN, sinó de posar-los tots sobre la taula de negociacions amb el govern de l'Estat i decidir conjuntament quin és el o els instruments que s'engeguen per garantir la convocatòria de la consulta sobre la independència de Catalunya. "A Madrid no hem d'anar a assenyalar una via legal determinada", insisteix.

La negociació entre governs és, doncs, prioritària per als republicans, que no confien en iniciar un tràmit al Congrés dels Diputats sense un acord previ amb la presidència de l'estat espanyol. "No cal fer passos unilaterals al Congrés espanyol abans d'iniciar la negociació amb el govern, perquè estem abocats al 'no'", assegura.

La DUI un instrument absolutament legítim

Si Catalunya es troba amb un mur infranquejable, aleshores Esquerra plantejaria la declaració unilateral d'independència. "Si no podem convocar la consulta i ningú té una idea més brillant, ERC posarà sobre la taula la declaració unilateral d'independència, avalada per la justícia internacional", avança Rovira, que considera la DUI un instrument "absolutament legítim".

Nova onada de sorgiment d'estats

El cas català no és únic al món. Altres nacions estan immerses en processos similars de construcció d'un nou estat. "Molts politòlegs parlen de la quarta onada de sorgiments d'estats, i creuen que una part es formaran a través de declaracions unilaterals", explica Rovira. La número 2 dels republicans situa a Escòcia, Quebec, Flandes, Grenlàndia, País Basc i Irlanda del Nord -a més de Catalunya- en el grup de possibles futurs nous estats.

La impossibilitat d'alguns d'ells per consultar la ciutadania en referèndum provocarà, segons Rovira, el mateix que va succeir en bona part dels estats europeus que van assolir la independència durant el segle XX: "quan s'esgoten les vies per convocar un referèndum s'obren les portes de la declaració unilateral dels legítims representants del poble".
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#26
29 de juliol de 2013, 12.35 h

Tenir Paciencia cuan se pasa gana , no tes feina costa molt tenir-la hi hasta confia en els Politics els cobren enorpmes sous ban en Cotxes de lujo com cotxe Oficial disfruten de Privilejios MENTRES Familias al ATUR PASAN GANA Ban a pmarar al carrer per no poguer pagar el lloguer Costa tenir Paciencia cian diuen se allargara el dia de LA CONSULTA Per que tenen que fer mes Retallades socials he .


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
29 de juliol de 2013, 11.58 h

24_)S´ha de tenir Paciencia dius es veritat dilis aixo els que perden el pis els fam fora hi han de pagar la hipmoteca ´, dilis aixo els 800.000 Aturats Catalans he ´, ho les persones grans que viuen soles en una miserable pensio DILES aixo alas fapmilias que abans rebien ajudes i ara no les reben per culpa de les retallades del Govern Català de C.I.U. I E.R.C. he


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
mario fletxa barna
29 de juliol de 2013, 08.21 h

#21 Per això volem la Independència per poder ajudar al Poble, sense diners no hi pot haver ajuda, no necessitem visionaris com tu, necessitem votants, els més possibles per encarar tota a questa mena de desori. Amb españa si que no hi ha res a fer, que no ho veus encara cap de pa beneït?

La consulta s'hauria de fer dins aquest any, com proposa CIU: dins els quatre anys que duri el seu ,mandat, i per tant no seria cap problema. De totes maneres, parlem de la CONSULTA, jo voldria parlar de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Claudi fletxa Amposta
28 de juliol de 2013, 18.17 h

Aquest digital destrossa el català! Semblña mentida, 5 faltes greus:

1. i 2. La secretària general d'ERC coincideix amb el CATN en no "arriscar-se" a què els resultats del referèndum escocès afectin el procés català >>> La secretària general d'ERC coincideix amb el CATN a no "arriscar-se" que els resultats del referèndum escocès afectin el procés català (2 faltes)

3. es van posar d'acord en què modificarien el marc legal... >>> es van posar d'acord que modificarien el marc legal... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
pasbort fletxa Vila-real
28 de juliol de 2013, 10.23 h

SE NECESITA PERSONAL PARA ENSALZAR ESPAÑA EN ESTE ESPACIO (BIEN PAGADOS) ja sabeis a quién acudir os necesitamos!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
28 de juliol de 2013, 04.57 h

DE Totes maneres mentres no esfa LA Consulta san de fer políticas Socials no políticas de dretes com están fem ara he , cal ajuda ala familia catalana hi no perjudicar--la com ara están fem he Cal trovar feina als aturats en FETS I NO PARAULES . Cal impedir les persones baixin a parar al carrer he Cal fer obra publica catalana que donaría feina a molts catalans . i catalanes .


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
J.R.S. fletxa CATALUNYA independent, bressol dels PAÏSOS CATALANS.
27 de juliol de 2013, 20.18 h



Disposat a posar en joc tota la paciència de la que sóc capaç, i d'acceptar el què diguin els dirigents d'ERC, doncs els considero més capaços i més ben informats que jo, malgrat tot això, el meu desig natural és que la consulta es faci quan més aviat millor. Cada dia que passem dins el decadent i degenerat estat espanyol serà una ocasió de més per a que ens robin, ens insultin i pretenguin humillar-nos.

Una vegada CADASCÚ A CASA SEVA, viurem molt, moltíssim millor que ara.

... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
27 de juliol de 2013, 18.23 h

"ERC es decanta per fer la consulta abans del 18 de setembre del 2014"

Serà el 14S14!


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
27 de juliol de 2013, 18.02 h

LA DIPUTACIO DE BARCELONA , Ja un nou TRIPARTIT aixo si de DRETES Son els tres amics C.I.U. + P.P. + E.R.C. .. Tenen un PACTA FET HE Que algu me digui si hus agrada he ami no NI Me agradan els molts PACTES C.I.U. I P.P. Per tot Catalunya aixo vol dir que C.I.U. No te cap intencio de trencar amb ESPAÑA Si no vol trencar amb EL P.P. DE WERT Y RAJOY


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
27 de juliol de 2013, 18.00 h

Artur Mas es com si es vol saparar de la seva dona he , pero per fero bé primer vol dirli al suegro hi segons lo que li digui EL SUEGRO a lo millor su pensara hi no se voldra separar he Aixo hu beix aixis LA INDEPENDENCIA No este que anar a MADRID a demanar permis ni caritat LA INDEPENDENCIA SE ACONSEGUEIX PER LA FORÇA PIT I COLLONS Prou de covardias prou de ALLARGA TOTA UNA ETERNITAT LA CONSULTA al final cansara a moltes persones que faran com jo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.