directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 17:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Ramoneda apunta als governs, el Banc d'Espanya i la CNMV de la situació que han viscut les caixes

Antoni Serra Ramoneda, ex-president de Caixa Catalunya, ha comparegut avui al Parlament en la comissió d'investigació de gestió de caixes, i ha informat sobre responsables, errors, i possibles alternatives sobre el model financer català.

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

L'ex-president de Caixa Catalunya, Antoni Serra Ramoneda, ha comparegut avui al Parlament com a participant de la comissió de investigació sobre la gestió de caixes on ha responsabilitat tant els governs espanyol i català, el Banc d'Espanya i a la CNMV de la situació viscuda per les caixes catalanes i el sector financer. Serra Ramoneda ha realitzat una presentació de 35 minuts en la que, entre d'altres, ha explicat que un dels errors principals de les caixes d'estalvis va ser la gran inversió realitzada en el sector immobiliari, que les va portar a situacions econòmiques complicades. Per altra banda, Serra Ramoneda ha recordat que el model de caixes on hi ha un president sense poder executiu i un consell d'administració és bo i positiu però que cal que disposi de una amplia informació i totalment transparent perquè sigui un èxit. Finalment, sobre la situació de Catalunya Banc, ha conclòs, que malgrat per ell això li desperti un sentiment “agre” l'entitat s'hauria de vendre, ja que es troba en una situació econòmica molt fràgil i cada dia pitjor.

Antoni Serra Ramoneda
Antoni Serra Ramoneda

Comparteix
   


Etiquetes

Els responsables de la fi de model de caixes català

 

Antoni Serra Ramoneda, ex-president de Caixa Catalunya del 1984 al 2005, ha qualificat de responsables de la situació de les caixes d'estalvi catalanes en aquests últims anys als governs espanyol i català, el Banc d'Espanya, i la Comissió Nacional de Valors (CNMV) supervisors de tot el procés de gestió dels plans d'expansió de les caixes, així com dels seus equips directius. Serra Ramoneda ha explicat que segurament, un dels principals problemes de Caixa Catalunya va ser que en començar en notar la crisi immobiliària, l'entitat va augmentar les inversions en promotores i plans d'expansió en lloc de reduir la seva activitat en aquest sector, fet que hagués pogut reduir la seva mala situació actual.

 

En la seva compareixença al Parlament, Serra Ramoneda ha defensat, entre d'altres, un model de caixes en el que hi hagi un president i un consell d'administració, on el càrrec de president no tingui ca poder executiu i ha recordat que aquest model era molt bo per a les caixes d'estalvi. Segons l'ex-president de caixa Catalunya, “el president d'una caixa no és un càrrec executiu i el consell d'administració té una funció supervisora de les decisions preses per l'equip directiu”. Malgrat explicar que era un model positiu per les caixes, Serra Ramoneda ha reconegut que cal un consell d'administració homogeni amb tota la informació possible i màxima transparència per tal de que funcioni de manera exitosa.

 

S'hauria pogut fer millor

 

En resposta a la pregunta formulada des d'Esquerra Republicana, de la mà de la diputada Gemma Calvet, Serra Ramoneda ha contestat que a l'actualitat hi ha dues coses que faria de manera diferent. Primerament, ha explicat que disminuiria el pes del sector immobiliari, ja que s'ha demostrat que possiblement és un dels principals errors que han realitzat les caixes d'estalvi i causant de greus problemes. Serra Ramoneda ha recordat que Josep Maria Loza havia insistit moltes vegades en que es desviés part de la política de crèdits del sector immobiliari al de la petita i mitjana empresa, però aquesta proposta mai va ser acceptada pels membres del consell ja que les garanties eren majors pels bancs que invertien en el sector immobiliari.

Per altra banda, Serra Ramoneda ha explicat que si pogués tornar enrere faria menys cas a les consultores internacionals, que recomanaven invertir en empreses que, més endavant, es va demostrar que no estaven sanejades al nivell que les consultores havien certificat.

 

Per acabar, Serra Ramoneda ha volgut destacar, que quan s'analitza la gestió d'una caixa cal mirar si “hi ha més ombres que llums” , i si aquestes ombres poden haver suposat l'enriquiment de qui les va provocar. Pel que fa al nomenament de Josep Maria Loza com a director general, Serra Ramoneda ha defensat que va ser una decisió correcte, i ha assegurat que “deixaria ara i sembre la seva cartera al senyor Loza”.

 

 

Fusions inútils i vendes

 

Altres temes que s'han tractat durant la compareixença, que ha durat fins les cinc de la tarda, ha estat la política de fusions instaurada pel Banc d'Espanya. L'ex-president de Caixa Catalunya ha sigut bastant crític amb aquesta política, ja que per ell, augmentar el tamany de les caixes per fer-les competir amb els bancs no ha sigut gens útil. Serra Ramoneda ha qualificat aquesta política de “tonteria com una catedral” i ha posat com exemple del seu fracàs el cas d'Unnim, fusió de les caixes Manlleu, Sabadell i Terrassa”.

Finalment, Serra Ramoneda, ha mostrat la seva opinió pel que fa Catalunya Banc, i ha assegurat que caldria vendre l'entitat el més aviat possible, ja que la seva situació empitjora dia rere dia, ha destacat que per ell això implica un sentiment “agre”, però que la entitat es troba en una situació de gran fragilitat econòmica.
 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
marisa fletxa 43890
30 de juliol de 2013, 11.51 h

Ricard biel.Tu deus tindre algún trauma...Vaja quin escriptor,que només sap faltar als catalans....Mes val que te'n vagis al spiquiatra i deixis d'escriure i d'insultar...Ets un mal educat,un covard,i un malat mental.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
mario fletxa barna
30 de juliol de 2013, 09.29 h

#3 És una llàstima, les Preferents varen ser imposades per Bankia per salvar-se de la ruïna a totes les seus que el varen acompanyar. Això sol ja es mereixeria des de la UE un càstic exemplar i VIA FORA! per aquesta entitat fraudulenta i macabra, que omple les butxaques dels seus dirigents mentre ROBA a la ciutadania, D'AIXÒ TAMBÉ S'ANOMENA "CRIM CONTRA LA HUMANITAT"moltes persones han sigut vençudes per aquest afer indigne perpetrat
amb premeditació i sense escrúpols.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
R. Solà fletxa Vilademuls
30 de juliol de 2013, 07.26 h



#2 Algú llegeix el feixistarro d'en Ricard Biel, que ni tan sols permet (almenys abans era així) comentaris?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
30 de juliol de 2013, 07.06 h

Se ha hundido nadie tiene la culpa, todos son inocentes, los que suscribimoe D.S. o Preferentes estamos semiarruinados y a cobrar al estanco.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jordi fletxa CATALUNYA
30 de juliol de 2013, 00.23 h

"us avanço que cap al final de setembre deixaré d’escriure aquí, a l’Indirecte. He decidit fer-ho al meu blog, on podreu continuar amb l’humor de llegir-me. Potser algun dia decideixo tornar a escriure al blog de l’indirecte, que continuaré mantenint, però inactiu.

Ricard Biel "

Com si ens importés molt el que facis de la teva trista vida.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1

Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.