Ramoneda apunta als governs, el Banc d'Espanya i la CNMV de la situació que han viscut les caixes
Antoni Serra Ramoneda, ex-president de Caixa Catalunya, ha comparegut avui al Parlament en la comissió d'investigació de gestió de caixes, i ha informat sobre responsables, errors, i possibles alternatives sobre el model financer català.
L'ex-president de Caixa Catalunya, Antoni Serra Ramoneda, ha comparegut avui al Parlament com a participant de la comissió de investigació sobre la gestió de caixes on ha responsabilitat tant els governs espanyol i català, el Banc d'Espanya i a la CNMV de la situació viscuda per les caixes catalanes i el sector financer. Serra Ramoneda ha realitzat una presentació de 35 minuts en la que, entre d'altres, ha explicat que un dels errors principals de les caixes d'estalvis va ser la gran inversió realitzada en el sector immobiliari, que les va portar a situacions econòmiques complicades. Per altra banda, Serra Ramoneda ha recordat que el model de caixes on hi ha un president sense poder executiu i un consell d'administració és bo i positiu però que cal que disposi de una amplia informació i totalment transparent perquè sigui un èxit. Finalment, sobre la situació de Catalunya Banc, ha conclòs, que malgrat per ell això li desperti un sentiment “agre” l'entitat s'hauria de vendre, ja que es troba en una situació econòmica molt fràgil i cada dia pitjor.
Els responsables de la fi de model de caixes català
Antoni Serra Ramoneda, ex-president de Caixa Catalunya del 1984 al 2005, ha qualificat de responsables de la situació de les caixes d'estalvi catalanes en aquests últims anys als governs espanyol i català, el Banc d'Espanya, i la Comissió Nacional de Valors (CNMV) supervisors de tot el procés de gestió dels plans d'expansió de les caixes, així com dels seus equips directius. Serra Ramoneda ha explicat que segurament, un dels principals problemes de Caixa Catalunya va ser que en començar en notar la crisi immobiliària, l'entitat va augmentar les inversions en promotores i plans d'expansió en lloc de reduir la seva activitat en aquest sector, fet que hagués pogut reduir la seva mala situació actual.
En la seva compareixença al Parlament, Serra Ramoneda ha defensat, entre d'altres, un model de caixes en el que hi hagi un president i un consell d'administració, on el càrrec de president no tingui ca poder executiu i ha recordat que aquest model era molt bo per a les caixes d'estalvi. Segons l'ex-president de caixa Catalunya, “el president d'una caixa no és un càrrec executiu i el consell d'administració té una funció supervisora de les decisions preses per l'equip directiu”. Malgrat explicar que era un model positiu per les caixes, Serra Ramoneda ha reconegut que cal un consell d'administració homogeni amb tota la informació possible i màxima transparència per tal de que funcioni de manera exitosa.
S'hauria pogut fer millor
En resposta a la pregunta formulada des d'Esquerra Republicana, de la mà de la diputada Gemma Calvet, Serra Ramoneda ha contestat que a l'actualitat hi ha dues coses que faria de manera diferent. Primerament, ha explicat que disminuiria el pes del sector immobiliari, ja que s'ha demostrat que possiblement és un dels principals errors que han realitzat les caixes d'estalvi i causant de greus problemes. Serra Ramoneda ha recordat que Josep Maria Loza havia insistit moltes vegades en que es desviés part de la política de crèdits del sector immobiliari al de la petita i mitjana empresa, però aquesta proposta mai va ser acceptada pels membres del consell ja que les garanties eren majors pels bancs que invertien en el sector immobiliari.
Per altra banda, Serra Ramoneda ha explicat que si pogués tornar enrere faria menys cas a les consultores internacionals, que recomanaven invertir en empreses que, més endavant, es va demostrar que no estaven sanejades al nivell que les consultores havien certificat.
Per acabar, Serra Ramoneda ha volgut destacar, que quan s'analitza la gestió d'una caixa cal mirar si “hi ha més ombres que llums” , i si aquestes ombres poden haver suposat l'enriquiment de qui les va provocar. Pel que fa al nomenament de Josep Maria Loza com a director general, Serra Ramoneda ha defensat que va ser una decisió correcte, i ha assegurat que “deixaria ara i sembre la seva cartera al senyor Loza”.
Fusions inútils i vendes
Altres temes que s'han tractat durant la compareixença, que ha durat fins les cinc de la tarda, ha estat la política de fusions instaurada pel Banc d'Espanya. L'ex-president de Caixa Catalunya ha sigut bastant crític amb aquesta política, ja que per ell, augmentar el tamany de les caixes per fer-les competir amb els bancs no ha sigut gens útil. Serra Ramoneda ha qualificat aquesta política de “tonteria com una catedral” i ha posat com exemple del seu fracàs el cas d'Unnim, fusió de les caixes Manlleu, Sabadell i Terrassa”.
Finalment, Serra Ramoneda, ha mostrat la seva opinió pel que fa Catalunya Banc, i ha assegurat que caldria vendre l'entitat el més aviat possible, ja que la seva situació empitjora dia rere dia, ha destacat que per ell això implica un sentiment “agre”, però que la entitat es troba en una situació de gran fragilitat econòmica.
Notícies relacionades
- La morositat de bancs i caixes enfonsa l’economia 18.07.2013.
- El Banc d’Espanya, una altra llosa pels catalans 04.06.2013.
- Caixa Catalunya, 12.000 MEUR en pèrdues i premi de 4 MEUR pel president cessat 13.05.2013.
- Caixa Catalunya costa 6.500.-€ a cada família catalana 11.05.2013.
- Sense caixes d’estalvis, ens cal un Banc Públic 25.04.2013.