
“El que interessa a la premsa internacional són les amenaces espanyoles, no l’espoli fiscal”
Meritxell Doncel entrevista a Jordi Vàzquez, editor del portal “Help Catalonia” que explica al món què passa entre Catalunya i Espanya en cinc idiomes
Meritxell Doncel (@m_doncel): A la majoria, el seu nom ens és indiferent, tot i que sovint llegim el que esbomba en cinc llengües més enllà de les nostres fronteres. Jordi Vàzquez (Barcelona 1971) és l’editor de Help Catalonia, un web i una comunitat de voluntaris fundada al 2010 per sis persones que piulaven en anglès en defensa del dret a l’autodeterminació de Catalunya. D’usuaris de Twitter van passar a convertir-se en una plataforma digital ─amb una extensa xarxa de col·laboradors─ que explica al món què passa entre Catalunya i Espanya en anglès, francès, alemany, italià i espanyol. Segur que n’heu sentit a parlar!
Qui hi ha darrere de Help Catalonia?Voluntariat. Ara som més de 60 voluntaris col·laborant-hi.
I no hi ha cap partit al darrere?
Cap ni un. Refusem posicionaments polítics, som un moviment transversal, i tampoc volem ajuts externs. Això ens està limitant perquè si disposéssim de recursos econòmics el missatge seria més potent i podríem fer més campanyes internacionals. Potser estudiarem la possibilitat de demanar microdonacions a la ciutadania.
Què interessa a la premsa internacional del procés català?
Les amenaces espanyoles. Que un Estat prohibeixi la voluntat democràtica d’un poble és notícia perquè feia més de mig segle que no passava a l’Europa occidental. Els interessa, per exemple, la legitimació de la violència per part del vicepresident del Parlament Europeu, la supremacia lingüística, la intervenció brutal de l’Estat espanyol a Catalunya, la impunitat amb què es va assassinar a Guillem Agulló o que dotze jutges retallessin l’Estatut aprovat democràticament. El que menys interessa és l’espoli fiscal. De fet, la premsa internacional creu que l’espoli va començar amb la crisi.
Per què no interessa l’espoli?
Perquè pensen que no és una qüestió que justifiqui una secessió. Però és que tampoc és cert que el conflicte entre Espanya i Catalunya sigui per l’espoli fiscal!
Resta de l'entrevista en aquest enllaç
Notícies relacionades
- El CCN i Help Catalonia, acord per internacionalitzar els aspectes econòmics del procés de separació d’Espanya 18.05.2013.
- Catalonia, Europe’s next state #SantJordi 23.04.2013.
- 'What is more, I am a Catalan' @HelpCatalonia 02.04.2013.
- 'What's up with Catalonia' surt a la llum per explicar "la realitat" sobre l'actualitat de Catalunya a tot el món @lizcastro 24.01.2013.