directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 15:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Iceta veu el PSOE com 'l'aliat natural' del PSC

Malgrat les darreres desautoritzacions de Madrid contra els socialistes catalans

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest diumenge que el seu partit seguirà 'treballant per guanyar batalles a Madrid' i que per fer-ho 'calen aliats'. Iceta ha recordat l'aposta federal del PSC i per això veu el PSOE i l'esquerra espanyola com el seu 'aliat natural'. Unes paraules que arriben després d'uns dies de tensió entre PSOE i PSC i on els socialistes han tornat a mostrar el seu vassallatge a Madrid, en veure que Zapatero ignorarà la resolució catalana per renovar el TC i aterrarà a Catalunya en campanya contra la voluntat de Collboni. Iceta també ha respost al dirigent de CDC Felip Puig, que ha acusat el PSC de posar la 'fidelitat al PSOE' per sobre dels interessos de Catalunya. El dirigent del PSC creu que 'alguns estan més interessats en treure rendiment electoral de tot plegat' que en defensar l'Estatut' i l'ha instat a fer costat a Montilla per 'guanyar la batalla'.
miquel iceta, psc, socialistes
Comparteix
   


Etiquetes
Les tensions entre PSOE i PSC van començar divendres amb unes declaracions del conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, que va assegurar que treballaria perquè els diputats del PSC al Congrés es desmarquessin del PSOE si calia per defensar l'Estatut. Castells, a més, va recriminar a José Luis Rodríguez Zapatero la seva actitud davant de l'Estatut. 'A mi em sorprèn, em produeix certa estupefacció, veure com el senyor Zapatero parla d'aquest tema com si no anés amb ell', va dir. Això ja va provocar una dura resposta per part de la Moncloa, que va lamentar la 'manca de lleialtat institucional' del conseller.

A aquestes declaracions es van sumar les del cap de campanya del PSC, Jaume Collboni, que el mateix divendres va afirmar que 'no seria prudent' que Zapatero participés a la campanya socialista de les eleccions al Parlament, ja que existeixen 'circumstàncies de diàleg i fins i tot de tensió' entre Madrid i Barcelona. Aquestes declaracions ja van ser desautoritzades aquest dissabte pel mateix primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, que va rebre les excuses de Collboni i va assegurar que Zapatero seria convidat 'com sempre' a participar a la campanya del PSC.

Mentrestant, Iceta ja va rebaixar tensions amb el PSOE dissabte, assegurant que l'objectiu del PSC no era trencar relacions amb els socialistes espanyols, sinó 'convèncer-los' perquè donessin suport a la posició catalana aprovada al Parlament per demanar la renovació del TC, la seva declaració d'incompetència i la reforma de la llei orgànica del Constitucional.

Des del seu bloc, Iceta, que previsiblement aquest dilluns assistirà a la reunió de l'executiva del PSOE, ha insistit en un missatge conciliador amb els socialistes espanyols: 'Cal dir alt i fort que si avui tenim nou Estatut és gràcies al PSOE de Zapatero, si avui tenim nou finançament és gràcies al PSOE de Zapatero i si hem d'impulsar la renovació del Tribunal Constitucional i la reforma de la llei orgànica només podrem fer-ho amb el suport del PSOE de Zapatero'.

El portaveu socialista ha garantit que 'el PSC seguirà treballant per guanyar batalles a Madrid, conscients com som que per guanyar ens calen aliats i nosaltres els hem trobat sempre en el PSOE'. 'De vegades amb dificultats', ha reconegut, 'a través de llargs processos negociadors'. Però ha afegit que, mentre és 'lògic' que als independentistes 'no es preocupin de trobar aliances a la resta d'Espanya', el PSC és federalista. Per això, 'el nostre aliat natural és el PSOE i l'esquerra espanyola'.

A més, Iceta ha posat com a exemple el suport del PSOE a la tramitació d'una reforma al reglament del Senat per a l'ús del català i altres llengües cooficials a la cambra alta, per deixar clar que PSOE i PP no són el mateix, ja que els populars 's'han oposat de forma ferotge' a aquesta proposta.

Puig no pot donar 'lliçons de coherència' al PSC

D'altra banda, Iceta ha aprofitat el seu bloc per respondre al secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, que aquest mateix diumenge ha volgut burxar en els últims episodis de tensió entre PSC i PSOE. Puig ha dit que els socialistes catalans han tornat a mostrar la seva 'fidelitat absoluta' del PSOE i veu un 'excés de teatre' en l'actitud del PSC.

Iceta creu que de les declaracions de Puig 'se'n podria deduir que alguns estan més interessats en treure rendiment electoral de tot plegat que en defensar de veritat l'Estatut'. 'No sé com CiU pretén donar lliçons de coherència al PSC', ha dit, tot recordant a la federació nacionalista el seu suport 'per dues vegades' a la investidura de José María Aznar i que ara no descarten un pacte amb el PPC quan 'és evident' que el seu recurs 'és la màxima amenaça per al nostre Estatut'.

El viceprimer secretari del PSC ha dit a Puig que 'per guanyar la batalla hem de fer costat al president Montilla, i no intentar erosionar-lo'. 'El que convé ara és que els partits catalans seguim el guió acordat i treballem amb eficàcia per assolir els objectius que ens hem marcat', ha dit, després que aquesta setmana Montilla i Mas tanquessin un acord per votar una resolució conjuntament al Parlament.

Sobre la situació del Constitucional, Iceta ha dit que és 'anòmala i tensa' i, després d'haver-se conegut que el nou ponent, Guillermo Jiménez, prepara tres possibles ponències, creu 'inevitable pensar que la deliberació del tribunal ha entrat en una fase de subhasta' i que 'en aquestes condicions és difícil pensar que les seves decisions en la seva actual situació, siguin les que siguin, puguin ser acceptades amb normalitat'.

Iceta ha afegit que aquesta 'no és una batalla entre Catalunya i la resta de l'Estat', perquè 'a la resta de l'Estat hi ha demòcrates i progressistes que també veuen amb preocupació que es pretengui imposar una determinada interpretació de la Constitució, precisament la interpretació més restrictiva d'aquells que s'oposaven a la inclusió del terme nacionalista i van votar en contra del títol vuitè'.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
ARA LAPORTA fletxa Barcelona
3 de maig de 2010, 11.25 h

I pq votar ERC si al final pacta amb el PSOE_PSC. Per això votem directament al PSC. I si som independentistes doncs votem a Laporta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 31   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim. fletxa PPCC.
3 de maig de 2010, 08.36 h

Més aviat el psc són lacais naturals del psoe com tantes vegades ens han demostrat els seus diputats inutils. Mentre no esn adonem que l´única sortida digna que ens queda és votar partits independentistes i que el demés és més del mateix. HO tindrem molt fotut. Obrim els ulls d´una vegada i deixem de fer el préssec votant partits d´obediència i en clau espanyola= Psc-psoe. Ciu i PP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 24
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.