directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Nova llei de governs locals que impedeix la imposició del model espanyol

El Govern aprova el Projecte de llei de governs locals i adverteix a l'Estat que no acceptarà la imposició del model estatal.

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat el Projecte de llei de governs locals amb la que pretén aconseguir un model d'administració local més eficient i eficaç en la prestació de serveis, que redueixi els costos, i aconsegueixi ser viable i sostenible econòmicament. D'aquesta manera es preveu una reforma en la que desapareixerà el Consell Comarcal del Barcelonès, es substituiran les diputacions provincials per les vegueries, i s'eliminaran totes les duplicitats existents en la prestació de serveis municipals. Vol ser una llei que generi estalvi, per tant es fomentarà la mancomuncació de serveis entre els municipis on sigui necessari i a l'hora es reduiran el nombre de càrrecs públics remunerats i es fixaran uns límits màxims retributius per els representants locals en els pressupostos de la Generalitat.

Vegueries de Catalunya
Vegueries de Catalunya

Comparteix
   

El Govern de la Generalitat ha aprovat avui el Projecte de llei de governs locals que comporta, entre d'altres, la no acceptació del model aprovat per l'executiu espanyol, considerat perillós per l'estat del benestar, segons un informe del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars (CAPSIF). El model aprovat pel Govern català té l'objectiu d'evitar duplicitats en la prestació de serveis, causara la desaparició de 1034 càrrecs públics remunerats als consells comarcals, establirà límits màxims de retribució de representants locals i permetrà la fusió voluntària de municipis entre d'altres. Homs ha explicat avui en roda de premsa, que l'Estatut de Catalunya atribueix “competència exclusiva” a la Generalitat en la matèria d'àmbit local. Així doncs, el portaveu del Govern ha assegurat que “no tolerarem és que s'ens imposi un model forà”. Homs ha recordat la promesa de Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda, de respectar la normativa catalana, i ha afirmat: “esperem que aquest compromís faci honor a la paraula donada”.


Fusió voluntària de municipis

 

Segons el portaveu del Govern, es tracta d'una llei que preveu la fusió voluntària de municipis en els que hi hagi uns motius històrics, geogràfics, econòmic o identitaris, però assegura que es respectaran tots els municipis existents a Catalunya a l'Actualitat. És una llei que fomenta la mancomunació de serveis entre els municipis que ho necessitin, garantint uns mínims de qualitat per els serveis obligatoris. Per altra banda, aquesta llei eliminarà l'assignació de competències, fent que la Generalitat no pugui delegar la prestació de serveis als municipis si no s'acompanyen de fiançament.


Fi del consell comarcal del Barcelonès


Aquesta llei inclou també una reestructuració dels consells comarcals amb la que el consell comarcal del Barcelonès desapareix, i els de l'Àrea Metropolitana de Barcelona es redueixen. Els consell Comarcals, però, es converteixen en els principals responsables de gestió de serveis locals mancomunada en els territoris menys poblats, i són els encarregats de gestionar els serveis mínims municipals quan aquests no assoleixin els estàndards mínims de qualitat. Així doncs, en els municipis descentralitzats de menys de mil habitants, els consells comarcals seran els responsables de oferir els serveis mínims de recollida de residus, neteja viària, aigües residuals, control d'aliments i begudes.

Aquesta reestructuració dels consells comarcals també comportarà l'eliminació de 1034 càrrecs públics remunerats. El Consell d'Alcaldes serà el principal d'òrgan de govern i els alcaldes tindran un cot ponderat depenent de la població del seu municipi. La nova llei també comportarà la substitució de les diputacions provincials per vegueries seguint les condicions de la Lleis 30/2010 de Vegueries.




Sector públic municipal


El Projecte de llei prohibeix la creació de nous consorcis i mancomunitats quan es vulgui crear un servei que ja es desenvolupa per una altra administració, o si pot ser prestat pel consell comarcal corresponent o l'ària metropolitana. Si hi ha duplicitat, dèficit continuar, o no presentació de comptes, aquestes entitats s'eliminaran, així com les entitats duplicades, o entitats que gestionin competències de forma duplicada.

 

Per altra banda, el projecte de llei marca també que seran els pressupostos de la Generalitat els que marcaran les màximes retribucions dels representants polítics depenent de l'ens local, la capacitat financera i les tasques i funcions assignades en cada cas.

Tots els municipis, consells comarcals i vegueries hauran de tenir un portal de transparència integrat al de la Generalitat, i els municipis de més de 5000 habitants disposaran, per llei, d'un reglament de participació ciutadana.




Una llei per a l'estalvi



Amb aquest projecte de llei, el govern de Catalunya pretén clarificar les funcions existents a cada nivell de govern, per evitar duplicitats i així assegurar la sostenibilitat financera de tot el conjunt de l'administració catalana. Per altra banda, també es vol augmentar l'eficàcia en la prestació de serveis i simplificar les estructures administratives. És una reforma que ha de generar estalvi i eficiència al sector públic, amb un estalvi de fins a 1.000 milions d'euros per legislatura.

 

El projecte de llei es basa en l'estabilitat pressupostària o sostenibilitat financera, l'autonomia local, la racionalitat i la no-duplicitat. I amb aquesta, el govern molt establir un nou model, i un nou sistema de relacions entre les diferents administracions catalanes que garanteixi la bona coordinació entre totes aquestes.

 

Així doncs la voluntat de la Generalitat sembla ser que deixa fora el model aprovat per l'executiu de l'Estat Espanyol, i implementa aquesta nova llei de governs locals, que ha de reduir els costos de l'administració catalana i augmentar l'eficiència i eficàcia de la prestació de serveis municipals.


 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
Jordi fletxa CATALUNYA
31 de juliol de 2013, 20.06 h

#18 Igual com va fer castella amb Portugal el 1640?i des de quan et preocupa l'aigua ni si t'hi acostes?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
31 de juliol de 2013, 20.01 h


#16 Les conduccions d'aigua les poden tallar des de fora de Catalunya,o es que el riu Ebre neix al Delta?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Jordi fletxa Catalunya
31 de juliol de 2013, 19.42 h

#15 Tranquil que el subsidi per a idiotes congènits el seguiràs cobrant.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
M.Artell fletxa ((*(( PPCC ))*))
31 de juliol de 2013, 18.12 h

#15 Calla, nena estùpida: si el CAMP talla les conduccions d'aigua que el malmeten i les línies elèctriques i les carreteres, i no aporta comestibles a la ciutat, BARCELONA (i qualsevol ciutat del món) desapareixeria del mapa en una setmana, però NO ÉS QÜESTIÓ D'AIXÒ.

NOMÉS UNA NENA DOMINADA PER LA PICOR DEL XUMINO, COM TU, POT INTENTAR SEMBRAR ODI ENTREE CAMP I CIUTAT.

Si ets així d'IDIOTA només quan tens la menstruació, se't pot perdonar, si ho ets sempre, NO.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
31 de juliol de 2013, 17.19 h


Amb aquest mapa de les vegueríes, es veu mes clar que la de Barcelona sofrirà l'espoli de la resta de vegueríes de Catalunya, aportarà el 95% del pressupost. Independència per a BCN JA!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
31 de juliol de 2013, 11.40 h

ME DESPIDO DESEANDO QUE CUANTO ANTES CONSIGAN LA ANSIADA INDEPENDENCIA,P OR EL BIEN DE TODOS LOS CATALANES,A LOS QUE ADMIRO CADA DIA MÁS,PORQUE SI CONTINUAN EN ESTA PESADILLA LLAMADA ESPAÑA,ACABARÁN ABDUCIDOS DE ESTE ESPIRITU DE VAGANCIA,CHANCH ULLEO,MANGANCIA ,Y DESVERGUENZA EN LA QUE ESTAMOS METIDOS. AH, ...Y OJALÁ ALGUIEN PUEDA IMPEDIR QUE ESTOS SOCIALISTOS SIGAN GOBERNANDO DESCARADAMENTE EN ANDALUCIA SIN GANAR SIQUIERA LAS ELECCIONES,PASA NDOSE EL CARGO DE UNOS A OTROS POR EL METODO DEL... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
31 de juliol de 2013, 11.39 h

QUIERO ESCRIBIRLES A LOS SEÑORES DE CATALUNYA PARA CONTARLES LA TERRIBLE SITUACION QUE VIVIMOS EN ANDALUCIA DESDE HACE MAS DE 30 AÑOS,(Y LOS QUE NOS QUEDAN DE AGUANTAR ESTO ):
VERÁN :
COMO USTEDES BIEN SABEN,DESDE HACE MAS DE 30 AÑOS VENIMOS SOPORTANDO LA TIRANIA DE UN PARTIDILLO LLAMADO psoe,QUE NOS ESTÁ SACANDO LAS ENTRETELAS A TODOS,SIN EMBARGO,LA GENTE,NO SÉ POR QUÉ,LE SIGUE VOTANDO,DEBE SER PORQUE MUCHOS CHUPAN DEL BOTE,MUCHOS ENCHUFADOS EN LA JUNTA DE ANDALUCIA Y SUS ORGANISMOS SAT... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
31 de juliol de 2013, 11.37 h

Comunicado de la Resistencia :

a los españoles:
desde la Resistencia al invasor español,luchamo s por el reconocimiento del derecho a decidir de todos los pueblos que han pensado en su INDEPENDENCIA,q ue quieren ser libres,que no se sienten españoles,que quieren tener un futuro independiente y sin coacciones por parte del fascismo español del psoe y pp,upyd,etc
iNSTAMOS a los que se consideran españoles,a permitir,a tolerar,con mente abierta,que por fin,los pueblos puedan decidir sobre su... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
31 de juliol de 2013, 11.36 h

THE RESISTANCE ANTIESPAÑOLA will FOLLOW HIS ACCION POLITICA And OF FIGHT AGAINST THE INVASION SPANISH,BY THE FUTURE OF THE BUSY NATIONS BY THE SPANISH FASCIST STRENGTHS.
We REAFFIRM OUR ESPIRITU OF FIGHT AGAINST THE OCUPACION SPANISH,UNTIL THE LIBERACION OF ALL THE VILLAGES SUBJECTED.
It LIVE THE INDEPENDENCE OF EUSKALHERRIA,CA TALONIA,GALIZA, CANARIES,Etc.!! !


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
pasbort fletxa Vila-real
31 de juliol de 2013, 10.12 h

SIIIII I LA CULPA MEVA
Si JO havés aprés a tenir el PODER de la TV. no ens passaria certes coses perque sabriem COMBATIRLES JO les SÉ? i vos les SAPS? algú ens ansenya a COMBATIR EL QUE NO VOLEM D´ AQUESTA GENT QUE NO ES LA NOSTRA? JO si més NO fà tres o quatre vegades que em VOTO A SI MATEIX VOS PODEU DIR EL MATEIX? sempre, sempre, deixante enredar, SI volem que aquestes coses que PASSEN NO ENS LES FATGEN el primer que tenim que FER és VOTAR A FAVOR NOSTRE DE CADA U DE NOSALTRES SI V... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.