Reivindicar l’estat propi sobre dues rodes
El tret de sortida de “Pedalem per la independència”, s'ha donat a Girona, on una trentena de ciclistes pedalen els 32 quilòmetres que separen la ciutat de Santa Coloma de Farners.
(ACN).- La primera etapa de la iniciativa 'Pedalem per la independència' surt de Girona i aplega més d'una trentena de ciclistes. 41 dies, gairebé un mes i mig, recorrent Catalunya de punta a punta a cavall d'una bicicleta per reivindicar la independència i dur sobre dues rodes el sentiment de l'estat propi. Des d'avui i fins al 10 de setembre, el gironí Eduard Sadurní, impulsor del projecte 'Pedalem per la independència', recorrerà totes i cadascuna de les comarques del país amb aquells ciclistes que el vulguin acompanyar a cada etapa. Sadurní anima a agafar-se "amb il·lusió" el camí cap a l'estat propi i sentir-lo "com un projecte de vida, perquè això farà que anem endavant segur".
La iniciativa de recórrer tot Catalunya en bicicleta per reclamar la independència es va començar a gestar al febrer, i avui ja ha començat a pedalar pel territori. El seu impulsor és Eduard Sadurní, un gironí que ha volgut fer realitat dues idees que li rondaven pel cap. La primera, conèixer més a fons i palpar cadascuna de les comarques del país; la segona, reivindicar la necessitat que Catalunya camini cap a l'estat propi.'Pedalem per la independència' ha arrencat aquest dijous i, des d'ara i fins al 10 de setembre, recorrerà totes i cadascuna de les comarques del país, fins acabar davant del Palau de la Generalitat, on es vol muntar un acte. Cada dia es farà una etapa, que començarà i acabarà en una capital, i així fins arribar a les 41 que completen la ruta.
Tothom qui ho desitgi es pot apuntar a acompanyar Sadurní, i fer amb ell tantes etapes com vulgui. Avui, per exemple, en aquesta primera hi prenen part una trentena de ciclistes. Cobriran els 32 quilòmetres que separen Girona de Santa Coloma de Farners. Demà tocarà anar fins a la Bisbal d'Empordà i fer 76 quilòmetres. I dissabte, arribar fins a Figueres.
Entre els qui s'han aplegat a la línia de sortida a la plaça del Vi hi havia un veí de Santa Coloma, en Jaume Saurina. "D'allò que es tracta és d'explicar a tothom que, d'una manera o altra, hem de pedalar cap a la independència; i per tant, em sembla d'allò més oportú fer-ho a cavall d'una bicicleta", ha explicat.
Ell ha decidit adherir-se a la iniciativa recorrent avui els primers 32 quilòmetres. El mateix que també farà una veïna de Girona, la Maria Àngels Gasull. "Val la pena col·laborar en qualsevol cosa que ens ajudi a aconseguir la independència", explicava.
L'encarregat de donar el tret de sortida al 'Pedalem per la independència' ha estat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. "Ara és un moment en què toca pedalar pel país des de molts punts de vista; i vosaltres, fent esport, expresseu la manera com això s'ha de fer", ha indicat. I hi ha afegit: "Aquest procés s'ha de viure de forma inclusiva, tots hi estem convidats sense cap distinció ni condició prèvia, perquè ara hem de pedalar de manera col·lectiva, social i nacional".
Entre 30 i 100 quilòmetres
Depenent de la distància entre comarques, les etapes seran més llargues o més curtes. Aniran des dels 30 i escaig quilòmetres fins als 102. La més dura, segons assegura Sadurní, serà la que enllaci Sort amb Vielha, perquè tocarà passar pel port de la Bonaigua (2.076 metres).
Avui, des de la pàgina web que s'ha obert per fer visible la iniciativa, ja hi havia més d'un centenar d'inscrits per cobrir alguna o altra etapa, i Sadurní espera que la xifra pugui dia rere dia. Per això, anima els qui tinguin el sentiment nacionalista arrelat a compartir amb ell l'experiència. "Ens hem d'agafar amb il·lusió el camí cap a la independència, i sentir-lo com un projecte de vida, perquè això farà que anem endavant segur", concreta.
'Pedalem per la independència', que compta amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), s'ha pogut portar a terme gràcies a quatre patrocinadors. "Es finança única i exclusivament amb allò que ens han aportat i les samarretes que venem a tothom qui vulgui", explica el seu impulsor.
Amb la idea d'enllaçar les persones amb el país i el territori, cada cop que es completi una etapa s'han organitzat diferents activitats. Així, a cadascuna de les capitals es faran actes com visites guiades, sopars o esmorzars populars i també xerrades.