directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Recorren al TC la llei de llengües aragonesa que qualifica el català de LAPAO i l'aragonès de LAPAPI

63 diputats del PSOE, IU-ICV-CHA, CIU i ERC al congrés presenten un recurs d'inconstitucionalitat de la llei de llengües aragonesa al TC

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

63 diputats del congrés pertanyents al PSOE, IU-ICV-CHA, CIU i ERC presenten un recurs al Tribunal Constitucional contra la llei de llengües aprovada per les Corts d'Aragó i que denomina el català com LAPAO i l'aragonès com LAPAPI. Els diputats, consideren que aquesta nova normativa comporta un retrocés en drets constitucionals i denuncien que no es poden desnaturalitzar les llengües que són objecte de protecció per mandat constitucional i estatutari retirant la seva oficialitat i contradient així els criteris acadèmics i científics. En aquest àmbit, reivindiquen que quan no es reconeix l'existència d'una llengua, tampoc no es poden defensar els drets dels seus parlants. Des d'Esquerra Republicana s'ha qualificat la llei aragonesa de llèngües de vergonyosa, i han participat al recurs tot i creure que el Tribunal Constitucional està desacreditat, i que el realment necessari és presentar un recurs a Europa.

Chesús Yuste
Chesús Yuste


Pancarta de les JERC davant el Parlament aragonès
Pancarta de les JERC davant el Parlament aragonès

Comparteix
   


Etiquetes

El text presentat com a recurs pels diversos diputats que hi mostren suport es basa en la irreversibilitat dels drets constitucionals, que es veu atemptada per aquesta nova llei aragonesa de llengües, que modifica la qualificació del català i l'aragonès i els redueix a LAPAO i LAPAPI. Chesús Yuste, diputat de la Chunta Aragonesista ha sigut el responsable de presentar el recurs al TC, recurs que, com ha assegurat Joan Coscubiela (ICV), reivindica no només la llengua catalana, sinó que mostra l'evidència que a Espanya també hi ha gent disposada a defensar el Català.


 

La iniciativa de presentar el recurs al TC l'ha assumida el diputat de la Chunta Aragonesista i membre del grup d'Esquerra Plural, Chesús Yuste. El text es basa en la irreversibilitat dels drets constitucionals. Una irreversibilitat que, des del seu punt de vista, es veu atemptada per la nova llei de llengües aragonesa.
Des del PSOE d'Osca, José María Becana, també ha volgut remarcar que la voluntat del recurs és la de fer “prevaldre el mandat constitucional de respectar les llengües minoritàries". I ha assegurat que darrere aquests canvis de nom de les llengües hi ha "una actitud antidemocràtica i preconstitucional".

 

 

Els republicans a favor, però amb desconfiança del TC

 

Cal destacar la posició d'Esquerra Republicana respecte el recurs. Els Republicans han donat suport a al recurs però sense masses esperances, per la manca de confiança que els desperta el tribunal constitucional. Alfred Bosch, porteu d'ERC al Congrés, ha explicat que tenen “una certa reserva” en acudir al TC perquè des de l'organització, el consideren un “tribunal desacreditat” per les seves actuacions. Tot i això, els republicans s'han sumat a la iniciativa, ja que pensen que aquest recurs, pot servir de “primer pas, per després recórrer la llei de llengües a Europa”.

Alfred Bosch, ha continuat la seva intervenció qualificant la llei aragonesa de “vergonya” absoluta. HA lamentat la situació actual de la llengua aragonesa, ja que segons el portaveu dels republicans, a diferència del català que “encara té totes les possibilitats del món”, “si no protegeixen l'aragonès a l'Aragó, això s'extingeix".

 

CiU s'hi suma de retruc

 

Des de CiU han estat dos els diputats que han donat suport al recurs presentat al TC, Josep Antoni duran i Lleida i Pere Macias, portaveu adjunt. Segons Macias, primerament des de CIU no tenien previst encapçalar cap moviment, tot i que trobessin una autèntica barbaritat que hagués aprovat la llei de llengües a l'Aragó. Després de que el grup Esquerra Plural comencessin la iniciativa, des de CIU es va creure oportú que algunes persones també hi donessin suport.



 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Emili fletxa TERRASSA
14 d'agost de 2013, 23.17 h

#9 MATIAS ! ! ! QUE SABRÀS TU D'HISTÒRIA SI NO LLEGEIXES I SEGURAMENT NO EN VOLS SABER LA VERITAT..


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
F.Otetes fletxa CALIFATO DE CAGALUÑISTAN
14 d'agost de 2013, 19.15 h


#9 Oye, idiota, no empieces tu escrito con "JODER", que aluego dicen los catalanes que somos unoa maleducados. Yo seré maricón y hijo de una pelandusca, pero como me llamo LUIS MUR que nunca he empezado una opinión mia con la palabra JODER.

Y además, seré todo lo maricón que tu quieras, pero no caeré en el error de opinar yo sobre la indenpendencia de Cagaluña pero pedirles a los catalanes que no hablen de Aragón o de España o de donde quieran y les dé la putísima gana.

Hay que s... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Ll.B. fletxa Vallès Oreintal. Països Catalans.
14 d'agost de 2013, 18.43 h

#9 L'història no és pot manipular sobretot si no en tens la possibilitat d'ensenyar-la. Catalunya no et manipula la història per que sembla que ets aragonés. En tot cas si algú t'ha manipulat la història és el Gobierno de Aragón. No ho sé. El que si sé es que el Gobierno de Aragon manipula el català que es parla a la part del seu territori que s'anomena comunment "La Franja". Respecte la història tu hauries de saber millor que jo com es que es parla català (cosa que si he constatat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Ll.B. fletxa Vallès Oriental. Països Catalans
14 d'agost de 2013, 18.33 h

PART 2:
Per això els proposso:
- CREAR ASSOCIACIONS CULTURALS, PARTITS POLÍTICS I ALTRES ENTITATS QUE TINGUIN EN EL SEU NOM EL TERME "CATALÀ" O "PAÏSOS CATALANS".
- EN LA MESURA QUE SIGUI POSSIBLE, VINCULAR AQUESTES ENTITATS DIVERSES AMB D'ALTRES DE LA RESTA DELS PAÏSOS CATALANS.
- QUE ENTITATS D'ARREU DELS PAíSOS CATALANS POSSIN SEU O DELEGACIÓ (SI POT SER QUE APORTIN VALOR AFEGIT) A LA FRANJA, SOTA L'ETIQUETA "CATALÀ" O "PAÏSOS CATALANS".
- ES GENERIN NOVES ENTITATS GLOBALS DELS PA... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
14 d'agost de 2013, 18.32 h

Joder, dejad ARAGÓN en paz, que con la manipulación que está haciendo Cataluña de la historia y de todos los temas ningún aragonés nos metemos. Ya vale, que Aragón decida


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Ll.B. fletxa Vallès Oriental. Països Catalans
14 d'agost de 2013, 18.31 h

PART 1:
El Tribunal Constitucional té poca credibilitat. Però a més pot fer una sentència que tardi molts anys arribar. A més, el pitjor de tot, quam arrivi tot i ser favorable, sigui una sentència que no canvïi gaires coses. Que només obligui a retornar el nom després que durant anys ja s'hagi introduït una altre terminologia. PERÒ EL PITJOR DE TOT, QUE MANTINGUI EL CATALÀ DE LA FRANJA SOTA LA CUSTODIA DEL "GOBIERNO DE ARAGÓN", QUE SE LI HA MOSTRAT HOSTIL. I AIXÒ PERMETI (tot i l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
l'Esteve fletxa Vallès Oriental
14 d'agost de 2013, 18.26 h

Al Lapao, ni tocar-lo !!!.
A mi m'agrada presumir de que parlo multitud d'idiomes: Català, Lapanés o Lapao, Valencià o Valenciano, Balear o illenc.. aixi que al lapanés... NI TOCAR-LO COLLONS !!!!!!!!!!.
I per als incultes i/o despistats. Acabeu de llegir un comentari EN SET (7) IDIOMES, que mes voleu????.
I ara estic estudiant el Valencia-no-pre-ibèr, que es el que parlaven Jesucrist i Maria Magdalena, que en realitat es deien Ramonet i Vicenteta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6

Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
mario fletxa barna
14 d'agost de 2013, 10.04 h

#1 Et falta LAPOLLA, que deu venir de GILI... Tens tota la raó, no crec que hi hagi un tribunal que es tingui per TAL que pugui entendre tant barroerisme. España ja no pot està més desacreditada al món, espero que els resultats siguin positius per Catalunya i s'entengui al món EL PERQUÈ VOLEM SER LLIURES I TENIR UN ESTAT PROPI! UF! cada dia pesa més ser español. DUI PER COMPASSIÖ!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
jo simplement fletxa catalunya
13 d'agost de 2013, 22.10 h

ELS ESPANYOLS VAN MATAR A MOLTS DELS NOSTRES AVANTPASSATS NOMES PERQUE EREN CATALANS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.