Recorren al TC la llei de llengües aragonesa que qualifica el català de LAPAO i l'aragonès de LAPAPI
63 diputats del PSOE, IU-ICV-CHA, CIU i ERC al congrés presenten un recurs d'inconstitucionalitat de la llei de llengües aragonesa al TC
63 diputats del congrés pertanyents al PSOE, IU-ICV-CHA, CIU i ERC presenten un recurs al Tribunal Constitucional contra la llei de llengües aprovada per les Corts d'Aragó i que denomina el català com LAPAO i l'aragonès com LAPAPI. Els diputats, consideren que aquesta nova normativa comporta un retrocés en drets constitucionals i denuncien que no es poden desnaturalitzar les llengües que són objecte de protecció per mandat constitucional i estatutari retirant la seva oficialitat i contradient així els criteris acadèmics i científics. En aquest àmbit, reivindiquen que quan no es reconeix l'existència d'una llengua, tampoc no es poden defensar els drets dels seus parlants. Des d'Esquerra Republicana s'ha qualificat la llei aragonesa de llèngües de vergonyosa, i han participat al recurs tot i creure que el Tribunal Constitucional està desacreditat, i que el realment necessari és presentar un recurs a Europa.
El text presentat com a recurs pels diversos diputats que hi mostren suport es basa en la irreversibilitat dels drets constitucionals, que es veu atemptada per aquesta nova llei aragonesa de llengües, que modifica la qualificació del català i l'aragonès i els redueix a LAPAO i LAPAPI. Chesús Yuste, diputat de la Chunta Aragonesista ha sigut el responsable de presentar el recurs al TC, recurs que, com ha assegurat Joan Coscubiela (ICV), reivindica no només la llengua catalana, sinó que mostra l'evidència que a Espanya també hi ha gent disposada a defensar el Català.
La iniciativa de presentar el recurs al TC l'ha assumida el diputat de la Chunta Aragonesista i membre del grup d'Esquerra Plural, Chesús Yuste. El text es basa en la irreversibilitat dels drets constitucionals. Una irreversibilitat que, des del seu punt de vista, es veu atemptada per la nova llei de llengües aragonesa.
Des del PSOE d'Osca, José María Becana, també ha volgut remarcar que la voluntat del recurs és la de fer “prevaldre el mandat constitucional de respectar les llengües minoritàries". I ha assegurat que darrere aquests canvis de nom de les llengües hi ha "una actitud antidemocràtica i preconstitucional".
Els republicans a favor, però amb desconfiança del TC
Cal destacar la posició d'Esquerra Republicana respecte el recurs. Els Republicans han donat suport a al recurs però sense masses esperances, per la manca de confiança que els desperta el tribunal constitucional. Alfred Bosch, porteu d'ERC al Congrés, ha explicat que tenen “una certa reserva” en acudir al TC perquè des de l'organització, el consideren un “tribunal desacreditat” per les seves actuacions. Tot i això, els republicans s'han sumat a la iniciativa, ja que pensen que aquest recurs, pot servir de “primer pas, per després recórrer la llei de llengües a Europa”.
Alfred Bosch, ha continuat la seva intervenció qualificant la llei aragonesa de “vergonya” absoluta. HA lamentat la situació actual de la llengua aragonesa, ja que segons el portaveu dels republicans, a diferència del català que “encara té totes les possibilitats del món”, “si no protegeixen l'aragonès a l'Aragó, això s'extingeix".
CiU s'hi suma de retruc
Des de CiU han estat dos els diputats que han donat suport al recurs presentat al TC, Josep Antoni duran i Lleida i Pere Macias, portaveu adjunt. Segons Macias, primerament des de CIU no tenien previst encapçalar cap moviment, tot i que trobessin una autèntica barbaritat que hagués aprovat la llei de llengües a l'Aragó. Després de que el grup Esquerra Plural comencessin la iniciativa, des de CIU es va creure oportú que algunes persones també hi donessin suport.
Notícies relacionades
- El genocidi lingüístic contra el català ja és oficial #LAPAO 24.06.2013.
- La Diputació d'Osca aprova una moció per defensar que la llengua de la Franja és el català 06.06.2013.
- Revolta dels pobles de la Franja contra el LAPAO 19.05.2013.
- Les JERC denuncien a Saragossa la nova llei de llengües del Parlament d’Aragó 09.05.2013.