directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Otegi lloa el procés català

Considera que ha obert "un gran front contra el model de la Transició". El dirigent abertzale empresonat a Logronyo veu "amb admiració i enorme emoció" el que s'està vivint a Catalunya

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

El dirigent de l'esquerra independentista basca Arnaldo Otegi ha lloat el procés sobiranista català en considerar que ha obert "un gran front contra el model de la Transició". En una entrevista aquest diumenge al diari 'El Punt Avui', Otegi diu que està vivint el procés català "amb enorme emoció, amb admiració, amb una gran expectativa i amb la humilitat suficient per reconèixer que Catalunya està donant grans lliçons que hauríem d'aprendre". Per al líder de l'esquerra abertzale, que porta quatre anys empresonat a Logronyo acusat d'intentar reconstruir Batasuna, "els bascos i les basques hem d'obrir ara un segon front que ens porti cap a la constitució d'un estat propi".



Comparteix
   


Etiquetes
Euskal Herria mira amb sana enveja el procés català

Pel que al model per aconseguir l'estat propi -una declaració unilateral d'independència com Kosovo o una consulta com Escòcia o Catalunya- Otegi no es mulla i opina que "més que l'acte fundacional final i el mètode amb què es produeix, m'interessa el procés que ens condueixi fins aquest lloc". "El procés ha de ser sòlid, popular, participatiu, horitzontal, democràtic i obert i ha de dilucidar el model d'estat i el model social que té incorporat. Això és el fonamental", ha reblat el dirigent de l'esquerra independentista basca. "Sobre la fórmula, només una reflexió: l'estratègia no pot dependre de l'Estat. Així que oferta d'acord per a la consulta sí, però si hi ha vet, posada en marxa immediata de fórmules de caràcter unilateral", ha avisat Otegi.

"Espanya només és repressió, pobresa i incultura"

Una altra de les diferències entre Escòcia i Catalunya/Euskadi, segons el líder abertzale, són els dos Estats de qui depenen, Gran Bretanya i Espanya. "La Gran Bretanya ofereix un projecte d'unitat basat en el respecte i un model social que pot resultar atractiu. Creu, per tant, que està en disposició de fer una oferta que convenci la majoria dels escocesos i no té por la confrontació democràtica", ha detallat Otegi. "Espanya, com a Estat, que té per oferir-nos? Només repressió, pobresa i incultura. Per això no vol consultes ni a Catalunya, ni a Euskal Herria, ni a Gibraltar", ha denunciat el dirigent de l'esquerra independentista basca a 'El Punt Avui'.

El PNB encara no està sorprès pel paper de CDC

Pel que fa al paper del PNB, Otegi s'ha mostrat escèptic i ha assenyalat que "de les declaracions dels seus líders no es pot deduir de cap de les maneres que estigui disposat a fer una aposta per la creació d'un estat propi". "De moment, les seves posicions es mouen més en el terreny de l'ambigüitat (nou estatus, dret a decidir) mentre tanca pactes fiscals i d'estabilitat amb el PSOE", ha recordat el líder abertzale, que, no obstant, ha reflexionat en veu alta i ha afirmat que les posicions també dins el PNB poden variar i variaran "si som capaços d'aixecar al País Basc una autèntica majoria popular a favor de l'estat propi des de la pròpia ciutadania".
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
30 de setembre de 2013, 18.52 h

Ha detallat Otegi. "Espanya, com a Estat, que té per oferir-nos? Només repressió, pobresa i incultura. Per això no vol consultes ni a Catalunya, ni a Euskal Herria, ni a Gibraltar", ha denunciat el dirigent de l'esquerra independentista basca.----------------> TOTALMENT D'ACORD.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
S.Curçó fletxa Euskal Herria, nació més que amiga, GERMANA, dels Països Catalans.
30 de setembre de 2013, 18.16 h




#17 Quina vergonya per a EUROPA permetre que a l'estat esPPanyol ENCARA HI HAGI PRESOS POLÍTICS.

Volem, exigim, la llibertat d'un polític NO VIOLENT com Arnaldo Otegui, empresonat per la DESFATXATESA FRANQUISTA de l'ANTIDEMOCRÀTIC ESTAT ESPANYOL.

I demanem també una AMNISTIA TOTAL per als presos d'ETA, condemnats per l'error d'usar la violència en la TASCA NOBLE DE DEFENSAR LA SEVA TERRA.





Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
30 de setembre de 2013, 13.50 h

ARNALDO ASKATU,LIBERTAD PARA LOS PRESOS POLITICOS VASCOS, DE LA ORGANIZACION POLITICA E.T.A. !!!
GORA EUSKADI TA ASKATASUNA !!! VIVA LA LIBERTAD DE LOS PUEBLOS OCUPADOS,Y LA INDEPENDENCIA DE LAS NACIONES OPRIMIDAS !!!
EUSKAL HERRIAREN NORMALIZAZIO POLITIKOAREN ALDE !!!
POR LA NORMALIZACION POLITICA EN EUSKALHERRIA !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
30 de setembre de 2013, 13.46 h

desde la Resistencia queremos agradecer la actitud valiente,rayand o en el heroismo,de formaciones independentista s como ERC,CUP,y gran parte de CIU que están haciendo posible que un sueño de siglos para el glorioso Pueblo Catalán,esté más cerca que nunca. Llenos de admiración por ello,y animando a todos los pueblos a seguir el camino emprendido por la Via Catalana,querem os reafirmar nuestra disposición total a defender el ideal de libertad e independencia de todos los pueblos que dema... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
30 de setembre de 2013, 04.54 h

Pasa una cosa que tan al PAIS BASC com a Catalunya podrien tenir Governs Independentistes no pas Nacionalistes que son molt amics de Espanya molt amics del Govern Espanyol sempre els donan suport .


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
P.Unxó fletxa estat esPPanyol = fanfarroneria i incompetència cròniques, SIMULACRE D’ESTAT DE DRET, PARÒDIA DE DEMOCRÀCIA, PAÍS DE FRANQUISTES MAL RECICLATS = TRAMPA, ENGANY, MENTIDA, FARSA, SIMULACRE, TEATRE, PARÒDIA.
29 de setembre de 2013, 22.31 h



#13 Tens raò. Que bonic que va ser aquell dia de poc abans de Nadal del 72 o 73 o 74 . Com varem admirar a ETA en aquell moment, com un grup d'alliberadors, que, mitjaçant una acció increïblement agosarada i ben resolta, ens ajudaven a treure'ns el franquisme del cim... Jo estava ocasionalment a Sevilla, i recordo que pertot arreu es notava una atmosfera especial, entre la gent d'allà, molts d'ells espanyolistes i franquistes, predominava la consternació, però em va semblar endevina... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
29 de setembre de 2013, 19.33 h

ETA va matar a un terrorista que es deia Carrero Blanco, un criminal, un genocida, un feixista, un franquista, un terrorista com el Francisco Franco, el major terrorista de la historia de la golfa españa!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
29 de setembre de 2013, 18.50 h

#8 " BRITISH GIGRALTAR WHERE PEOPLE SPEAK
LLANITO 500 YEARS "



GORA EUSKADI TA ASKATUTA


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11

Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
jo simplement fletxa catalunya
29 de setembre de 2013, 18.08 h

JO TAMBÉ DONO TOT EL MEU SUPORT ALS BASCOS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.