directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 14:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els quinze experts que participaran a la comissió pel dret a decidir

Arnaldo Otegi no està a la llista perquè només ERC donava suport a la proposta de la CUP

Comentaris 41  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Polítics, catedràtics i juristes escocesos, quebequesos, eslovacs, eslovens, britànics, espanyols i catalans seran citats pel Parlament perquè participin en la comissió parlamentària pel dret a decidir. Aquest dimarts tots els grups que participen en la comissió (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP) han consensuat una llista de quinze persones perquè expliquin la seva visió del dret a decidir. La majoria de formacions ha decidit retirar alguna de les propostes per no eternitzar la feina. Per manca de suport, la CUP ha retirat, per exemple, el nom de l'històric líder abertzale Arnaldo Otegi. Només ERC hagués votat a favor de la compareixença d'Otegi, actualment complint condemna a la presó de Logroño.
Núria de Gispert parla amb els portaveus de la comissió pel dret a decidir instants abans d'iniciar la reunió
Núria de Gispert parla amb els portaveus de la comissió pel dret a decidir instants abans d'iniciar la reunió
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
La llista de tots els compareixents aprovats en la sessió d'aquest dimarts és la següent:

Daniel Turp, professor de la Universitat de Montreal i exdiputat del partit quebequès; Adam Price, exdiputat del Playd Cymru al Parlament Britànic; Jonathan Powell, cap de gabinet del primer ministre Tony Blair i artífex dels 'Acords de Divendres Sant' per la pau a Irlanda del Nord; August Gil Matamala, advocat i president de l'associació d'advocats demòcrates europeus; José Pedro Pérez-Llorca, 'pare' de la Constitució, polític, diplomàtic i jurista espanyol; Javier Pérez Royo, catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla; i Mario Zubiaga, professor de ciència política de la Universitat del País Basc.

També han quedat citats Eduard Kukan, diplomàtic eslovac i representant permanent de Txecoslovàquia durant el 'Divorci del Vellut'; Joze Mencinger, vicepresident econòmic del govern que va impulsar el plebiscit d'Eslovènia; Xavier Arbós, catedràtic de dret constitucional de la UB; Eduard Roig, professor de dret constitucional de la UB; Francisco Rubio-Llorente, jurista i expresident del Consell d'Estat; José Antonio González Casanova, catedràtic de teoria de l'estat i dret constitucional a la UB; Francesc de Carreras, catedràtic de dret constitucional a la UAB; i Mercè Barceló, membre del col·lectiu Praga i catedràtica de dret constitucional a la UAB.

Otegi es podrà adreçar-se per escrit al Parlament

En general, els grups han assumit amb satisfacció les noves atribucions que la comissió pel dret a decidir té des del passat debat de política general. La mateixa presidenta del Parlament i de la comissió, Núria de Gispert, ha recordat que amb la resolució aprovada la comissió haurà de treballar perquè "al llarg del mes de novembre" es parli de la via legal per exercir el dret a decidir, de la data i de la pregunta de la consulta. En aquest sentit, la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha opinat que no cal esperar fins el novembre, sinó que totes aquestes qüestions es poden abordar "en paral·lel" a les compareixences dels experts que aquest dimarts han quedat aprovades.

Pel que fa al PSC, el seu portaveu, Maurici Lucena, ha criticat durament la resolució sobre el dret a decidir aprovada durant el passat debat de política general. Ha deixat clar que no la comparteixen i ha demanat a la resta de grups que expliquin com es pot abordar un diàleg amb l'Estat quan es limita a tres mesos el termini per arribar a un acord.

El PSC s'apropa ara a Ciutadans i crida a declarar a Francesc de Carreras

Fins ara la comissió pel dret a decidir ja ha sufragat una compareixença, la del president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi Sunyer, i n'ha aprovat disset més. A les quinze aprovades aquest dimarts se sumen la dels expolítics i 'pares' de la Constitució Miquel Roca -que compareixerà el proper dia 15 d'octubre- i José Pedro Pérez-Llorca -encara sense confirmar. L'altre 'pare' de la Constitució que continua viu, Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón també havia estat citat però ha rebutjat comparèixer al·legant que és un membre actiu del Consell d'Estat.

Les quinze compareixences aprovades aquest dimarts inclouen experts internacionals, acadèmics espanyols i, també, personalitats contràries a l'exercici del dret a decidir com el catedràtic de dret constitucional de la UAB i fundador de C's, Francesc de Carreras, la compareixença del qual ha estat demanada pel PSC. A més, la presidenta del Parlament ja ha anunciat que està treballant per convidar a dos diputats britànics, dos més de canadencs i alts càrrecs o exalts càrrecs de les institucions europees.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#41
Resolt fletxa Catalunya
2 d'octubre de 2013, 20.20 h

#30 Sí? De veres? I com ho farà? Perquè en el moment que ens independitzem, l'autoritat i propietat espanyola de tot allò públic que estigui en territori català desapareixerà. Una merda subhastareu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
bejota fletxa bcn
2 d'octubre de 2013, 20.04 h

El presidente del Consejo Europeo, Herman Van Rompuy, ha lanzado un mensaje a las autoridades escocesas, catalanas y flamencas que propugnan celebrar un referéndum sobre su independencia, señalando que "nadie obtendrá nada del separatismo".

N.B. ARNALDO OTEGUI...QUO VADIS , CATALUNYA ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
L.Mental fletxa Empordà, CATALUNYA, PAÏSOS CATALANS, Europa
2 d'octubre de 2013, 20.00 h



Em sap molt de greu que l'Arnaldo Otegui no hagi estat triat per a la comissió, no pas a efectes pràctics, doncs tampoc no l'haurien deixat sortir del centre de Logronyu, però al menys hauriem plasmat un important gest simbòlic de censura a l'estat espanyol pel fet de tenir encara PRESOS POLÍTICS en ple segle XXI.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
2 d'octubre de 2013, 18.44 h







Així m'agrada, que es tirin els plats pel cap entre ells i demostrin quina mena de GENTUSSA INDESITJABLE són aquesta colla de morts de gana franquistes.

HUAH HUAH HUUAAHH HUUUAAAHHHH HUUUAAAAAAHHH HHHHUUUUUUUAAAAAAAAAHHH !!!! Ostia nanos, com em diverteixo jo!!!!!!!!!!

PESOS MOSCA CONTRA UN SUPERPESADO.... HUAH HUAH HUUAAHH HUUUAAAHHHH HUUUAAAAAAHHH HHHHUUUUUUUAAAAAAAAAHHH !!!!







Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
2 d'octubre de 2013, 18.41 h

Bueno, vale ya, coño, vale ya. Me he equivocado, lo reconozco, pero no por ello me vais a crucifucar, no? o que quereis? clavarme un cuchillo en los cojones? Anda, clavadmelo ya, cabrones, que da vergüenza pensar que nos peleemos más entre españoles patriotas que con los catalanes, coño, sinvergüenzas que sois un hatajo de sinvergüenzas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
2 d'octubre de 2013, 18.38 h

#31 Es cierto, Aragoneses, NO SEAS CERRIL, quién más perderia si Catalunya no està en la UE, seria España, mira que debes sert burro tu que no te enteres de qué argumentos son buenos y cuales malos, coño, que será cierto eso de que la sifílis del putón de tu madre te ha llegado al cerebro, so desgraciao.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
Ramon Sarda fletxa Lloret de Mar, Girona, Catalunya, Spain
2 d'octubre de 2013, 18.33 h

#31 Oye, hijoputa Aragomierdas: qué quieres tu? que Catalunya le imponga aranceles a los camiones llenos de mercancias que exportamos hacia europa? Eres tu subnormal o la sífilis que te pegó el putón de tu madre ya te ha llegado al cerebro? Eing, hijoputa? eso quieres tu, maricon de mierda? Anda y que te den.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
bejota fletxa bcn
2 d'octubre de 2013, 18.30 h

Me acaba de salir una almorrana en el culo, que mi novio no va a poder metérmela esta noche, se va a poner hecho una fiera y me va a pegar. Os lo advierto: mañana vendré lleno de odio a la vida y rencor hacia todos los "normales".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
bejota fletxa bcn
2 d'octubre de 2013, 14.35 h

El estudio fue encargado por el propio periódico
clipping.

La Vanguardia ocultó datos de una encuesta porque le salió proespañola . El director de la empresa de sondeos es asesor de CiU,Santiago Mata (La Gaceta).


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
2 d'octubre de 2013, 13.43 h

#27

La deuda del Estado tiene como contrapartida sus propiedades, asi como la deuda de una familia (hipoteca) tienen como contrapartida el piso.

es de idiotas pensar que la deuda es algo solo que esta ahi y que no tienen contrapartida.- si Cataluña no pagase la parte proporcional de su deuda, el Estado venderia a rusos, chinos, etc. las carreteras, los puertos, los aeropuertos, los hospitales, etc que ahora son propiedad estatal.. Ademas del hecho de que por haberse negado a pagar la deuda... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.