directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 03:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

A cada porc li arriba el seu Sant Martí

Arrenca el judici del 'Cas Fabra', l'expresident de la Diputació de Castelló s'enfronta a penes de fins a 13 anys de presó acusat de suborn, tràfic d'influències i quatre delictes fiscals

Comentaris 30  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

L'Audiència de Castelló acull des d'aquest dimecres un dels processos més llarg de la història judicial del País Valencià. L'expresident del PP castellonenc, Carlos Fabra, s'enfronta a penes de fins a 13 anys de presó i multes milionàries, acusat de suborn, tràfic d'influències i quatre delictes fiscals. Home fort de Francisco Camps, va ser el 6è Fabra president de la Diputació de Castelló del 1995 al 2011 – tota una tradició familiar que arrancà el segle XIX. A més, és un dels homes amb més sort del País Valencià – segons ell li va tocar la loteria nou vegades-. Famós per haver impulsat l’aeroport fantasma de Castelló, del qual encara no s'ha enlairat ni aterrat mai cap avió, i que va costar més de 150 milions d'euros, i també per posar-hi una estàtua seva de 25 metres d'altura pagada amb diners públics que només va costar 300.000 euros. Té una filla famosa, diputada del PP, per dir als aturats "que se jodan".
Carlos Fabra està acusat de cobrat quantitats milionàries per mitjançar en l'obtenció de llicències per a productes fitosanitaris i hauria ocultat a Hisenda ingressos de 1,9 MEUR. Anticorrupció demana 13 anys de presó, 15 d'inhabilitació i 1,9 MEUR. L'acusació particular, la mateixa pena de presó, 18 anys d'inhabilitació i 8,1 MEUR. Després d'una instrucció que ha durat 10 anys i per la qual han passat 9 jutges diferents, el 'Cas Fabra' encara la seva recta final amb l'inici del judici.
 
Una denúncia per part de l'empresari Vicente Vilar l'any 2003 va ser l'espurna que va iniciar el recorregut judicial del 'Cas Fabra' o 'Cas Naranjax'. Vilar denunciava Fabra, acusant-lo d'accedir a agilitzar els tràmits per aconseguir llicències de productes fitosanitaris i d'haver-li cobrat quantioses comissions a canvi.

L'expresident de la Diputació de Castelló s'hauria reunit amb els màxims dirigents dels ministeris d'Agricultura i Sanitat en l'era Aznar per aconseguir agilitzar el tràmit d'unes empreses de les quals es va acabar beneficiant econòmicament, segons Anticorrupció. Primer, cobrant comissions a Vilar, i, més tard, fent que la seva exdona, María Amparo Fernández, figurés entre les propietàries de l'empresa que distribuïa els productes fitosanitaris al costat de l'exmuller de Vilar, Montserrat Vives.

Tots quatre formen part dels acusats en aquest judici, amb l'exsenador del PP Miguel Prim. Aquest últim, per un presumpte delicte de tràfic d'influències, en considerar que podria haver ajudat a pressionar alts càrrecs per aconseguir les llicències per a Fabra i l'entramat que havia construït Vilar, amb l'ajut de l'expresident de la Diputació de Castelló.

La Fiscalia Anticorrupció considera que entre 1999 i 2002, Carlos Fabra es va reunir amb qui era aleshores ministre d'Agricultura, Jesús Posada, amb l'actual diputat Juan Costa i amb l'exministra de Sanitat, Celia Villalobos, entre altres, per accelerar l'obtenció d'aquestes llicències. Els exministres d'Aznar passaran pel jutjat en qualitat de testimonis la setmana vinent, així com l'actual ministre d'Agricultura, Arias Cañete, i l'actual vicesecretari d'estudis del PP, Esteban González Pons.

Delictes fiscals

A aquesta investigació se suma una altra de l'Agència Tributària en què s'acusa Carlos Fabra i la seva exdona d'haver ocultat a Hisenda, quantitats pròximes als 1,5 milions i per no haver justificat ingressos de 3,6 milions d'euros en els exercicis fiscals corresponents al període comprès entre 1999 i 2004.

Per a l'empresari Vilar, condemnat a presó per un delicte sexual, la Fiscalia demana 4 anys de presó i una multa de 600.000 euros, per a la seva exdona, Montserrat Vives, demana la mateixa pena per un delicte de suborn. Per a l'exdona de Fabra, María Amparo Blanes, Anticorrupció reclama 6 anys de presó i 860.000 euros de multa per tres delictes contra la Hisenda Pública.

10 anys d'instrucció

El judici arriba després de 10 anys d'instrucció. El passat mes de febrer la sala penal de Tribunal Suprem acordava remetre al jutge d'instrucció número 1 de Nules les actuacions contra Carlos Fabra. La sala donava "absoluta llibertat de criteri" al jutge perquè dictés una nova obertura de judici oral, rebutjant així la decisió de l'Audiència de Castelló de no incloure el delicte de suborn entre les acusacions. Era el capítol previ al judici oral d'un cas que ha passat per diverses instàncies, canvis de jutjat i nombrosos recursos.

El magistrat del jutjat número 1 de Nules Jacobo Pin, actual instructor del 'Cas Fabra', va arribar a demanar empara al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de deixar entreveure pressions de l'Audiència de Castelló per imposar-li l'arxiu del delicte de presumpte suborn. Pin considerava que l'Audiència estava "pertorbant" la seva independència judicial en la causa. Es tracta del novè jutge que instrueix el cas, després de diferents canvis i renúncies.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#30
eli fletxa sabadell
7 d'octubre de 2013, 00.33 h

l Ignorancia es molt agosarada, per aixó afirma i diu coses que no les ha verificat mai, perqué quqn es diu " afirmo aixó" s´ha de tenir al menys 3 fonts de informació series, i aquí sembla que qualsevol pot dir i afirmar el que li ve de gust


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
3 d'octubre de 2013, 18.04 h

-comença el judici. No 'arrenca'
-que començà el segle xix. No 'arrancar'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
jaume fletxa Barcelona
3 d'octubre de 2013, 15.14 h

EL MÀFIES DEL FABRA.

Quin careto mare meva! A Itàlia, i a Sicília més en concret, aquest paio tothom sabría què i qui és, el deixaríen seure a primera fila i no li cobraríen ni el dinar ni quasevol festa o caprici. A Castelló potser fa quelcom semblant tot i que els pobrets de Castelló no fan la pinta dels sicilians.

Ara, diuen, comença el procés. Ja veurem com acaba tenint en compte el 'pedigree' del personatge que ha foragitat (ves a saber com) a no sé quants jutges. Jo no m'... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
3 d'octubre de 2013, 11.29 h

#25 Que paza "Quillo " ? que te paza paletorro ? te ezta poniengdo nerviozo ?
no e mi curpa, que tu zienta amore pol Fabra.
Tu zuegra, la madre der Fabra, tiene que eztaz mu contenta, cong un yelno tan
paletorro, como tu, ezo de paletorro e ung bueng officio.
Y zi adema, zabes tocas, la flauta, mejol que mejol


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Avin fletxa Lolailolailolàndia = KK
3 d'octubre de 2013, 11.23 h


#25 Ivan, pobre nano tontet: quan escrivies totes les teves ignorantades, T'ESTAVES AUTOCONTEMPLANT AL MIRALL... a que sí?

Ivan Aragoneses, el que se lava muy pocas veses

HO HO HOOO HOOOOOH HOOOOOOHH !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
3 d'octubre de 2013, 10.06 h

#24 no sólo eres un anormal , además eres un inculto , un paleto descomunal y tienes muy poca gracia , vamos el yerno q toda suegra querría tener ...
Eres el tonto del pueblo , enhorabuena


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
2 d'octubre de 2013, 22.26 h

#20
#21 Oyes Zarda, tu zabe tocas la flauta ? ,zino zabe,er pobre xico eze der Fabra, zeguro que te pue enzeñas,
polque zu metei,con er zerdito der Fabra,zi eze no ha robao nuncas a naldie,zolo zirbe pa tragas,to lo que ze le pone
zerca der folzillo.
Bueng xico er Fabra,a que zi quillo ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
L.Mental fletxa Empordà, CATALUNYA, PAÏSOS CATALANS, Europa
2 d'octubre de 2013, 22.07 h



#21 I si de FILOLOGIA NO EN TENS NI REMOTA IDEA, resulta que de POLÍTICA ENCARA HI ENTENS MENYS.


No ho veus que cal ser un RUC CRETÍ per gosar dir que Espanya és un país democràtic??

Tan SUBNORMALET ets que et penses que democràcia vol dir una MONARQUIA IMPOSADA PER FRANCO, un GOVERN D'UN PARTIT FUNDAT PER UN MINISTRE DE FRANCO, una constitució votada sota el xantatge dels poders fàctics franquistes, ...

... i a les presons, PRESOS POLÍTICS COLONIALS, és a dir, ciutadans d'u... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
L.Mental fletxa Empordà, CATALUNYA, PAÏSOS CATALANS, Europa
2 d'octubre de 2013, 22.01 h



#20 No siguis ANALFABET, Ramón Sardà, perquè no es pot qualificar d'altra manera la BARBARITAL, l'IMMENS DISBARAT de dir que la frase "A cada porc li arriba el seu Sant Martí" és un barbarisme !!!!! (per cert, no veig per què l'has de posar entre cometes, ... només pot ser perquè et sembla un mot massa cult per al teu nivell)


Ets tan IMMENSAMENT IGNORANT que goses dir que no és una frase JA USUAL DES DE SEGLES ENLLÀ, a Catalunya? que no veus, pobre fanfarronet, que per cada porc... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Ramón Sardà fletxa Lloret de Mar. Gerona. Cataluña. ESPAÑA
2 d'octubre de 2013, 20.22 h

PORQUÉ OS CREÉIS QUE EN TAN SOLO UN AÑOS EL SR MAS Y TODOS SUS SECUACES DE CDC SE HAYAN ECHADO AL MONTE DE ESA MANERA???.

SOLO EN UN AÑO !!!!!!.

PUES PORQUE LO QUE SE LES VIENE DE CORRUPCIÓN ENCIMA ES MUY GORDO. SOLO LA FAMILIA PUJOL TIENE EN SOCIEDADES ACTIVOS POR VALOR DE 2.500 MILLONES DE EUROS. AHORA FALTAN TODOS LOS DEMÁS, LOS MAS, LOS PUIG, LOS HOMS, LOS ETC...
CON ESTA HUIDA AL MONTE QUIEREN INTENTAR ECHAR CORTINAS DE HUMO Y ECHAR LA CULPA A OTROS VECINOS MESETANO, LO QUE PASA E... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 20
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.