directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 06:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Una Catalunya independent dins de la UE

Eurocomissari Hahn: la pertinença a la UE d'una Catalunya independent "es pot resoldre de manera més relaxada".En una entrevista a l'ACN contradiu les amenaces d'expulsió automàtica

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

Brussel·les (ACN).- L'eurocomissari de Política Regional, l'austríac Johannes Hahn, defensa que la "qüestió" de la "pertinença" d'una Catalunya independent a la Unió Europea "es pot resoldre de manera més relaxada". En una entrevista a l'ACN, Hahn matisa les amenaces d'expulsió automàtica del govern espanyol i dels seus homòlegs espanyol i francès, els eurocomissaris Joaquín Almunia i Michel Barnier, i adverteix que "és una qüestió a explorar més detalladament" i amb calma perquè la independència "no passaria d'un dia per l'altre". Hahn nega que la Comissió Europea estigui "ignorant aquest moviment independentista" i assegura que Brussel·les està "observant amb cura" el procés.
L'eurocomissari de Política Regional, l'austríac Johannes Hahn
L'eurocomissari de Política Regional, l'austríac Johannes Hahn
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Som a Europa i dins de la UE

En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, el conservador austríac recorda que "òbviament el Tractat no contempla" què "passaria si Catalunya esdevingués un estat independent" ni "què significaria això en termes de pertinença a la UE". Hahn matisa "l'opinió d'experts legals que Catalunya hauria de demanar ser membre" i "creu" que "aquesta qüestió s'ha de plantejar de manera més relaxada perquè, en cas que hi hagués una independència, aquesta no passaria d'un dia per l'altre". El responsable de Política regional de l'executiu Barroso defensa que "la UE no hauria de ser qui decidís" perquè "són els espanyols i la gent de Catalunya els que han de decidir sobre el seu futur" i "no és tasca de Brussel·les fer cap comentari". "En termes de calendari crec que s'hauria d'estar més relaxat del que s'està" actualment, afegeix.

Hahn contradiu amb aquestes declaracions l'amenaça del francès Barnier, responsable de Mercat Interior i candidat a presidir la Comissió Europea, que "si una regió surt d'un estat membre, de facto surt de la UE". També rebutja l'avís de l'espanyol Almunia, eurocomissari de Competència, que "la part segregada no és membre de la UE". I matisa l'amenaça de la portaveu de Barroso, Pia Ahrenkilde, que "només pel fet de proclamar la seva independència passaria a ser considerat un Estat tercer, de fora de la Unió, i des del dia de la seva independència, els Tractats europeus no s'aplicarien més en el seu territori".

De la inversió en grans infraestructures, al suport a les pimes

La Comissió Europea està acabant de negociar amb els estats membres, el Parlament Europeu i el Comitè de les Regions com serà la política de cohesió regional per als propers set anys. Hahn ho resumeix dient que "hem canviat de política, d'estar centrada en les inversions en infraestructures a centrar-se en promoure l'economia". Preguntat sobre si el cúmul d'infraestructures sobredimensionades i la taxa d'atur més alta d'Europa després de Grècia eren considerades com un fracàs de la política de cohesió i un del motius per canviar-la de dalt a baix, l'eurocomissari admet que fins ara "només es comprovava que els diners s'utilitzaven d'una manera correcta des del punt de vista financer però no se'n qüestionava la manera o el com s'utilitzaven". En els últims anys ho han "començat a mirar" i en el proper pressupost de la UE (2014-2020) tenen "l'objectiu d'alinear la política de cohesió amb l'estratègia 2020 i complir-ne els objectius". Aquesta estratègia se centra en fomentar el creixement, la competitivitat i la creació de llocs de treball.

Hahn explica que la nova política regional europea demanarà a les regions i als estats membres que facin estratègies "en diferents àrees". "No ens centrem tant en projectes individuals" sinó en "estratègies globals", afirma. "Per exemple, sobre els diners per les petites i mitjanes empreses, demanem una estratègia d'especialització intel·ligent, que significa que cada regió ha d'identificar les seves oportunitats de negoci, els seus potencials i els seus punts forts, allò que es pot enfortir i quins són els actius de la regió ja existents", continua. Aquesta lògica també s'aplicarà en altres sectors com el transport, ja que tot i no ser la gran prioritat, se seguiran finançant infraestructures. 

La nova estratègia passarà de les grans infraestructures a donar suport a la petita i mitjana empresa, que és la gran creadora d'ocupació al continent europeu. Hahn subratlla que la Comissió Europea ja ha "començat en el període actual a oferir instruments financers, fons, dedicats al suport de les pimes, particularment oferint crèdits, garanties i coses per l'estil". No obstant això, el polític conservador austríac emfatitza que el gran problema de les pimes europees, "i no només espanyoles, és que en molts casos no tenen prou capital". Per tant, un dels objectius serà augmentar el capital propi de les pimes per enfortir-les de cara a l'accés al crèdit. De totes maneres, Hahn constata que la majoria de petites i mitjanes empreses "són propietat de famílies, d'individus, que no els agrada tenir bancs dins dels seus processos de presa de decisions". L'eurocomissari avisa "d'un problema psicològic" que caldrà també abordar i "sobrepassar", per tal que les pimes siguin menys reticents a treballar amb institucions financeres. Per això, segons ell, caldrà "trobar solucions creatives no només per oferir els diners però també oferint vies i canals sobre com utilitzar els diners".

Sobre l'augment de l'extrema-dreta, el populisme i l'euro-escepticisme a Europa, i particularment en països rics com l'Àustria del comissari Hahn, el responsable de Política regional constata que "hi ha un creixent populisme nacional a Europa" i que "probablement la idea de solidaritat s'ha aprimat per A molta gent degut a la situació econòmica d'alguns estats membres". Per Hahn, la recepta contra això és que els polítics expliquin millor "a la seva gent, als seus votants" la situació. El comissari argumenta que "tenim interdependència entre nosaltres, que no només és en termes de solidaritat, però també s'expressa en l'interès econòmic dels estats membres d'ajudar-se mútuament".
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
mario fletxa barna
11 d'octubre de 2013, 13.17 h

#17 Has fet un bon raonament però hi ha comentaristes que ni saben veure ni oir ni escriure, no els entenc res i per tant ni contesto, tu els has donat protagonisme, però mira potser sabran donar-te les gràcies per la informació que es veu la tenen esbiaixada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
mario fletxa barna
11 d'octubre de 2013, 12.57 h

#8 Saps que passa? que ja reconeixen el nostre ESTAT, si estessin tant segurs de que no el tindrem, no dirien res i ens deixerien fer la consulta, no s'haurien de fer malveure al món, àdhuc s'arrisquen a perdre tota la dignitat que els pot quedar, ja és el colmo de la insensatesa.
QUÈ, SOM-HI? CAP L'ESTAT PROPI!, JA HO VEIEU, ESPAÑA ESTÀ CONCIENCIADA! ANEM BÉ!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
10 d'octubre de 2013, 21.46 h

Moltes gràcies bejota per la teva resposta que trobo molt interessant tot i que no acabó de compartir.
No veig d'on vé el comentari dels sentiments, però a part d'això la idea de que el proteccionisme ha fet que Catalunya hagi viscut molt bé és una idea que no és exacta i que podríem dir que és errònia, és cert que Catalunya es beneficià del proteccionisme de la mateixa manera que ho va fer Madrid, Asturies, els nord de Lleó, Andalucia i altras regions espanyoles. Gràci... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
bejota fletxa bcn
10 d'octubre de 2013, 13.30 h

#15 RAUL:
EL BEN MÉS ...DEPEND.QUE JO SÁPIGUI ,ELS SENTIMENTS ,NO COTITZAN A BORSA DE VALOR.CATALUNYA ,HA VISCUT MOLT BÉ GRACIES A LA RESTA DE L'ESTAT AMB EL PROTECCIONISME I "TOT PER CATALUNYA PERQUE SI NO..."I QUE LA RESTA, EMIGRIN.NO VINGUIS AMB MONSERGUES QUE MAI MÉS LI ANINIRÁ TANT BÉ COM HA ANAT DES DEL GL. PRIM QUE FORÇÁ EL PROTECCIONISME TEXTIL FINS L'ENTRADA AL MERCAT COMÚ QUE NO PERMET PRIBILEGIS A CAP REGIÓ EUROPEA(VEURE LES VACANCES FISCALS BASQUES).BON DIA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
9 d'octubre de 2013, 20.51 h

Amb el separatisme obtindrem LLIBERTAT, el bé més preuat.

El que digui el president del Consell Europeu no té més valor que el nosaltres li volguem donar.

Ens han venut que no hi ha vida fora de la Unió Europea, però això no és cert, ja que sense formar de la Unió Europea es pot viure molt bé de la mateixa manera que ho fan Suïssa, Noruega, Liechestein, Monaco, o Andorra.

L'Estat Espanyol ha viscut subvencionat des de l'any 1986 fins l'any 2008, i va rebre 90.000.000 d'euros ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
bejota fletxa bcn
9 d'octubre de 2013, 14.52 h

MADRID, 4 Nov. (EUROPA PRESS) -

El presidente del Consejo Europeo, Herman Van Rompuy, ha lanzado un mensaje a las autoridades escocesas, catalanas y flamencas que propugnan celebrar un referéndum sobre su independencia, señalando que "nadie obtendrá nada del separatismo".



Leer más: Van Rompuy, a Escocia y Catalunya: "Nadie obtendrá nada del separatismo"


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
bejota fletxa bcn
9 d'octubre de 2013, 13.12 h

Madrid lidera la inversión extranjera en España y triplica a la de Cataluña


N.B. TOT ÉS COMENÇAR...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
9 d'octubre de 2013, 12.54 h

Comunicado de la Resistencia Antiespañola :

desde esta organización resistencial ,hacemos un llamamiento a las personas tolerantes con la defensa de los pueblos ocupados para que no acudan de ningun modo a este acto propagandístico de la ocupacion española sobre los pueblos nacionales cuyos derechos están siendo conculcados continuamente por el llamado estado español,que niega a las naciones el derecho a la autodeterminaci on y a la independencia.
Llamamos a los colectivos más decididos... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
NOVAABC fletxa IGUALADA
9 d'octubre de 2013, 11.56 h

#4 si, muy logico... osea que si Catalunya se independiza y queda fuera de la UE Volskwagen no tendra filial catalana y no podra vender coches en Catalunya... si, muy logico... como se nota que son una multinacional, con grandes economistas.... una inversion astronomica que les... QUITARA MERCADO!!! Lo logico, creo yo, seria mantener Martorell y reformularlo como filial catalana puesto que para vender coches, que es lo que les interesa, en ejpaña pueden hacerlo desde las filiales francesa y ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
atlasac fletxa Vila-real
9 d'octubre de 2013, 11.10 h

AL 7 saps qué? que si tinguessis 84 anys sabries que l´ IDIOTA NO ES ELL!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.