El ple d'Alcanar exigeix oficialment el desmantellament del Castor
El consistori estudiarà accions legals contra el projecte i reclama al govern espanyol i a l'empresa que considerin el municipi part afectada per poder rebre informació
(ACN).- El ple de l'Ajuntament d'Alcanar (Montsià) ha oficialitzat, amb el vot unànime de tots els grups municipals -ERC, a l'equip de govern, i CiU, PP i PSC, a l'oposició-, el rebuig sense pal·liatius al projecte de magatzem de gas submarí Castor, exigint el seu total desmantellament. En una sessió extraordinària dedicada íntegrament a la qüestió, la moció consensuada i aprovada per tots els regidors del consistori canareu demana l'empara de la Generalitat perquè defensi políticament i jurídicament els municipis afectats. El consistori, que estudiarà accions legals contra el projecte, també vol ser considerat part afectada pel govern espanyol i l'empresa promotora per poder rebre informació.
L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, ha subratllat la "màxima solemnitat" que l'aprovació per unanimitat del ple ha conferit al missatge "clar" que vol traslladar el consistori: "el poble d'Alcanar no només vol que s'aturi l'activitat de forma permanent sinó que es desmantelli la planta, perquè posa en perill la seguretat de les persones", ha reiterat Montserrat."Esperem que les administracions competents siguin sensibles a aquesta demanda, que no s'acabarà aquí, ja que d'altres municipis de dalt o baix del Sénia ho han fet o ho faran", ha afegit l'alcalde, tot advertint que davant la possibilitat que no es pugui garantir al 100% la seguretat de l'activitat a la planta del Castor "no té sentit deixar-la en stand by, en un entorn corrosiu, on pot haver vandalisme i saqueig".
La moció demana l'empara de la Generalitat perquè defensi amb "mitjans polítics i jurídics" els municipis afectats. No només això, el consistori vol que se'l consideri -de la mateixa manera que la resta de pobles catalans immersos- part afectada per poder rebre del Ministeri d'Indústria i l'empresa Escal UGS la informació que se'ls ha negat fins ara. Més i tot, Montserrat també ha apuntat que el consistori continua estudiant, a través dels seus serveis jurídics, la possibilitat d'exercir accions legals contra el projecte Castor.
L'episodi de terratrèmols viscuts per la població canareva durant les últimes setmanes ha unitat equip de govern i oposició fins al punt d'elaborar conjuntament un text aprovat per tots. Malgrat els matisos introduïts per uns i altres durant les seves intervencions -mentre PSC i CiU no s'han cansat de reclamar que l'Ajuntament prengui la iniciativa encetant accions legals, el PP s'ha centrat en defensar l'actuació del govern espanyol-, la votació conjunta hauria estat un fet impensable fa uns mesos enrere, quan govern i oposició s'esbatussaven sense pietat als plens per arrelats i complexos conflictes urbanístics que han arribat als tribunals.
Satisfacció de la Plataforma
Entre la vintena d'assistents al ple, la portaveu de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, Cristina Reverter, s'ha felicitat per aquesta "unanimitat" contra un "projecte lesiu per al territori". Ha destacat la importància que l'Ajuntament i la resta de municipis es puguin convertir en part interessada i rebre la informació pendent, a més de posar èmfasi en la necessitat de lluitar contra el Castor amb la complicitat de la resta d'habitants i ajuntaments veïns.
Malgrat la importància del posicionament consistorial, tant Reverter com Montserrat han reconegut les implicacions i la complexitat que pot suposar el desmantellament efectiu del projecte. Un concepte, en aquest moment, que encara no apareix en boca dels representants de les administracions superiors. En aquest sentit, Montserrat ha recordat que es tracta d'una inversió molt important i que el moment actual facilitaria que es pugués fer "allò que no es va fer al seu moment", com plantejar ubicacions alternatives, "mar endins", per exemple, o efectuar els estudis sísmics i geològics determinant llocs que no posin en perill la població.
Entén, però, l'alcalde que la prudència sobre aquest aspecte de molts dirigents polítics s'ha de situar en el context d'una possible "fase prejudicial". "Qualsevol actuació que faci l'administració pot generar una necessitat o implicació d'indemnitzar o compensar", reconeix. Reverter, per la seva banda, recorda que es tracta d'un projecte que va passar de costar "600 a 1.600 milions d'euros".
"Algú haurà d'assumir les responsabilitats que no es van assumir al seu moment", ha advertit, tot recordant que la Plataforma ja va demanar una auditoria econòmica del Castor per depurar responsabilitats. "No ens podem quedar passius davant d'una situació que s'ha desbocat", referma, al·ludint a les advertències de la Comissió Nacional de l'Energia que atribuïa a la seva entrada en funcionament "dèficits molt importants i estructurals en el sistema gasístic espanyol".