I la Conferència Episcopal Catalana?
Les beatificacions de Tarragona demostren la necessitat d’una església catalana amb veu pròpia, capaç del perdó, el record, l’emotivitat i la pluralitat; un església molt més oberta a la societat
Fa anys va semblar que la Conferència Episcopal Catalana era a tocar, fins i tot abans d’una Catalunya independent, però tant sols va ser un somni, d’aquella possibilitat vam passar a dependre cada cop més d’una Conferència Episcopal Espanyola cada cop més retrograda i més allunyada de la realitat. És en aquest panorama que avui han tingut lloc les beatificacions de més 500 víctimes de la guerra civil, algunes d’elles catalanes i la resta espanyoles i d’altres llocs, però han estat apartades d’aquestes beatificacions altres víctimes, principalment les causades pel regim franquista. S’ha trobat a faltar allò que l’església catalana amb veu pròpia hauria estat capaç de fer en un acte d’aquestes característiques.
Comparteix
TweetEtiquetes
Algun diari gosava afirmar abans dels discurs gravat del Papa que diria unes breus paraules en català, però el discurs gravat ha estat fet en castellà, segur que si tinguéssim una Conferència Episcopal Catalana el missatge del Papa hagués estat en català, i no tant sols unes paraules que a prou feines s’han pogut escoltar.
Una crida a practicar el cristianisme de debò
Un missatge enregistrat del Papa Francesc ha obert la cerimònia de beatificacions que es celebra aquest diumenge al migdia al complex educatiu de Tarragona, amb més de 25.000 assistents. El Sant Pare ha demanat als cristians que ho siguin de forma "concreta". "Cristians d'obres i no de paraules per no ser cristians mediocres", ha dit. Aquesta amor a la fe, ha fit el Papa Francesc, s'ha de portar "fins al final" com van demostrar els 522 màrtirs que seran beatificats en la cerimònia que ha encetat amb el seu discurs. "Demanem-los ajuda per mantenir ferma la fe, encara que hi hagi dificultats i siguem així ferment d'esperança i artífex de germandat i solidaritat", ha apuntat.
L’església catalana no pot formar part i ser còmplice d’una cadena de l’odi com 13TV
No pot ser que el silenci de l’església catalana faci també possible que una cadena de televisió depenent de la Conferència Episcopal Espanyola es dediqui a malparlar, insultar al nostre país i a tots aquells que pensen diferent. Fins i tot un grup de cristians han escrit una duríssima carta contra aquesta actitud de 13TV i el silenci còmplice dels bisbes catalans que són presents a la cúpula de l’església catalana
13TV o la destrucció del diàleg
El diàleg és la màxima expressió de l'encontre humà, la més madura de les seves manifestacions i és el mecanisme per a resoldre les profundes diferències i tensions que tan sovint sorgeixen en la comunitat humana. La voluntat de pacificar és una exigència que emana del sermó de la muntanya: "Feliços els qui treballen per la pau: Déu els anomenarà fills seus!" (Mt 5,9), i sintonia amb una esperança universal de tots els temps.
Al llarg del seu magisteri pontifici, el papa Francesc ha posat èmfasi en el valor del diàleg com a mecanisme de comprensió i de resolució dels problemes socials i polítics que ens tenallen. Segons la seva opinió, el diàleg és l'únic camí per a poder establir ponts de pacificació entre col·lectius allunyats, entre pobles separats per raons històriques. Davant l'autoritarisme, davant la intransigència i la coacció, el bisbe de Roma defensa el valor del diàleg.
En el diàleg, l'altre és considerat com un interlocutor vàlid. No és una persona a conquerir, ni un enemic dialèctic a qui derrotar, és algú que pot aportar idees, un subjecte que contribueix, amb la seva paraula, a esbossar el camí de pacificació. Segons la seva opinió, els greus problemes que pateix la nostra societat no es resolen amb la indiferència egoista, però tampoc amb la protesta violenta o la mentida. El diàleg és l'antídot a qualsevol forma de violència i l'única via per a trobar solucions als problemes que afecten el conjunt de la nostra societat i la manera democràtica d'enfortir la convivència.
La resta de la carta en aquest enllaç