directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 03:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La Generalitat valenciana accepta implícitament la filologia catalana com a eximent de la prova de valencià

Després d'una trentena de sentències judicials · ACPV i STEPV parlen 'd'èxit històric'

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La conselleria valenciana d'Educació ha acceptat de manera implícita i després d'una trentena de sentències contràries reconèixer la titulació de Filologia Catalana com una exempció a la prova de valencià obligatòria en oposicions a docència. El Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV), impulsors dels recursos, han qualificat 'd'història d'èxit' aquest reconeixement i han avançat que ha d'impulsar-ne més en favor de la unitat de la llengua al País Valencià. El coordinador d'ACPV, Toni Gisbert, ha instat el govern valencià a reconèixer de manera pública que 'valencià i català són el mateix'.
sentències, llengua, valencià, català
La conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana ha acceptat de manera implícita i després d'una trentena de sentències contràries reconèixer la titulació de Filologia Catalana com una exempció a la prova de valencià que han de fer tots aquells que

Comparteix
   


Etiquetes
El govern valencià reconeix per primera vegada de manera implícita la titulació de Filologia Catalana per a l'exempció de la prova de valencià, obligatòria per a les oposicions a mestre de primària i secundària al País Valencià. Aquest reconeixement arriba en forma de circumloqui, en remetre a un Reial Decret per evitar citar de manera explícita la llicenciatura de Filologia Catalana o el nom de llengua catalana, tal com han explicat aquest dimecres els representants d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i del Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV).

Així, les dues darreres resolucions signades pel conseller valencià d'Educació Alejandro Font de Mora reconeixen que entre les titulacions que eximeixen de fer la prova de valencià figuren les llicenciatures 'que disposa l'annex del Reial Decret 1954/1994, de 30 de setembre', decret que només recull Filologia Catalana per a matèries connexes amb la llengua pròpia.

35 anys i 35 sentències més tard
La inclusió arriba 'després de 35 sentències i 35 anys' dels intents de provar que valencià i català no són el mateix, ha explicat el coordinador d'ACPV Toni Gisbert i quan la conselleria 's'arriscava a ser acusada de prevaricació si continuava incomplint sentències'. Gisbert ha qualificat d'històric èxit' aquesta batalla legal en la qual ACPV, STEPV i les universitats valencianes han anat interposant recursos en contra de la negativa del govern valencià a validar el títol de Filologia Catalana.

El coordinador d'ACPV ha instat el govern valencià a reconèixer 'que la Terra és rodona i que valencià i català són el mateix i no passa res', ha dit. Gisbert també ha aprofitat per demanar que les Corts Valencianes debatin sobre el requisit lingüístic per als funcionaris valencians, que hores d'ara no existeix, i per demanar que aquest reconeixement de Filologia Catalana serveixi per impulsar mesures en favor de l'ús social de la llengua.

'La cabuderia del govern valencià en ha costat 16.500 euros en despeses judicials'
L'advocat i membre de STEPV i ACPV, Alfons Esteve, ha denunciat la 'cabuderia' del govern valencià, que ha costat un total de 16.500 euros en despeses judicials relacionades amb la reiterada pèrdua de sentències. Esteve ha qualificat de 'temeritat' i 'falta de respecte a l'Estat de Dret' l'incompliment de sentències fermes a favor de l'exempció de la prova de valencià per als titulats en Filologia Catalana.

El portaveu de STEPV, Marc Candela, ha dit que aquesta negativa 'només perjudicava als valencians titulats en Filologia Catalana' i s'ha felicitat perquè l'actual titulat en aquesta llicenciatura queda preservat. Candela no ha dubtat en qualificar de 'ridícula i surrealista' l'actitud que ha mantingut la Generalitat Valenciana durant anys. En opinió d'STEPV la pressió mediàtica de més sentències contràries ha fet que el govern valencià accepti l'exempció.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
pasbort fletxa Vila-real
6 de maig de 2010, 11.58 h

Ara ja no tenen POR ara ja han convertit als mestres en BOTIFLERS fabricants de BOTIFLERS amb TOTES les bendiccions d´ELISEO CLIMENT ja veieu que pico alt (hi no serà perque NO me l´estime) però sobretot NO HI HA QUE CRIDAR, es podrien enterar que hi han VALENCIANS ENCARA, NO FEU COM JOOOOOO!!!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
David fletxa Cornellà
5 de maig de 2010, 22.15 h

És que el més divertit és que no ho han negat mai davant d'un tribunal. La seva posició és més sibil·lina: consideraven que la llicenciatura o titulació de català "general" no habilitava per al català dialectal de València. Exactament com si a Massachussets no reconeguessin un títol de filologia anglesa emès pel MIT perquè no habilita en el dialecte americà de l'anglès.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Salva fletxa Països Catalans
5 de maig de 2010, 18.08 h

Si en son de rucs (o malparits!) aquestos del PP valencià... obviar les obvietats és de desviat mental.

Català ò Valencià, Valencià ò Català tan se val, sempre serà el mateix idioma... i n'hi pots dir com vulguis... català, valencià, ...

Salut i Independència!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.