directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 11:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El referèndum basc proposat per Ibarretxe encara porta cua

Reflexions dins del PNB després de la ponència del partit

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Valentia i precaució. Il·lusió i realisme. Dues maneres de veure el futur a partir que el lehendakari Ibarretxe declarés que pensa consultar al poble basc convocant un referèndum. D'una banda la primera vessant, Íñigo Urkullu empara els passos que està disposat a fer Juan José Ibarretxe, amb la seva proposta de consulta a la ciutadania. D'altra banda, l'alcalde de Bilbao, Iñaki Azkuna, divergeix de la línia oficial del PNB i adverteix que la consulta que proposa Ibarretxe no tirarà endavant i causarà problemes i molta frustració.
lehendakari juan josé ibarretxe pnb
El lehendakari Juan José Ibarretxe

Comparteix
   

Valentia i il•lusió

Iñaki Urkullu, dirigent del PNB i possible successor d'Imaz, ha declarat a Ràdio Euskadi que la ponència política proposada pel PNB ‘empara els passos que està disposat a fer el lehendakari’ amb la seva proposta de consulta a la ciutadania, i ha remarcat el ‘compromís’ del PNB amb ‘aquesta primera part, que és la que hem de recórrer fins al juny del 2008 per intentar obrir un procés de diàleg i negociació’ entre el lehendakari i el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero.

Pel que fa a les valoracions sobre la consulta i els objectius finals de les intencions d'Ibarretxe, Urkullu ha criticat que ‘es comença sempre per llegir el final del llibre’, quan el llibre té diversos capítols i, en aquest sentit, ha dit que es tracta d'"una trama que s'ha de començar pel principi’.

Precausió i realisme

L'alcalde de Bilbao, per la seva banda, ha assegurat que la consulta anunciada pel lehendakari no prosperarà perquè ‘tindrà tants obstacles que serà impossible tirar-la endavant i causarà problemes seriosos’, així com ‘molta frustració’. En una altra entrevista a Radio Euskadi, Iñaki Azkuna ha assegurat que li hauria agradat que ‘s'hagués produït el que ens va explicar el lehendakari als alcaldes del seu pla’, que preveia ‘una consulta amb absència de violència i amb un ampli consens’ ana cosa que ‘ara no apareix’.

Zapatero, a totes per evitar-ho

No i no. El president de l'Estat espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va tornar a dir que diria no al referèndum basc com ja va dir no al Pla Ibarretxe del 2005. Concretament, Zapatero va dir que el lehendakari s’equivocava 'de país, de continent i de segle’, amb una proposta que ‘la societat basca no necessitava’. A més, segons que publicà ahir el diari El País, el govern espanyol pot portar la proposta de referèndum basc al Tribunal Constitucional (TC). 




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.