Si no guanyem la independència serà per la manca de valentia dels polítics catalans
Espanya està obsessionada amb la independència de Catalunya, a un nacionalista español li bull sang quant veu una bandera independentista en un balcó segons el Financial Times
Londres (ACN).- Un article del diari britànic 'Financial Times' assegura que la dreta espanyola "està molt més obsessionada amb l'amenaça de la secessió, especialment a Catalunya, que amb els immigrants". En el text, que analitza la manca de partits euroescèptics a l'Estat espanyol, el periodista Tobias Buck remarca que "el que fa bullir la sang d'un nacionalista espanyol no és un minaret, sinó una bandera independentista en un balcó de Barcelona". L'article del rotatiu assegura que, a diferència de la resta de líders europeus, Mariano Rajoy, no serà castigat per partits euroescèptics a les europees del maig sinó per partits catalans o bascos, o per UPyD. "I cap d'aquests són anti-europeus", afegeix.
Racisme dels nacionalistes espanyols contra els catalans segons el Financial TimesL'article del 'Financial Times' assegura que a Espanya "no hi ha l'equivalent a les plataformes anti-europees com l'UKIP al Regne Unit o Alternativa per Alemanya". "Espanya ha sobreviscut més de mitja dècada de crisi econòmica sense promoure un moviment d'extrema dreta i anti-immigració com el Front Nacional de França o el Partit de la Llibertat d'Holanda. El populisme, sembla, no creua els Pirineus", assegura el periodista de l'FT.
Segons la lectura de l'articulista, el creixent descontentament amb Europa dels ciutadans espanyols no s'ha trasllat "en un rebuig a la integració o en crides per repatriar poders". "Els espanyols poden tenir menys fe en les institucions europees que abans de la crisi, però encara sembla que veuen Brussel·les com un millor administrador polític que Madrid", diu Buck.
La debilitat d’Espanya davant el món, una oportunitat clara dels catalans per aconseguir les seves aspiracions
De fet, remarca que la principal amenaça electoral pel PP de Mariano Rajoy seran els partits catalans i bascos, i l'opció de Rosa Díez, UPyD. "Els nacionalistes catalans, per exemple, insisteixen que ells volen un estat independent per a Catalunya que continuï sent una part integral de la UE", precisa.
L'article del 'Financial Times' defensa que tot i l'augment de la immigració i els efectes de la crisi, "és extremadament estrany sentir un espanyol queixar-se de que els estrangers li prenguin la feina". Pel corresponsal de l'FT, "hi ha una correlació entre l'hostilitat amb la immigració i l'hostilitat amb Brussel·les, i sense la primera rarament floreix la segona".
Anem guanyant la batalla internacional, ara cal que els polítics catalans s’ho creguin
Buck creu que això es deu, principalment, a les experiències d'emigració dels propis ciutadans de l'Estat, al sistema electoral que afavoreix només als grans partits i al tarannà del nacionalisme espanyol. "Hi ha una faceta del nacionalisme espanyol que no existeix enlloc més: la dreta d'aquest país està més obsessionada amb l'amenaça de la secessió, especialment a Catalunya, que amb els immigrants. El que fa bullir la sang d'un nacionalista espanyol no és un minaret, sinó una bandera independentista en un balcó de Barcelona", remarca.