El tripartit del “NO” ja fa les primeres passes
Populars i ciutadans alerten que la via del 150.2 és impossible perquè la "sobirania nacional" i la competència són "indelegables" i el socialistes invoquen el Pla Ibarretxe
PPC, C's i PSC units en contrea els partits que pretenen anar al Congrés per reclamar la delegació de la competència de fer referèndums per tal de poder celebrar la consulta. Tant Enric Millo, portaveu dels populars, com Jordi Cañas, de Ciutadans, han al·legat que aquesta via és impossible de portar a terme perquè, segons ells, la "sobirania nacional" i la competència per tractar aquesta qüestió són "indelegables". El PSC ha invocat el fracàs que va patir l'exlehendakari Juan José Ibarretxe i el pla que portava el seu nom per intentar dissuadir CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP del seu intent d'acudir amb la proposta a la cambra espanyola.
Millo i la frustració
Des del PPC, Enric Millo ha considerat que la "pretensió" d'usar aquest article de la Constitució és "una via que no existeix". "No es pot delegar una competència que és idelegable", ha dit el popular, tot afegint que és una "greu irresponsabilitat seguir amb aquesta obsessió, que genera expectatives falses en els catalans sobre una cosa que no pot ser". Segons Millo, això només pot comportar "frustració, més crispació i més inestabilitat, i per tant més crisi econòmica". "El Govern només busca excuses per seguir fent-se la víctima", ha sentenciat.
Cañas i l’enredada
Des de Ciutadans, Jordi Cañas ha adduït que és molt complicat aplicar l'article 150.2 de la Constitució perquè aquest regula la cessió de competències en aspectes que "per naturalesa" es poden delegar. I aquest, segons el portaveu Jordi Cañas, no és el cas de la sobirania nacional. Cañas ha afirmat que apostar per aquest article és continuar "enredant" i avançant en el carreró sense sortida en el qual "els nacionalistes han posat a la política catalana". El diputat de C's ha augurat que, en cas que l'Estat s'avingués a delegar aquesta competència, el TC ho faria enrere perquè es vulnerarien els articles constitucionals que fan referència a la unitat de l'Estat i al fet que la sobirania rau en el conjunt de ciutadans espanyols.
Lucena i el subproducte trival
Per últim, el socialista ha valorat que l'instrument legal que estan proposant la resta de grups partidaris del dret a decidir "és un subproducte trivial de l'acord entre governs", rebutjant així que sigui útil. D'altra banda, també s'ha volgut defensar de les crítiques assegurant que els socialistes no s'han fet enrere en res i que el PSC només segueixen fidels al seu programa. Lucena ha intentat dissuadir a CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP de la seva intenció d'acudir al Congrés invocant una figura icònica de la política basca dels darrers anys. "És adequat recordar que en 2005 hi va haver un precedent semblant quan el 'lehendakari' Ibarretxe va anar al Congrés sense un acord previ per reclamar que li fos transferida la competència de fer una consulta. Va obtenir un sonor cop de porta i va provocar no poder fer la consulta".