
Rubalcaba recupera 10 anys desprès l’engany de l’estatut
Duran i Lleida i Rubalcaba coincideixen en l'aposta pel fals diàleg, un diàleg com el que avui fa 10 anys va començar Zapatero, “Apoyaré........”
El portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, en el seu intent de mantenir viva la tercera via ha destacat aquest dimecres la coincidència amb el secretari general del PSOE, Anfredo Pérez Rubalcaba, en el "diàleg" com a mecanisme per resoldre la situació política a Catalunya, durant la reunió que tots dos han mantingut al Congrés dels Diputats. Després de la trobada, Duran ha reiterat la seva aposta per una consulta a Catalunya per evitar el "xoc de trens" o un "immobilisme" que és "inacceptable" per part del poble de Catalunya. També ha recordat que el PSOE hauria de "concretar" en què consisteix la reforma de la Constitució que propugna.
10 anys després del “Apoyaré...” de Zapatero alguns encara creuen les promeses d’EspanyaLa reunió entre Duran i Rubalcaba ha tingut lloc al despatx del secretari general del PSOE al Congrés dels Diputats i ha durat poc més d'una hora. Es va convocar aquest dimarts al vespre, malgrat que estava pendent des de feia setmanes. A la sortida, Duran i Lleida ha destacat que s'emmarca en els contactes "habituals" que el portaveu de CiU a Madrid manté amb els líders parlamentaris.
Per aquest motiu ha reiterat el compromís de la Generalitat de celebrar una consulta a Catalunya en els termes en què la plantegi el president de la Generalitat, Artur Mas, "quan hagi conversat amb les diverses forces polítiques catalanes".
Duran busca desesperadament un acord de mínims per seguir tenint un paper a Madrid
En aquest marc, ha recordat que "d'entrada" aquesta consulta ha de ser sobre la pregunta que establirà el president de la Generalitat", però "si hi ha alguna possibilitat i l'Estat planteja una oferta diferent, ja veuríem que fem". Mentrestant, segons Duran, hi ha d'haver "diàleg, diàleg i diàleg" i cal "esgotar fins l'últim segon" els contactes, perquè l'única "alternativa" és que l'Estat faci una oferta política que en qualsevol dels casos "hauria de ser sotmesa a una consulta per part del poble de Catalunya".
La trobada de Rubalcaba i Duran certifica que la tercera via és morta
Duran i Rubalcaba també han dedicat part de la conversa -tot i que amb menys intensitat- a parlar de la possible apel·lació de les formacions catalanes a l'article 150.2 de la Constitució, que permetria cedir a Catalunya la competència de celebrar referèndums per fer la consulta a Catalunya.
El portaveu de CiU a Madrid ha explicat que aquesta és una qüestió que té un caràcter "més intern" de les formacions catalanes, i ha lamentat que els socialistes catalans s'estiguin "apartant" del bloc del dret a decidir. Una decisió que "ja saben que a mi no m'agrada, però cadascú és lliure de fer el que vulgui", ha dit.
Contactes amb Rajoy sobre els pressupostos
Duran i Lleida també va mantenir aquest dimarts un contacte telefònic amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre els pressupostos, i en concret sobre una esmena de CiU per a la recuperació de l'impost de dipòsits bancaris per part de les autonomies, malgrat que aquesta esmena no va prosperar.
"Jo mantinc converses amb el president del govern i la vicepresidenta sobre temes que interessen a Catalunya, però sobre si això ha tingut efecte o no, em remeto als resultats", ha dit Duran, que ha recordat que el PP no ha obert la porta a cap de les esmenes que ha presentat CiU.
Rubalcaba: "UDC i PSOE aposten per dialogat i buscar solucions per seguir junts"
Alfredo Pérez Rubalcaba també ha explicat la trobada als mitjans i ha destacat que "UDC com el PSOE" coincideixen en que cal "seure" i dialogar per "seguir junts". "Els dos creiem que el que cal fer és seure per buscar solucions a una situació que no és bona", ha dit, i que cal "resoldre des d'una perspectiva de seguir junts", ha dit.
Segons Rubalcaba, aquesta qüestió és "clau". "Hi ha una situació que no és fàcil i existeix tensió", ha dit, "i per tant el que hem de fer els que pensem que cal seguir junts és seure a veure què passa i veure quines solucions podem aportar".
Segons Rubalcaba, és important "que els catalans sàpiguen que hi ha gent, partits polítics, que estem disposats a analitzar el que passa i i buscar solucins per seguir junts" perquè "junts ens ha anat molt bé".