directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 11:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El català avança malgrat l’entorn sociopolític advers

Segons l’Informe ha estat elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l’IEC, per encàrrec d’Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

El gruix dels territoris de llengua catalana va avançant en el camí cap a la normalitat lingüística, tot i el context sociopolític advers i la incertesa que ha generat la judicialització permanent del seu estatus. Aquesta és una de les principals conclusions de l’Informe sobre la situació de la llengua catalana (2012), elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l’IEC, per encàrrec d’Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua —el sisè que presenta l’Observatori de la Llengua. L’Informe ha estat presentat avui, 13 de novembre, en una roda de premsa celebrada en el Centre Cultural el Born de Barcelona, en què han intervingut Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT de l’IEC; Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural; Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, i Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans.

Comparteix
   


Documents relacionats

Etiquetes
Segons ha explicat Miquel Àngel Pradillael català fa camí malgrat el context sociopolític hostil i el 2012 va superar la xifra dels deu milions de parlants (10,1 milions). Això significa que un 72,4 % de la població de la comunitat lingüística parla català. 12,8 milions de persones declaren entendre la llengua catalana (91,7 %) i 7,3 milions diuen que la sabien escriure (52,6 %). Tot i això, segons l’Informe, es mantenen profunds desequilibris territorials accentuats per les ofensives polítiques contràries al català i el setge legislatiu.

Muriel Casals, la presidenta d’Òmnium Cultural, ha remarcat que hi ha certs punts negatius reflectits a l’Informe que són conseqüència d’una política obsessiva contra el català, allunyada de les necessitats reals. Casals ha mencionat el tancament de Canal 9, mentre l’Informe recull dèficits de competència oral activa a València i Alacant, i ha afegit que un país normal protegeix i promociona la seva llengua pròpia.

Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, ha destacat que aquest Informe posa de manifest un cop més l’anomalia lingüística que pateix la llengua catalana, un cas únic a la Unió Europea. Escuder ha fet èmfasi en la manca de reconeixement i la persecució amb lleis com la del ministre Wert, que ataca la immersió a les escoles, el decret de trilingüisme a les Illes i el LAPAO a la Franja.

El president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, ha volgut destacar la importància de l’Informe sobre la situació de la llengua catalana, elaborat per sisè any consecutiu per la Xarxa CRUSCAT de l’IEC, ja que posa a l’abast de la societat una informació fonamental, amb un alt rigor científic i acadèmic, que ha de permetre fer una reflexió crítica sobre l’evolució del català en els diferents territoris del domini lingüístic.

L’Informe també recull que a Europa el català és una llengua mitjana. Ocuparia el setzè lloc de les llengües de l’Europa dels 27 segons el nombre de parlants, i la setena posició en funció dels qui la tenen com a segona o tercera llengua, segons l’Eurobaròmetre 2012. A més, en aquest àmbit geogràfic té una forta atracció de nous parlants, on ocupa la setena posició. A escala mundial, el català és la dinovena llengua per nombre d’usuaris a la xarxa social Twitter.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Pere Tomàs fletxa Massanet de la Selva
14 de novembre de 2013, 19.06 h

Estic totalment d'acord amb Teresa Lanera. Visc en un poble de la Selva i avui el castellà hi senyoreja al carrer d'una manera espectacular allà on fa 30 anys pràcticament no se sentía fora del cuartelillo i un o dos bars. Què ha passat????


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
JOSEP MARIA fletxa SANT PERE DE RIUDEBITLLES
14 de novembre de 2013, 18.28 h

#7 QUINA GRÀCIA EM FA -NOSOTROS LOS CATALANES-.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
14 de novembre de 2013, 15.22 h

Morgan Stanley ve un 'interés enorme' por España y prevé nuevas inversiones industriales en el

http://www.elmundo.es/economia/2013/11/12/528242696843412b4b8b4581.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
14 de novembre de 2013, 10.41 h

#7 madrid no palra castellà,tampoc el tajo ni guadarrama...llavors perquè hi ha una llei que ens obliga a parlar una llengua que no és nostra?no tenim els mateixos drets els Catalanopalants?això,com no,és retòrica,no pretenc que un subproducte de l'espanyolisme de taverna com tu pugui arribar ni tant sols a desxifrar el que dic.
Tu Català de què,idiota,espanyolet i gràcies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
14 de novembre de 2013, 09.31 h


La jauría separatista debería razonar y comprender que los territorios no tienen derechos ni tampoco idioma propio. el Pedraforca no habla (ni catalán ni swahili), las setas del Montseny no hablan tampoco nada,el Pi de ls Tres Branques no dice ni mu, las arenas del Delta no hablan, ,etc. etc.

Quien habla y quien tiene derechos son las personas , o sea nosotros los catalanes, y entre los catalanes hay quienes de forma habitual hablamos catalán y quienes hablamos castellano, por tanto, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
14 de novembre de 2013, 09.30 h

HIMNO DE LA UGT EN ANDALUCIA (CANTESE AL RITMO DE LA BAMBA)


PARA PELAR LA GAMBA, PARA PELAR LA GAMBA SE NECESITA . . .


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
14 de novembre de 2013, 00.03 h

El català no avança. Visc en un poble de l'Empordà que era 90% catalanoparlant fa 15 -20 anys. Avui quasi costa de sentir-hi català. No hi ha classes de català per a adults en 20km a la rodona. No hi ha parelles lingüístqiues enguany... Prou enganyar-nos. No estem avançant.Els polítics i entitats subvencionades fan propaganda.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Ermessenda de Solsona fletxa Sant Llorenç de Morunys
13 de novembre de 2013, 19.34 h

Es considera que resten unes 5.500 llengües al món, però que cada any en moren un 4% per manca de parlants.

El català prendrà la força que li cal, en el moment en que Catalunya com a estat, li doni la oficialitat que li manca (tot i que Andorra ja li té) i aquesta oficialitat és la que li oferirà el prestigi social que li cal, perquè el cultural ja l´ha guanyat fa molt i molt de temps.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Fedor fletxa BCN
13 de novembre de 2013, 19.19 h

#2 Home Roger de Figueres, em penso que el teu post és una mica exagerat. Si hi haguessin 6.000 milions de llengües en aquest món gairebé tocaria a una llengua per persona ,i la veritat, no és el cas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Roger fletxa Figueres
13 de novembre de 2013, 18.41 h

Hi ha més de 6.000 milions de llengües al món, i la nostra està entre les primeres. S'entén ja l'obsessió espanyolista per destruir-nos?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.