Homs i Rovira junts pel dret a decidir
Homs assegura que el moviment pel dret a decidir és "invencible" i Rovira ha destacat la importància de la "internacionalització" del procés d’autodeterminació
Olesa de Montserrat (ACN).- El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha dit aquest dissabte al vespres a Olesa de Montserrat que el moviment pel dret a decidir és "invencible" i "no ho pot aturar ningú". Homs ha fet aquestes declaracions en la presentació del documental 'Preparats per decidir. La consulta viatja als Estats Units', impulsat per tres joves catalans que van visitar més de 25 estats i van fer 14.000 kilòmetres arreu dels Estats Units per recollir testimonis tant d'americans com de catalans que viuen allà. La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, també ha assistir a la inauguració i ha dit que la visió que tenen del procés des de fora "retorna l'autoestima" i s'allunya del "discurs de la por".
Homs i Rovira han fet la cloenda de l'estrena del documental al Tetre La Passió d'Olesa de Montserrat, que gairebé s'ha omplert per veure per primera vegada aquest document que recull testimonis de gent molt diversa sobre com veuen el procés català.Homs ha agraït la feina dels impulsors del documental i ha afirmat que aquesta obra forma part del "procés especial" que s'està vivint a Catalunya. Ha afirmat que encara queda camí per recórrer per aconseguir l'objectiu i que "hi ha dificultats" però ha assegurat que la força del moviment el fa "invencible". El conseller s'ha mostrat convençut que el procés "no el pot aturar ningú".
A més, ha dit que l'èxit d'aquest moviment, que s'ha mostrat convençut que arribarà, serà possible gràcies a que és col·lectiu i per això ha instat a que tothom col·labori del procés "cadascú des del lloc on és".
Per la seva part, Rovira ha assegurat que el documental posa en evidència que el dret a decidir que reclamen els catalans és "absolutament normal i res extraordinari". Ha celebrat també que comprovar la visió que tenen des de fora "retorna l'autoestima" i s'allunya del "discurs de la por i de que el que volem fer és il·legal".
Rovira ha assenyalat també la importància de la "internacionalització" del procés perquè ha assegurat que la clau de l'èxit és que des de fora s'entengui què està passant a Catalunya i "generar complicitats". En aquest sentit ha dit que sovint els polítics s'obsessionen en la complicitat dels estats quan ha dit que hi ha molts ciutadans "disposats a donar un cop de mà". Coincidint amb Homs, ha declarat que l'èxit no depèn ni d'un ni de dos dirigents o partits polítics sinó que serà el resultat de "tot un poble en moviment", que ha celebrat que és el que veuen des de fora.
14.000 kilòmetres portant el dret a decidir a Estats Units
'Preparats per decidir' és una idea de Jordi Cases, amb guió de Neus Màrmol i edició de Julio Gómez. Aquests tres joves van viatjar als Estats Units, on van visitar més de 25 estats i van fer 14.000 kilòmetres per conèixer les opinions de catalans que viuen als Estats Units, així com d'americans sobre el procés iniciat per Catalunya. Durant el viatge, els tres joves van visitar New York, Washington, Philadelphia, Atlanta, New Orleans, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco i Chicago.
Entre els testimonis recollits hi ha el de l'impulsora de la Fundació Ferragut, Mary Ann Newman, el professor de Filosofia Jordi Graupera, el president del Catalan Institute of America, Jaume Solar, corresponsals de diversos mitjans catalans o el politòleg Eduard Vallory, entre d'altres.
Màrmol ha explicat que amb aquest documental han pogut comprovar que els catalans que viuen a Catalunya "no estan sols" sinó que hi ha molta més gent a fora que comparteix el camí iniciat. El projecte ha comptat amb la col·laboració de l'escriptora del llibre 'What's up with Catalonia?, Liz Castro, que com ha dit durant la presentació del documental a Olesa sempre ha volgut "explicar a fora què és Catalunya" perquè ella, californiana que va venir a viure a Catalunya el 1987, es va adonar que "no era el mateix" que l'Estat espanyol.
Els impulsors del documental han explicat que la idea és poder fer un projecte similar a Europa.