Barcelona, l’aposta per una ciutat Smart City
La ciutat vol liderar aquesta transformació i convertir-se en un referent Smart City; una ciutat basada en els principis d’eficiència, qualitat de vida i equitat social
La celebració del congrés especialitzat Smart City Expo, a més, suposa, segons el professor associat d'ESADE Esteve Almirall, una oportunitat de primer ordre per a la ciutat. Aquesta és l’aposta de Barcelona dotar d’intel·ligència les grans ciutats, involucrar recursos tecnològics i científics que ajudin en el desenvolupament d’un creixement econòmic i mediambiental sostenible. En altres paraules, una Barcelona productiva queha de liderar aquesta transformació i convertir-se en un referent smartcity; una ciutat basada en els principis d’eficiència, qualitat de vida i equitat social. Una ciutat que inverteixi recursos, talent i innovació per construir la ciutat del futur; una ciutat intel·ligent, productiva i en creixement.
Barcelona és la primera ciutat d’Espanya i la vuitena d’Europa en Smart City
Per això l’Ajuntament ha creat una gran àrea –Habitat Urbà- per liderar les transformacions que la ciutat ha d’afrontar els propers quaranta anys. La ciutat orienta aquesta estratègia sobre l’evolució de la ciutat amb la finalitat de garantir a la ciutadania qualitat de vida, millora social i urbana i valor afegit als barris, fomentant tot el potencial en el desenvolupament sostenible i l’economia verda, a favor d’una ciutat autosuficient energèticament i on la natura té un valor destacat per a l’equilibri de la ciutat.
El compromís de Barcelona amb el camp “Smart City
La capital catalana centra esforços per tal de millorar la gestió dels serveis i recursos de la ciutat per esdevenir una ciutat que ens permeti viure millor, treballar millor, relacionar-nos millor i que ens faciliti la vida. Barcelona està desenvolupant i treballant 25 eixos estratègics de ciutat, projectes transversals i verticals com ara la nova xarxa de telecomunicacions, Pla d’autosuficiència energètica, la xarxa intel·ligent d’autobusos o el desenvolupament de Barcelona a la Butxaca, per convertir Barcelona en la ciutat del futur. Aquests eixos afecten tots els àmbits de la ciutat, des de medi ambient a la salut o educació.
Millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Barcelona
La finalitat d’esdevenir capital Smart és que tothom pugui viure amb un entorn que s’adapti a les seves necessitats i que gaudeixi d’una ciutat agradable, còmode i amb facilitats. Millorar el temps espera del bus; ampliar el ventall d’aplicacions per informar-se de BCN; wifi per tota la ciutat, aparcament intel·ligent, entre d’altres. Com a ciutat productiva que és Barcelona, porta incorporat al seu ADN una vessant tecnològica. A part de ser la Capital Mundial del Mòbil, és la plataforma ideal per posar a prova una gran quantitat d’iniciatives privades, una plataforma per emprenedors, que la converteixen en una ciutat que fomenta el talent, la creativitat i el negoci, amb l’objectiu de millorar i cobrir les necessitats que té la ciutat. Posar la tecnologia al servei de la ciutat i de les persones.
Posicionar internacionalment Barcelona com a ciutat Smart City
El compromís de Barcelona amb el concepte smartcity l’ha posicionat a nivell internacional: 15 esdeveniments tenen la seu a la ciutat. Barcelona participa en 8 esdeveniments en altres ciutats i forma part de cinc lobbis internacionals. Esmentar les principals (EVs, Congrés smartcities – Smart City Expo WorldCongress). Cal aprofitar aquest lideratge entorn les smartcities per crear un ecosistema industrial, aprofitant els ja creats com el 22@ o potenciant la innovació a la ciutat a través de l'urbanlab, els centres tecnològics, la creació de l'smartcity campus o creant ponts i aliances amb altres ciutats com Hongkong o altres economies creixents com LATAM.
Barcelona, ciutat innovadora
Per esdevenir una ciutat que s’adapta a l’evolució demogràfica i que gestiona eficientment els seus recursos i serveis ha calgut dur a terme polítiques innovadores centrades en els ciutadans per millorar la seva qualitat de vida.
Barcelona, el hub d’innovació del Mediterrani.
En pocs anys, Barcelona ha posat la seva atenció en la promoció i desenvolupament del sector TIC, convertint-lo en un dels eixos estratègics de ciutat. Catalunya té 3.349 companyies TIC i un 70% d’elles estan situades a Barcelona
Col·laboració público-privada.
Essencial pel desenvolupament de la ciutat. Com a hub d’ innovació, Barcelona vol donar el seu suport a iniciatives privades per desenvolupar projectes Smart a la ciutat. Per aquest motiu, s’ han implementat un conjunt de polítiques d’ actuació i programes de col·laboració per promoure la transferència de coneixement i un model de negoci WIN-WIN:També s’han cercat solucions amb la indústria amb models público-privats, com per exemple amb el projecte CityOS, t-mobilitat o el port.
Foment de la co-creació a Barcelona: La co-creació de projectes amb altres empreses i/o actors nacionals i internacionals marca la transformació econòmica, mediambiental i urbanística de la ciutat. Entre altres a destacar:
Semàfors intel·ligents: Implementació de so en els semàfors per persones cegues.
Control de tràfic: Implementació de sistemes d’ optimització del tràfic mitjançant sensors de control de flux.
Fibra Óptica: Instal·lació d’una nova xarxa de fibra òptica FTTH per tal d’ incrementar l’ample de banda.
Espais parking: Instal·lació de sensors d’ ocupació per fomentar la mobilitat urbana.
Sensors en contenidors: Instal·lació de sensors per detectar quan estan plens i permetre una optimització de les rutes de recollida de residus.
Comptadors intel·ligents: Instal·lació de comptadors de gas y agua en els habitatges que permeten la lectura remota dels mateixos.
Departament d’innovació propi:Som la primera ciutat de l’Estat que disposa d’un dpt. Innovació amb una metodologia de treball certificada. És un mecanisme per sistematitzar la creació de valor públic de forma sostinguda i impulsar la societat del coneixement.
Barcelona, ciutat amb un Govern obert i dades obertes
L’Ajuntament de Barcelona lidera en el camp dades obertes: Les dades són la matèria prima de la Societat de la Informació i cal posar-les a disposició de tercers per tal que puguin desenvolupar solucions tecnològiques i de negoci per a la ciutat.
Barcelona vol ser Capital Mundial del Mòbil els 365 dies de l’any.
El desenvolupament de la mobilitat com a tecnologia de futur i integradora s’ha d’entendre com potenciadora del projecte general de ciutat Smart City. Els pilars fonamentals d’aquest projecte són: la innovació, l’ atracció de talent, els emprenedors i la internacionalització dels productes i serveis mòbils amb un alt nivell de qualitat.
Barcelona va impulsar i lidera la City Protocol Society.
La City Protocol Society és una comunitat de ciutats, universitats/centres de recerca, empreses i organitzacions sense ànim de lucre que posen en comú el coneixement respectiu per tal de col·laborar en la transformació urbana. Circula el coneixement: les ciutats presenten les seves necessitats, les universitats els seus estudis, les empreses les seves solucions àla posada en comú de les parts acaba generant documents de recomanació o informacionals escalables.