
El perill d’invertir en deute públic espanyol
El Cercle denuncia els bancs espanyols que, enlloc de donar crèdit a l’economia productiva amb diners del BCE, compren deute públic espanyol amb major rendibilitat momentània
El Cercle Català de Negocis (CCN) torna a alertar del perill que suposa pels contribuents l’elevada inversió en deute públic espanyol que han dut a terme els bancs espanyols, a través del seu estudi “L’engany de la prima de risc. Els catalans serem més pobres amb Espanya”, publicat el passat juliol. Aquest avís del Cercle es produeix de nou després que el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, es reunís dilluns passat a Frankfurt amb els 16 principals bancs espanyols per informar-los de la progressió de la seva avaluació (els famosos tests d’estrès) i els evidenciés d’aquest perill. Draghi va fer un toc d’alerta als banquers espanyols recordant que les seves entitats majoritàriament han invertit en deute sobirà i no pas en donar crèdit a l’economia real, des que el BCE va injectar a Espanya una part important del bilió d’euros per rescatar el sistema financer europeu.
El deute públic espanyol frena el crèdit a la petita i mitjana empresaAmb això, el BCE llança una important advertència: l’arribada de deute públic espanyol als balanços dels seus bancs és un fre a l’accés al crèdit per part de les empreses i les famílies. En aquest sentit, el CCN recorda que aquesta situació es deu perquè el govern espanyol va limitar el gener de 2013 un màxim de rendibilitat de l’1’75% anual en els tipus d’interès dels dipòsits per fomentar la compra de deute públic. Aquesta decisió es va prendre després que els mercats internacionals deixessin de posseir de forma sostinguda deute espanyol, passant d’un 50% en mans estrangeres el 2007, a un 30% el 2012.
Amb el decret del govern espanyol, els bancs han centrat els seus esforços en invertir en deute públic, que gaudeix d’una millor rendibilitat, despreocupant-se de l’economia real. D’aquesta manera, els bancs espanyols ja tenen 250.000 milions col·locats en deute, amb diners prestats del BCE al 0,5% d’interès per aconseguir les rendibilitats del 4% o 5% que ofereixen els bons de l’Estat. Això també inclou que milers de petits inversors estiguin fent el mateix i engreixant aquesta bossa. Però no només la inversió en deute és perillosa sinó que també la composició dels fons d’inversió que es comercialitzen habitualment tenen més d’un 60% de deute públic espanyol, i quasi un 54% els fons de pensions. Amb aquest cop d’efecte, la prima de risc ha disminuït momentàniament però si els inversors tornen a dubtar del compromís dels governs per complir amb els comptes públics, el cercle viciós podria començar de nou.
D’una banda, el CCN recomana als inversors catalans que no comprin més deute públic espanyol, ja que la prima de risc no mostra la realitat de l’economia espanyola i, en qualsevol moment, pot disparar-se i acabar dificultant el retorn del 100% del capital als petits inversors, com ja s’ha demostrat en el cas de Grècia. De l’altra, l’associació d’empresaris sobiranistes denuncia la pràctica dels bancs espanyols lligats a l’oligarquia espanyola que, enlloc de donar crèdit a l’economia productiva amb diners del BCE, compren deute públic espanyol amb major rendibilitat, per tal de millorar els seus resultats sense risc però, si el sistema fa fallida, ho acabaran pagant tots els contribuents.
I és que l’endeutament de les Administracions Públiques ha pujat a un nivell de record històric. Segons ha informat el Banc d’Espanya aquesta setmana, el deute públic ha superat el bilió d’euros, una xifra que equival del 93,29% del PIB espanyol, superant els objectius inicials del govern (91,6%) i fins i tot l’última revisió a l’alça (93,21%).