El Financial Times dedica un especial sobre els negocis a Catalunya
El prestigiós diari econòmic diu que el Principat és 'la joia de la corona, però amb defectes'
Catalunya és la protagonista aquest dijous d'un especial al prestigiós rotatiu econòmic 'Financial Times'. Amb el titular 'La joia de la corona, però amb defectes' (pdf), el diari explica els atractius empresarials del país. El rotatiu recull les opinions dels qui consideren que el model d'autogovern 'crea obstacles burocràtics pels negocis', però també destaca l'opinió del conseller Antoni Castells, que defensa que les autonomies només representen el 2% del total del dèficit espanyol. En un moment de dura crisi econòmica, FT parla del rol de Catalunya com el 'major contribuent als ingressos centrals' i inclou articles d'anàlisi sobre l'estat de les infraestructures i del sector bancari i de caixes.
És la primera vegada que el Financial Times publica un Doing Business in Catalonia, ja que fins ara el rotatiu britànic s'havia concentrat exclusivament en Barcelona. En les quatre pàgines de l'especial, el diari presenta Catalunya com una regió que concentra una 'una xarxa de talents' d'arreu del planeta i que compta amb escoles de negocis 'líders al món'.Financial Times recull que Catalunya rep 'crítiques' per la seva política nacional, però inclou també una rèplica del conseller d'Economia català, Antoni Castells, que assegura que és 'completament injust i fals' que el sistema d'autogovern sigui el responsable dels problemes econòmics d'Espanya. El diari conclou que el Principat està en una localització ideal del Mediterrani per ser un dels primers en beneficiar-se 'd'un eventual retorn al creixement' econòmic, i senyala que Barcelona 'continua atraient negocis'.
En matèria d'infraestructures, el Financial Times recorda que 'poques coses encenen tan les passions a Catalunya com les infraestructures inadequades' i es fa ressò dels sentiment de molts catalans de que Madrid no ha complert les seves promeses per fer front al dèficit en infraestructures. El rotatiu, però, destaca els grans projectes a Catalunya dels darreres anys, com l'ampliació de l'aeroport del Prat. Precisament sobre l'aeroport, el Financial Times recull les intencions d'Spanair de convertir Barcelona en un 'hub internacional'.
El Financial Times explica que l'economia catalana ha patit la crisi econòmica, però assegura que Catalunya 'estava lleugerament menys exposada que d'altres regions als excessos del sector de la construcció'. En l'article, el cap del diari a Madrid, Victor Mallet analitza la situació de les caixes i parla dels reptes de fusions i de les dificultats per accedir al crèdit.
L'especial inclou articles sobre les intencions de Barcelona de ser seu Olímpica dels Jocs d'Hivern del 2022, els vins d'El Priorat i el turisme. A més, el publica una columna del director del Cercle d'Economia, Jordi Alberich, en què destaca que 'la millor raó per l'optimisme' a Catalunya 'és la intensa modernització del sector públic i privat'.
'Els negocis no són la primera activitat que tenen el cap els estrangers quan pensen en Catalunya', assegura l'article que obre l'especial, que destaca el reconeixement internacional que ha tingut el país de mans d'artistes com Antoni Gaudí, Salvador Dalí o Joan Miró, o cuiners com Ferran Adrià. Però continua per rebatre l'afirmació anterior, afegint que a l'estat espanyol 'només el País Basc s'acosta a Catalunya pel que fa al llegat industrial i la vitalitat de les seves petites i mitjanes empreses exportadores'.